Το μήνυμα του Τούρκου προέδρου για τα 99 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, ήταν γεμάτο επιθετικές αναφορές προς την Ελλάδα.
Η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία έτσι ώστε ο Τούρκος πρόεδρος να επιτεθεί ξανά στην Ελλάδα. Ο Ερντογάν στο μήνυμά του για την επέτειο αυτό, προχώρησε σε σωρεία προκλήσεων και ανιστόρητων ανααφορών, ενώ δεν δίστασε να θέσει ξανά θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη.
«Σήμερα γιορτάζουμε την 99η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, ενός από τα ιδρυτικά έγγραφα της Δημοκρατίας της Τουρκίας», ανέφερε ο Ερντογάν πριν ξεκινήσει το μπαράζ των προκλητικών αναφορών σε βάρος της Ελλάδας.
«Με τη Συνθήκη της Λωζάνης χαράχτηκαν τα χερσαία μας σύνορα, καταργήθηκαν οι συνθηκολογήσεις, κατοχυρώθηκαν τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας που παρέμενε στην Ελλάδα και επιβεβαιώθηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς των ελληνικών νησιών κοντά στις ακτές μας. Η Τουρκία παρακολουθεί σχολαστικά την τήρηση της Συνθήκης της Λωζάνης στα 99 χρόνια από την υπογραφή της», σχολίασε.
«Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, οι όροι που καταγράφονται στη Συνθήκη, ιδιαίτερα τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας, αγνοήθηκαν ή σκόπιμα υποβαθμίστηκαν από την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις σχέσεις καλής γειτονίας και την τήρηση της Συνθήκης», υπογράμμισε στη συνέχεια.
Μάλιστα, δεν δίστασε να «απειλήσει» λέγοντας ότι «Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εγκαθίδρυση διαρκούς ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή της και για την προστασία των δικαιωμάτων του αγαπημένου μας έθνους».
Κλείνοντας, ο Ερντογάν ανέφερε πως «Ενώ η Τουρκία κάνει σταθερά βήματα προς το 2023, την 100ή επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης και τη Δημοκρατία μας, ενισχύει επίσης την ενεργό της θέση σε περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα. Στην 99η επέτειο της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης, τιμώ τη μνήμη του ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Γκαζί Μουσταφά Κεμάλ, των συμπολεμιστών του και των μαρτύρων μας και μνημονεύω τους βετεράνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».