Κομισιόν: Κατεβάστε 1 βαθμό Κελσίου τη θερμοκρασία για να εξοικονομήσουμε 7% ενέργειας

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε μέρος των μέτρων που προτείνει η Κομισόν για να ανταποκριθούν οι χώρες μέλη της ΕΕ στον δύσκολο χειμώνα που αναμένεται. Η Ρωσία προειδοποιεί, την ίδια ώρα, για υπερδιπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου.

Ο πιο δύσκολος χειμώνας των τελευταίων δεκαετιών για την Ευρώπη είναι προ των πυλών. Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, που προκαλεί αλυσιδωτές εξελίξεις και εκτίναξη της ακρίβειας σε όλα τα επίπεδα, τρομάζει τους πολίτες και τους αξιωματούχους της ΕΕ που σπεύδουν να πάρουν μέτρα για την καταπολέμηση των αυξήσεων. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με αναρτήσεις της στο Twitter παρουσίασε ένα μέρος των μέτρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε να καταφέρουν οι χώρες της Ευρώπης να «βγάλουν» τον δύσκολο χειμώνα.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η μείωση της θερμοκρασίας στη θέρμανση ενός σπιτιού έστω και για έναν βαθμό Κελσίου, θα είναι ικανή για να εξοικονομήσει περίπου 7% της ενέργειας για όλο το έτος.

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως εντυπωσιακά αποτελέσματα δίνει και η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας στην ψύξη των δωματίων τους καλοκαιρινούς μήνες. «Έξυπνοι τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας εφαρμόζονται ήδη σε όλη την ΕΕ», σημείωσε.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολίασε ακόμα και τις δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας που ακολουθεί ήδη η Κομισιόν στα δικά της κτήρια. «Για παράδειγμα, απενεργοποιούμε τη θέρμανση και την ψύξη στα περισσότερα κτίρια 1 ώρα νωρίτερα από ό,τι πριν, εξοικονομώντας το 3% της ετήσιας χρήσης ενέργειας. Επίσης, κλείνουμε ορισμένα κτίρια για το καλοκαίρι και διευκολύνουμε την εξ αποστάσεως εργασία», έγραψε.

Θυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ως στόχο τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% από τις χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2023. Μια πρόταση στην οποία έχουν αντιταχθεί αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα, ειδικότερα στον Ευρωπαϊκό Νότο. Την ίδια ώρα, η Ρωσία προειδοποιεί πως η τιμή του φυσικού αερίου θα υπερδιπλασιαστεί τους επόμενους μήνες.

Ρωσία: Η τιμή του φυσικού αερίου θα φτάσει 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα

Η Ρωσία προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών, σύμφωνα με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης την οποία είδε το Reuters.

Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης, κινούνται σε μειωμένα επίπεδα εφέτος, αφού μια διαδρομή αγωγού φυσικού αερίου έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, ενώ ξέσπασε μια διαμάχη για την επισκευή μια τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές φυσικού αερίου να εκτοξευθούν στα ύψη.

Το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν εφέτος στα 170,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), σε σύγκριση με την πρόβλεψή του που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία έκανε λόγο για 185 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έναντι των 205,6 (bcm) που είχαν εξαχθεί το 2021.

Προβλέπει επίσης ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις.

Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην οποία θα πουλάει η Gazprom προβλέπεται να φθάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (cm) το 2022, τιμή υπερδιπλάσια των 304,6 δολαρίων ανά 1.000 cm που ήταν πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 523,3 δολαρίων ανά 1.000 cm.

Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, οδηγώντας τη Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές έως το τέλος του 2025, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου.

Ο πίνακας με τις τιμές στην ενέργεια, που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters

Η Gazprom έχει επίσης αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξάνονται, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομερή στοιχεία ως προς αυτές και η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.

Η αύξηση του όγκου εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποκομίσει κέρδη ύψους 337,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 255,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα.

Το υπουργείο δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει το θέμα.

Πέρυσι, η Ρωσία είχε έσοδα 244,2 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο.

Συνολικά, οι προβλέψεις του υπουργείου, τις οποίες είδε το Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει καλύτερα τις κυρώσεις από ό,τι αρχικά φοβόταν η Μόσχα και θα συρρικνωθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πού θα τοποθετηθούν οι 1.388 κάμερες της Τροχαίας
29 Νοεμβρίου, 2024
Νέο επίδομα από τη ΔΥΠΑ: Ποιοι θα πάρουν 400 ευρώ
29 Νοεμβρίου, 2024
Κεραμέως: Δίχτυ ασφαλείας ο κατώτατος μισθός
29 Νοεμβρίου, 2024
Χάρης Δούκας: Ποιος πληρώνει (σ)την πόλη
29 Νοεμβρίου, 2024
Διαμαντοπούλου: Επικοινωνιακή καραμέλα της ΝΔ ο «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»
29 Νοεμβρίου, 2024
Νεκρός 31χρονος TikTokερ – Βρέθηκε σε δάσος 10 ημέρες μετά την εξαφάνισή του
29 Νοεμβρίου, 2024
Εριέττα Κούρκουλου: Η παιδική μου ηλικία χαρακτηριζόταν από την μοναξιά δυστυχώς
29 Νοεμβρίου, 2024
Βραζιλία: Νεκρός 28χρονος bodybuilder από καρδιακή ανακοπή
29 Νοεμβρίου, 2024
Πιερρακάκης: Περιμένουμε 50 κορυφαία πανεπιστήμια να συμπράξουν με ελληνικά ΑΕΙ
29 Νοεμβρίου, 2024
Δημήτρης Τσιόδρας: Να δράσει τώρα η Ευρώπη για τις τιμές της ενέργειας
29 Νοεμβρίου, 2024