Power Pass: Πότε τα λεφτά στα ΑΤΜ – Τα 6 SOS για τα αναδρομικά

Power Pass: Ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε στο επίδομα ρεύματος και το πότε θα δουν χρήματα στο λογαριασμό τους οι καταναλωτές.

Για το Power Pass αλλά και άλλα ζητήματα που αφορούν τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει», στην τηλεόραση του OPEN.

Power Pass: Πότε θα καταβληθούν χρήματα στους λογαριασμούς

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα δουν οι καταναλωτές χρήματα από το Power Pass, – το επίδομα ρεύματος δηλαδή- ο κ. Σκρέκας διευκρίνισε: «Στόχος μας είναι τις επόμενες εβδομάδες– έχουμε δώσει και δυνατότητα παράτασης- να μπορέσει να επιστραφεί το 60% από τις αυξήσεις στο ρεύμα στον λογαριασμό που έχει δηλώσει ο καταναλωτής στην τράπεζα».

Ο ίδιος έκανε ακόμη γνωστό ότι οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευών ξεπέρασαν τις 800.000. Κατά τα άλλα, ο κ. Σκρέκας, σημείωσε πως η επιδότηση ρεύματος, αφορά όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, ο κ. Σκρέκας, σημείωσε πως θα δημιουργηθεί νέο εργοστάσιο λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα, διαμηνύοντας πως στόχος είναι να μην υπάρξει πρόβλημα επάρκειας τον χειμώνα σε περίπτωση που διακοπεί πλήρως η ροή φυσικού αερίου από την Ευρώπη.

«Έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου, αν χρειαστεί, να αξιοποιήσουν πετρέλαιο diesel αν διακοπεί το φυσικό αέριο», είπε σχετικά.

Στα μέτρα ενεργειακής επάρκειας, περιλαμβάνονται:

Πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα (LNG)
Δύο νέοι σταθμοί LNG (Αλεξανδρούπολη)
Αέριο από αγωγό TAP
Πέντε εργοστάσια παραγωγής ρεύματος (πετρέλαιο αντί αέριο)
Αύξηση παραγωγής από λιγνιτικά εργοστάσια
Νέο λιγνιτικό εργοστάσιο (Πτολεμαΐδα V)

Power Pass: Τα 6 SOS για τα αναδρομικά στο ρεύμα

Πλησιάζει η ώρα του « ταμείου» με τις πρώτες αιτήσεις οι οποίες έχουν διεκπεραιωθεί από την συναρμόδιες υπηρεσίες να αναμένεται να αρχίσουν να πληρώνονται με ένα ποσό που θα κυμαίνεται από τα 18 έως και 600 ευρώ από το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο τις αρχές της επομένης.

Πλησιάζει η ώρα του « ταμείου» με τις πρώτες αιτήσεις οι οποίες έχουν διεκπεραιωθεί από την συναρμόδιες υπηρεσίες να αναμένεται να αρχίσουν να πληρώνονται με ένα ποσό που θα κυμαίνεται από τα 18 έως και 600 ευρώ από το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο τις αρχές της επομένης.

Ως γνωστόν, με βάση το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο η κίνηση αποσκοπεί στο να επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% από τις επιπλέον χρεώσεις από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021 μέχρι και τον Μάιο του 2022, αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις που έδωσε το Δημόσιο και τυχόν εκπτώσεις που έχει κάνει ο εκάστοτε πάροχος του ρεύματος.

Εκτός από τον αρχικό τυπικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή, θα πρέπει υπηρεσιακά να ελεγχθεί με την εταιρία η οποία παρέχει το ρεύμα η κατανάλωση της περιόδου και να υπολογιστούν οι χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής να αφαιρεθούν οι κάθε είδους «εκπτώσεις» και να οριστικοποιηθεί το ποσό της επιστροφής . Για το λόγο αυτόν οι χρόνοι διεκπεραίωσης από αίτηση σε αίτηση θα διαφέρουν κατά κάποιες μέρες.

Power Pass: Η πορεία

Στο μεταξύ οι καταναλωτές που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησης τους μπορούν να ανατρέχουν στην πλατφόρμα του Power Pass και να μπαίνουν στην αίτησή τους η οποία θα έχει σήμανση ανάλογα με την εξέλιξή της. Οι ενδείξεις που μπορεί να δει ο καταναλωτής ανάλογα με την κατάσταση της αίτησής του είναι:

* Απορριφθείσα: Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ψάξει γιατί απορρίφθηκε η αίτησή του, καθώς, εκτός από την σήμανση, θα υπάρχει και η αιτιολογία της απόρριψης . Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ). Απορριφθείσες αιτήσεις μπορούν να αλλαχθούν και να υποβληθούν ξανά.

* Υπό έλεγχο: Με αυτή τη σήμανση η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου σε ό,τι αφορά:

– τον ΑΦΜ του δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν IBAN.

– Τον αριθμό των αιτήσεων που έχει καταθέσει ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει τη μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/τη σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.

* Υπό εκκαθάριση: Αυτή η σήμανση υπάρχει στις αιτήσεις για τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη. Μετά την ολοκλήρωση της Περιόδου Υποβολής αιτήσεων (1η Ιουλίου 2022) θα εκτελεστούν οι διασταυρώσεις με τα στοιχεία λογαριασμών που θα δοθούν από τους παρόχους, ώστε να γίνει η εκκαθάριση και να υπολογιστεί το ποσό της επιδότησης.

* Προς αποστολή στο τραπεζικό ίδρυμα: Με αυτήν τη σήμανση έχουν ολοκληρωθεί και οι έλεγχοι για τις καταναλώσεις και το ποσό που θα προκύψει, το οποίο θα σταλεί μέσα στις δύο επόμενες εργάσιμες μέρες στο λογαριασμό που έχει δηλώσει ο καταναλωτής κάνοντας την αίτηση.

* Προς επεξεργασία από τραπεζικό ίδρυμα: Σε αυτό το σημείο τα χρήματα έχουν εγκριθεί και το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και αναμένεται από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

* Εγκριθείσα: Αυτό είναι το τελευταίο στάδιο. Το επιλεγμένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει απαντήσει ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή και ο δικαιούχος μπορεί να ελέγξει το λογαριασμό του.

Στη… φάκα

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο του αιτούντος από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο διαπιστωθεί ότι έχουν δηλωθεί ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, τότε το ποσό είναι απαιτητό και μάλιστα σε ύψος διπλάσιο από εκείνο της ενίσχυσης. Δηλαδή αν κάποιος λάβει ενίσχυση 450 ευρώ και έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία τότε θα κληθεί να πληρώσει 900 ευρώ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αποσύρει την ανάρτηση για τον Ιωνά Καρούση η παλαιστινιακή παροικία
5 Οκτωβρίου, 2024
Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ακολούθησαν Φαραντούρης και Γκλέτσος
5 Οκτωβρίου, 2024
Η Κακοκαιρία «Cassandra» χτυπά την κεντρική και νότια Εύβοια: Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία «Cassandra»: Η πορεία των καταιγίδων που θα επηρεάσουν Αττική και Βοιωτία
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία: Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας
5 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη στη Ρόδο διεθνώς διωκόμενος για απάτη αλλοδαπός – Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
5 Οκτωβρίου, 2024
Απόστολος Γκλέτσος: Με 32 υπογραφές υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Πυρά κατά Κασσελάκη
5 Οκτωβρίου, 2024
Σκοτείνιασε ο ουρανός στην Αττική – «Καμπανάκι» Τσατραφύλλια για καταιγίδες σε δυτικά και βόρεια
5 Οκτωβρίου, 2024
Όλυμπος: Επιχείρηση για τη μεταφορά τραυματία
5 Οκτωβρίου, 2024
«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί το «panic button» για νέους που τίθεται σε λειτουργεία σε λίγες μέρες
5 Οκτωβρίου, 2024