Για παραλληλισμό των γεγονότων ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, με τη νέα μεγάλη ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν μιλούν διεθνώς οι αναλυτές, ενώ ταυτόχρονα κυριαρχεί ο παγκόσμιος φόβος ξεσπάσματος ενός νέου πολέμου, καθώς και στις δυο περιπτώσεις μετά από «παρέμβαση» των ΗΠΑ οι δυο χώρες -αρχικά η Ρωσία, τώρα η Κίνα- επανάφεραν το θέμα της ανάκτησης εδαφών που τους ανήκουν από Ουκρανία και Ταϊβάν αντίστοιχα.
Φυσικά όμως, στις δυο φαινομενικά παρόμοιες καταστάσεις, κυριαρχεί γεωστρατηγική και γεωπολιτική περιπλοκότητα η οποία δημιουργεί στην περίπτωση της Κίνας εντελώς διαφορετικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν μια ευθεία πολεμική σύρραξη με την Ταϊβάν, ή τουλάχιστον ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθίσταται από υπέρμετρες δυσκολίες.
=Το Πεκίνο, σύμφωνα με Κινέζο διπλωμάτη, θα πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά προτού εξαπολύσει έναν πόλεμο με στόχο την επανένωση με την Ταϊβάν. «H Kίνα και η Ρωσία έχουν πολύ διαφορετικές στρατηγικές προτεραιότητες. Πρώτον, υπάρχει μεγάλη διαφορά στις οικονομικές και στρατιωτικές τους δυνατότητες».
Σύμφωνα με τον ίδιο «οικονομικά, η Κίνα έχει το δεύτερο σε μέγεθος ΑΕΠ στον κόσμο. Το 2021, έφτανε στο 76% του ΑΕΠ των ΗΠΑ, ενώ το ΑΕΠ της Ρωσίας ήταν κάτω από το 10%.
Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας είναι επίσης πιο βιώσιμη από εκείνη της Ρωσίας, καθώς η πρώτη είναι πολύ στενότερα συνδεδεμένη με την παγκόσμια οικονομία από τη δεύτερη.
Στρατιωτικά, η Ρωσία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο και μια σημαντική συμβατική δύναμη.
Ο στρατός της Κίνας, αν και εκσυγχρονίζεται ταχύτατα, είναι ακόμη δεκαετίες πίσω από εκείνον των ΗΠΑ. Επιπλέον, η Ταϊβάν αποτελεί έναν πολύ σύνθετο στόχο μιας εισβολής και ένας λόγος γι’ αυτό είναι τα προχωρημένα οπλικά συστήματα που το νησί εισάγει από τις ΗΠΑ».
Συνεχίζοντας και αναλύοντας τις ενδεχόμενες οικονομικές κυρώσεις, τονίζει ότι η σύνδεση της Κίνας με την παγκόσμια οικονομία είναι δίκοπο μαχαίρι για τη χώρα αυτή.
Από τη μια πλευρά, αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες που διασφαλίζουν εδώ και δεκαετίες την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας. Από την άλλη, η στενή οικονομική αλληλεξάρτηση κάνει την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας πιο ευάλωτη σε περιόδους κρίσης.
«Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αποτελούν τους οκτώ από τους δέκα σημαντικότερους εταίρους της Κίνας.
Στην περίπτωση που η Κίνα χρησιμοποιήσει βία για να ενωθεί με την Ταϊβάν, θα της επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις που θα επιφέρουν πλήγμα στην οικονομία της», καταλήγει.
Ταϊβάν: Προετοιμαζόμαστε για πόλεμο
Την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν ανακοίνωσαν σήμερα πως «προετοιμάζονται για πόλεμο χωρίς να επιδιώκουν πόλεμο», καθώς η Κίνα άρχισε σήμερα τα πιο εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν οργανωθεί ποτέ γύρω από το νησί.
«Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπογραμμίζει πως θα τηρήσει την αρχή της προετοιμασίας για πόλεμο χωρίς την επιδίωξη πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Διεμήνυσε ότι θα αντιδράσει με προσήκοντα τρόπο στις ενέργειες «του εχθρού» στο στενό της Ταϊβάν.