Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «Παρουσίαση του εγγράφου εργασίας σχετικά με το σχέδιο Π/Υ του 2023».
Με την ιδιότητα του ως σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών και απευθυνόμενος προς την Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησε o Christophe Galand, Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Προϋπολογισμού, Δαπανών και Εσωτερικών πολιτικών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο Nicolae Ştefănuță για το έγγραφο εργασίας που μας παρουσίασε.
Συμφωνώ με πολλά από τα σημεία και τις παρατηρήσεις που έκανε ο εισηγητής, όπως αποτυπώνονται και στο έγγραφο εργασίας. Αλλά θα ήθελα, συνεχίζοντας τον προβληματισμό του συναδέλφου που προηγήθηκε, να πω ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζει η Κομισιόν τον Προϋπολογισμό του 2023 με το πνεύμα business as usual.
Πριν από λίγες ώρες έκλεισε, με πρωτοβουλία της Ρωσίας, ο Nord Stream I. Και όλοι αναρωτιόνται αν θα ξανανοίξει και πότε. Χθες είχε Eurogroup και ο Επίτροπος, ο κος Gentiloni, μίλησε για την αύξηση των κινδύνων να μπούμε σε στασιμοπληθωρισμό και να έχουμε το κακό σενάριο, της ύφεσης.
Θα συνεχίσουμε λοιπόν, να κινούμαστε με βάση τον “αυτόματο πιλότο” επειδή κλείνει το Ευρωκοινοβούλιο και η γραφειοκρατία της Κομισιόν μπαίνει σε περίοδο διακοπών; ‘Η θα μιλήσουμε με ειλικρίνεια;
Μπορεί η ΕΕ και η Ευρωζώνη να συνεχίσει να έχει Προϋπολογισμό ύψους 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ και να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις προκλήσεις;
Ως πότε οι πρόσθετες έκτακτες ανάγκες, που δυστυχώς αυξάνονται, θα αντιμετωπίζονται με τη χρησιμοποίηση της πολιτικής Συνοχής ως μιας δεξαμενής κεφαλαίων, για να τραβάμε κεφάλαια από εκεί, προκειμένου να χρηματοδοτούμε έκτακτες ανάγκες;
Ως πότε θα δημιουργούνται καινούρια σχήματα, εκτός του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού και εκτός του ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση αυτών των δαπανών, με τη μέθοδο τη διακυβερνητική; Όπου η Κομισιόν και το Συμβούλιο φτιάχνουν ειδικά σχήματα, για τα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει καμία δυνατότητα ελέγχου και εποπτείας;
Νομίζω ότι το 2023, πρέπει να είναι διαφορετικό.
Πρώτον, γιατί αποφασίσαμε να μετράμε και να υλοποιούνται σε όλες τις οριζόντιες πολιτικές οι στόχοι της Ισότητας των φύλων – και πρέπει η Κομισιόν να το εξασφαλίσει αυτό.
Δεύτερον, γιατί θα εφαρμοστεί η επικαιροποιημένη μεθοδολογία για τη μέτρηση των πράσινων δαπανών – τις πραγματικές και όχι… green washing.
Δείτε τις διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κάνει αρνητικές διαπιστώσεις ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τις πράσινες επενδύσεις και ορισμένες φορές υπάρχει “πράσινο ξέπλυμα” άλλων πολιτικών.
Θα ήθελα λοιπόν να πω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η διορθωτική επιστολή που θα μας παρουσιάσει η Κομισιόν τον Οκτώβριο. Και αυτή δεν πρέπει να είναι του στυλ “θα δούμε, θα το σκεφτούμε” κλπ. Θα πρέπει να είναι μια δραστική προσαρμογή. Και μέχρι τότε η Κομισιόν, πρέπει να συνεργαστεί με το Κοινοβούλιο για να πείσουμε το Συμβούλιο ότι δεν μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα –με βάση τους στόχους που έχουμε θέσει συλλογικά ως ΕΕ– με τα ίδια χρήματα που έχουμε προγραμματίσει. Χρειάζονται δραστικές προσαρμογές και νομίζω ότι το έγγραφο εργασίας του κου Ştefănuță κινείται σε μια θετική κατεύθυνση.
Σκοπεύουμε να εργαστούμε εποικοδομητικά σε συνεργασία μαζί του και με τους άλλους σκιώδεις εισηγητές, για να αντιμετωπίσουμε τον προϋπολογισμό του 2023, με βάση τις φιλοδοξίες που το Ευρωκοινοβούλιο έχει εγκρίνει στην Ολομέλεια με σχετικό του ψήφισμα.
Σας ευχαριστώ».
Στη δευτερολογία του, ο εισηγητής Nicolae Ştefănuță αναφέρθηκε ονομαστικά στη συμβολή και τις παρατηρήσεις του Δημ. Παπαδημούλη, λέγοντας τα εξής:
«Άκουσα πολύ προσεκτικά όσα είπατε. Αυτό που προσπαθούμε είναι να σώσουμε τον Προϋπολογισμό και την Ένωση – γιατί αυτά που συμβαίνουν είναι εκτός Προϋπολογισμού και εκτός Ένωσης. Εκτίμησα μάλιστα αυτά που είπε ο κος Παπαδημούλης, σχετικά με το να “προσαρμοστεί” η πρόταση. Τώρα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα».