Για τις τρεις πιθανές περιοχές στις οποίες εκτιμά ότι ενδέχεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πέτρος Λιάκουρας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εξηγώντας πως η γεώτρηση έπεται πάντα της έρευνας.
«Δεν μπορεί δηλαδή η γεώτρηση να γίνει οπουδήποτε, πρέπει να έχει προηγηθεί έρευνα που θα δείξει τις ενδείξεις για την περιοχή που πιθανά υπάρχουν ιζηματογενή πετρώματα, τα οποία με την πάροδος των χρόνων έχουν μετατραπεί σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο», τόνισε.
Όπως είπε, η μια περιοχή βρίσκεται βορειοδυτικά της Κύπρου, ανάμεσα σε Κύπρο και Τουρκία μετά τον 30ο μεσημβρινό που βρίσκεται ανατολικά του Καστελόριζου, καθώς εκεί είχε κάνει έρευνα το γεωτρύπανο Φατίχ το 2019. Επισήμανε, δε, ότι είναι μη οριοθετημένη περιοχή, και η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει εκεί σε έρευνα και γεωτρήσεις.
Η δεύτερη περιοχή είναι στον κόλπο της Καρπασίας, όπου η Τουρκία είχε κάνει έρευνες το 2018 και το 2019, όταν είχε ενεργήσει στην αιγιαλίτιδα ζώνη της Κύπρου. Αυτή η περιοχή είναι κατεχόμενη και η Τουρκία, εάν προχωρήσει, παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τρίτη περίπτωση είναι νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο τεμάχιο 6. «Περίπου το μισό του τεμαχίου 6 το διεκδικεί η Τουρκία ως τμήμα της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο οριοθέτησης ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο, μη λαμβάνοντας υπόψιν την Κύπρο. Η Τουρκία αν ξεκινήσει έχει παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε.
«Αυτές τις περιοχές η Τουρκία τις έχει ερευνήσει. Αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, όχι εμάς. Δεν θα προκαλέσουν μια σειρά από γεγονότα που μπορεί να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο», επισήμανε ο κ. Λιάκουρας.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή, οι Τούρκοι ποτέ δεν αιφνιδιάζουν, καθώς πάντοτε προαναγγέλλουν τις επόμενες κινήσεις τους. «Απλώς από την Αθήνα δεν γίνονται αυτά πολλές φορές καταληπτά και δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Δεν τους αποκωδικοποιούμε σωστά», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο είχε συμβεί και με το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, το οποίο το είχαν προαναγγείλει, είχαν μοιράσει χάρτες και κάποια στιγμή όταν αυτοί έκριναν ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή, το έκαναν. «Και φυσικά δεν κινηθήκαμε προληπτικά, αντιδράσαμε δεν κάναμε κάτι προκειμένου να το αποτρέψουμε, να το αποφύγουμε, καθώς θα μπορούσαμε να είχαμε συνάψει από πριν τη συμφωνία με την Αίγυπτο», δήλωσε.