«Βρέχει» λεφτά από σήμερα (29/8): Ποιοι θα δουν χρήματα στα ΑΤΜ

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΑ: Μπαράζ πληρωμών από σήμερα για χιλιάδες δικαιούχους. Δείτε αναλυτικά καταβάλλεται από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΑ από 29 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταβολής των κύριων και επικουρικών συντάξεων Σεπτεμβρίου (που ξεκίνησε την Παρασκευή 26 Αυγούστου) και την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για το μήνα Αύγουστο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 29 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 1,7 δισ. ευρώ σε 3,8 εκατ. περίπου δικαιούχους.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΑ: Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 29 Αυγούστου- 2 Σεπτεμβρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

-Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα καταβληθούν 762,8 εκατ. ευρώ σε 1.499.113 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

-Την Τρίτη 30 Αυγούστου θα καταβληθούν 763,5 εκατ. ευρώ σε 1.501.377 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

-Την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν επίσης1 4 εκατ. ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ και 350.000 ευρώ σε 500 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΑ: 2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

-11 εκατ. ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

-9 εκατ. ευρώ σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

-1 εκατ. ευρώ σε 2.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

-800.000 ευρώ σε 900 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΑ: 3. Από τον ΟΠΕΚΑ την Τετάρτη 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:

-71,2 εκατ. ευρώ σε 173.506 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).

-48,3 εκατ. ευρώ σε 227.652 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

-33,7 εκατ. ευρώ σε 280.740 δικαιούχους για επίδομα στέγασης.

-11,4 εκατ. ευρώ σε 11.383 δικαιούχους για επίδομα γέννησης.

-11,5 εκατ. ευρώ σε 35.046 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

-251.204 ευρώ σε 1.289 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19).

-250.779 ευρώ σε 788 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής.

-213.900 ευρώ σε 6.071 δικαιούχους για επίδομα ομογενών.

-185.995 ευρώ σε2.771 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας).

-52.067 ευρώ σε 66 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων.

Ευρώπη – Οικονομία ώρα μηδέν: Η κρίση γίνεται η «νέα κανονικότητα»

Το 2022 αναμενόταν να είναι μια καλή χρονιά για την Ευρώπη. Η καταναλωτική ευφορία μετά την πανδημία, υποστηριζόμενη από τις άφθονες κρατικές δαπάνες, αναμενόταν να δώσει ώθηση στην οικονομία όλων των χωρών και να βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανακτήσουν την αίσθηση της κανονικότητας που έχασαν τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω του κορωνοϊού.

Όλα αυτά όμως άλλαξαν στις 24 Φεβρουαρίου με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η ομαλότητα χάθηκε και η κρίση έγινε μόνιμη αναφέρει το Reuters σε άρθρο του που προβλέπει ότι η ύφεση είναι πλέον σχεδόν βέβαιη. Ο πληθωρισμός όπως αναφέρει, πλησιάζει τα διψήφια ποσοστά και ένας χειμώνας με ενεργειακές ελλείψεις πλησιάζει με βήμα ταχύ.

Οι δυσοίωνες προοπτικές μπορούν να χειροτερέψουν

Αν και δυσοίωνες, οι προοπτικές αυτές είναι πιθανόν να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο πριν από οποιαδήποτε σημαντική βελτίωση μέχρι το 2023. «Η κρίση είναι η νέα κανονικότητα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Carrefour, Alexandre Bompard. «Αυτό που είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες – χαμηλός πληθωρισμός, διεθνές εμπόριο – έχει τελειώσει», συμπλήρωσε.

Η αλλαγή είναι δραματική. Πριν από ένα χρόνο οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν οικονομική ανάπτυξη για το 2022 κοντά στο 5%. Τώρα πλέον, η χειμερινή ύφεση γίνεται το βασικό σενάριο.

Τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις υποφέρουν, καθώς οι επιπτώσεις του πολέμου – οι υψηλές τιμές στα τρόφιμα και στην ενέργεια – επιδεινώνονται τώρα από μια καταστροφική ξηρασία και τη χαμηλή στάθμη των ποταμών που περιορίζουν τις μεταφορές προμηθειών.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΑ: Δεν περισσεύει τίποτα

Στο 9%, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μισό αιώνα, εξαντλώντας την αγοραστική δύναμη. Πλέον τα χρήματα που περισσεύουν καταναλώνονται σε βενζίνη, φυσικό αέριο και βασικά είδη διατροφής.

Οι λιανικές πωλήσεις ήδη υποχωρούν, μήνες πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης και οι αγοραστές μειώνουν τις αγορές τους. Τον Ιούνιο, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων μειώθηκε κατά σχεδόν 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με αιχμή την πτώση κατά 9% που καταγράφηκε στη Γερμανία.

Οι καταναλωτές στρέφονται προς τις εκπτωτικές αλυσίδες και εγκαταλείπουν τα προϊόντα υψηλής ποιότητας, στρεφόμενοι σε εκπτωτικές μάρκες. Έχουν επίσης αρχίσει να αποφεύγουν ορισμένες αγορές. «Η ζωή γίνεται πιο ακριβή και οι καταναλωτές είναι απρόθυμοι να καταναλώσουν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο συνδιευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας λιανικής πώλησης Zalando, Robert Gentz.

Εξαίρεση ο τουρισμός που σκοντάφτει στην έλλειψη εργατικού δυναμικού

Ο τουρισμός αποτέλεσε μία εξαίρεση, με τους ανθρώπους να επιθυμούν να ξοδέψουν μέρος των συσσωρευμένων αποταμιεύσεων και να απολαύσουν το πρώτο ξέγνοιαστο, χωρίς υγειονομικούς περιορισμούς, καλοκαίρι τους, μετά το 2019.

Αλλά ακόμη και ο ταξιδιωτικός τομέας περιορίζεται από τις ελλείψεις χωρητικότητας και εργατικού δυναμικού, καθώς οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν απρόθυμοι να επιστρέψουν.

Βασικά αεροδρόμια, όπως αυτό της Φρανκφούρτης και το Χίθροου του Λονδίνου, αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις πτήσεις απλώς και μόνο επειδή δεν είχαν το προσωπικό για να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες. Στο Σίπχολ του Άμστερνταμ, οι χρόνοι αναμονής έφτασαν τις τέσσερις ή πέντε ώρες αυτό το καλοκαίρι.

Οι αεροπορικές εταιρείες επίσης δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Η γερμανική Lufthansa αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους πελάτες για το χάος, παραδεχόμενη ότι είναι απίθανο το χάος να μετριαστεί σύντομα.

e-ΕΦΚΑ ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΑ: Ο γρίφος της ενεργειακής ανεξαρτησίας

Η κατάσταση αυτή είναι πιθανό να χειροτερέψει, ειδικά αν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές φυσικού αερίου. «Το σοκ του φυσικού αερίου σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερο – είναι σχεδόν διπλάσιο από το σοκ που είχαμε τη δεκαετία του ’70 με το πετρέλαιο», δήλωσε η Caroline Bain της Capital Economics. «Είδαμε μια αύξηση 10 έως 11 φορές στην τιμή spot του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια».

Ενώ η ΕΕ έχει παρουσιάσει σχέδια για την επιτάχυνση της μετάβασής της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027, καθιστώντας την πιο ανθεκτική μακροπρόθεσμα, οι ελλείψεις εφοδιασμού την αναγκάζουν να επιδιώξει μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% φέτος.

Κρύα σπίτια και γραφεία

Για τους απλούς ανθρώπους θα σημαίνει βραχυπρόθεσμα πιο κρύα σπίτια και γραφεία. Η Γερμανία, για παράδειγμα, θέλει οι δημόσιοι χώροι να θερμαίνονται μόνο στους 19 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον χειμώνα, σε σύγκριση με τους 22 βαθμούς που ήταν προηγουμένως.

Μακροπρόθεσμα, θα σημαίνει υψηλότερο κόστος ενέργειας και συνεπώς πληθωρισμό, καθώς το μπλοκ πρέπει να εγκαταλείψει τις μεγαλύτερες και φθηνότερες προμήθειες ενέργειας.

Αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις, χαμηλότερη παραγωγή, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την ανάπτυξη, ιδίως στη βιομηχανία.

Οι τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, έχουν πενταπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο, αλλά οι καταναλωτές προστατεύονται από μακροχρόνιες συμβάσεις, οπότε ο αντίκτυπος μέχρι στιγμής είναι πολύ μικρότερος.

Γερμανία και Ιταλία κινδυνεύουν με ύφεση

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να πληρώσουν μια υποχρεωτική εισφορά και μόλις λήξουν οι συμβάσεις, οι τιμές θα εκτοξευθούν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος θα έρθει απλώς με καθυστέρηση, ασκώντας επίμονες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι οικονομολόγοι βλέπουν τη Γερμανία και την Ιταλία, τις νούμερο 1 και 4 ευρωπαϊκές οικονομίες, αντίστοιχα, με μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, να εισέρχονται σύντομα σε ύφεση.

Ενώ μια ύφεση στις ΗΠΑ είναι επίσης πιθανή, η προέλευσή της θα είναι αρκετά διαφορετική.

Καθώς «παλεύει» με μια καυτή αγορά εργασίας και μια ταχεία αύξηση των μισθών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αυξάνει τα επιτόκια γρήγορα και έχει καταστήσει σαφές ότι είναι διατεθειμένη να διακινδυνεύσει ακόμη και μια ύφεση για να τιθασεύσει την αύξηση των τιμών.

Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια μόνο μία φορά, πίσω στο μηδέν, και θα κινηθεί επιφυλακτικά, έχοντας κατά νου ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για την ικανότητά τους να συνεχίσουν να πληρώνουν τα χρέη τους.

Αλλά η Ευρώπη θα μπει σε ύφεση με κάποιες δυναμικές τάσεις.

Η απασχόληση είναι σε επίπεδα ρεκόρ και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται εδώ και χρόνια με την αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι εταιρείες θα είναι πρόθυμες να κρατήσουν τους εργαζόμενους, ιδίως εφόσον οδεύουν προς την ύφεση με σχετικά υγιή περιθώρια κέρδους.

Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να στηρίξει την αγοραστική δύναμη, υποδεικνύοντας μια σχετικά επιφανειακή ύφεση με μικρή μόνο άνοδο του χαμηλού πλέον ποσοστού ανεργίας που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

«Βλέπουμε συνεχιζόμενη οξεία έλλειψη εργατικού δυναμικού, ιστορικά χαμηλή ανεργία και υψηλό αριθμό κενών θέσεων εργασίας», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Isabel Schnabel. «Αυτό πιθανότατα συνεπάγεται ότι ακόμη και αν εισέλθουμε σε ύφεση, οι επιχειρήσεις μπορεί να είναι αρκετά απρόθυμες να απολύσουν εργαζομένους σε ευρεία κλίμακα», πρόσθεσε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Βερολίνο: Συνάντηση υπουργών Άμυνας Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας,Βρετανίας
25 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά σε χώρο ανακύκλωσης μετάλλων στο Κορωπί – Ένας τραυματίας
25 Νοεμβρίου, 2024
Ο Τραμπ θέλει να επιτύχει συμφωνίες για Ουκρανία και Ισραήλ – Γιατί ο δρόμος του είναι σπαρμένος με αγκάθια
25 Νοεμβρίου, 2024
Δούκας: «Αυτά τα Χριστούγεννα στην Αθήνα, θα είναι σαν παραμύθι» – Την Πέμπτη η φωταγώγηση του δέντρου στο Σύνταγμα
25 Νοεμβρίου, 2024
Ηλεκτρικό ρεύμα: Προ των πυλών νέα επιδότηση των λογαριασμών
25 Νοεμβρίου, 2024
Διονύσης Τεμπονέρας: «Ο Κασσελάκης ήταν το σύμπτωμα μίας κατάστασης παθογένειας, όχι η αιτία»
25 Νοεμβρίου, 2024
Μοσχάτο: Οδηγός ταξί παρέσυρε τη σύντροφό του – Αναζητείται
25 Νοεμβρίου, 2024
Κρήτη: Η σύλληψη γαμπρού και πεθεράς, η δήλωση της νύφης και το τάπερ με τα… ναρκωτικά!
25 Νοεμβρίου, 2024
Σκηνές πανικού σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι – Πώς από μία τούρτα το μαγαζί τυλίχθηκε στις φλόγες
25 Νοεμβρίου, 2024
Συγκλονίζει παίκτρια του The Voice: «Στα 14, είχα λευχαιμία, δεν κατάφερα να ζήσω τα παιδικά μου χρόνια»
25 Νοεμβρίου, 2024