Πάνω από 2 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες, φοιτητές, φοιτήτριες αλλά και μεταπτυχιακοί και νέοι ερευνητές (2.273.472 άτομα) επιστρέφουν σύντομα σε σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ το υπουργείο Παιδείας αιφνιδίασε σήμερα δίνοντας για πρώτη φορά το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων του 2023, πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και εγκαινιάζοντας το νέο σύνθημα του «όλα πιο νωρίς».
Μάλιστα θα θεσμοθετηθεί με διάταξη στην Βουλή η ανακοίνωση του προγράμματος των εξετάσεων, αλλά και των κρίσιμων ημερομηνιών του σχολικού έτους, έως τις 15 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Όπως ανακοινώθηκε επίσης συνολικά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ δόθηκαν συνολικά το τελευταίο χρονικό διάστημα για εκπαιδευτικές δράσεις.
Έτσι, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν το επόμενο καλοκαίρι στις 2 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 12 του μήνα για τα Γενικά Λύκεια. Από 1 έως 16 Ιουνίου θα γίνουν οι πανελλαδικές του 2023 στα Επαγγελματικά Λύκεια.
Στα ΑΕΙ οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 9 του μήνα μόνο «ηλεκτρονικά», ενώ νωρίτερα θα ολοκληρωθούν και οι μετεγγραφές. Για τα δημόσια ΙΕΚ έχουν ξεκινήσει φέτος 225 νέες ειδικότητες, ενώ παρατείνονται τα χρονικά διαστήματα εγγραφής στα προγράμματα τους.
Ανακοινώνοντας τα δεδομένα της φετινής σχολικής χρονιάς, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο νέο πρόγραμμα κατά του εκφοβισμού (bullying) στα σχολεία με το όνομα «Φιλία» με επιμορφώσεις σε στελέχη εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε με θέμα την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς. Η υπουργός Παιδείας είχε το πρωί συνάντηση με διευθυντές σχολείων της χώρας για τον τελικό συντονισμό της εκπαιδευτικής «μηχανής» πριν τις 12 Σεπτεμβρίου όπου και η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει.
Είναι γνωστό ότι φέτος έχει γίνει η μαζικότερη πρόσληψη μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, στην οποία και στάθηκε ιδιαίτερα η υπουργός Παιδείας μιλώντας σήμερα για το θέμα. Ήδη μαζικές προσλήψεις 8.600 μόνιμων εκπαιδευτικών και περίπου 32.000 αναπληρωτών έχουν γίνει φέτος, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση κάλυψης των κενών στα σχολεία που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της εκπαίδευσης επι σειρά ετών.
Ωστόσο προβληματισμός όπως είναι φυσικό εκφράζεται για το άνοιγμα των σχολείων για πρώτη φορά χωρίς μάσκες και ειδικά μέτρα ασφαλείας από την έναρξη της πανδημίας, ενώ οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες φαίνεται ότι δεν …καλοδέχονται τους θεσμούς του Μέντορα και του Εκπαιδευτικού συντονιστή στα σχολεία που θεσμοθετήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι και τους οποίους δάσκαλοι και καθηγητές θεωρούν θέσεις που προηγούνται της ατομικής αξιολόγησης τους.
Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ακόμη σήμερα στην διεύρυνση φέτος του ολοήμερου σχολείου για το 50% των σχολείων ως τις 5.30 το απόγευμα και στις διαδικασίες που θα ξεκινήσουν κατά την φετινή σχολική χρονιά για την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Για πανεπιστημιακή αστυνομία
«Οι Ομάδες Προστασίας πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) είναι άλλο ένα μέτρο που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση της λειτπουργίας των πανεπιστημίων» είπε η κυρία Κεραμέως σε ερώτηση σχετική με τα επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη των τελευταίων ημερών.
«Ισχνές θορυβώδεις μειοψηφίες μπορεί να έχουμε, αλλά εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο» τόνισε.