Τα «παιχνίδια» του Πούτιν – Θα ρίξει τελικά η Ρωσία πυρηνικά;

Ειδικοί, αναλυτές και όσοι παρακολουθούν στενά το Κρεμλίνο κρίνουν ότι οι απειλές του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία μπλόφα και η πιθανότητα για έναν πυρηνικό όλεθρο παραμένει χαμηλή.

Παρ’ όλα αυτά ο Πούτιν ορκίζεται να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο μέσο που έχει στη διάθεσή του για να υπερασπιστεί τη χώρα του, Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν για καταστροφικές συνέπειες, εάν τελικά ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει να πατήσει το κουμπί.

Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του πρώην διευθυντή της CIA, Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος απάντησε ότι η Ουάσινγκτον θα διαλύσει τα ρωσικά στρατεύματα στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν πυρηνικά από τη Μόσχα.

«Δεν θα εμπλακούμε στην πυρηνική ρητορική της Δύσης», απαντά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ αρνούμενος δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία αναφέρονται σε κινήσεις, όπως μετακίνηση ενός ειδικού τρένου φορτωμένου με εξειδικευμένο πυρηνικό εξοπλισμό, που φέρεται να δείχνουν πως η Ρωσία μπορεί ή προετοιμάζεται να κάνει χρήση πυρηνικών.

Από την πλευρά του, και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκαθαρίζει ότι η χρήση πυρηνικών από οποιαδήποτε χώρα δεν θα έμενε αναπάντητη από τη Δύση, τη στιγμή που υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο ΝΑΤΟ διαψεύδει ότι η αμυντική συμμαχία προειδοποίησε τα κράτη – μέλη της ότι υπάρχει πιθανότητα χρήσης πυρηνικών από τη Ρωσία, πληροφορία που είχε διαρρεύσει αρχικώς στους βρετανικούς Times. Εκείνο όμως το οποίο δεν διαψεύδει είναι ότι είναι ότι παραμένει σε επαγρύπνηση για τυχόν αλλαγή στάσης από την πλευρά της Μόσχας.

Την ίδια ώρα, ουδέν σχόλιο από τον Ιταλό υπουργό Άμυνας για το δημοσίευμα της Λα Ρεπούμπλικα σύμφωνα με το οποίο το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Μπελγκορόντ», το πρώτο που μεταφέρει την υπερτορπίλη «Ποσειδών», γνωστή και ως «όπλο της Αποκάλυψης», έχει αποπλεύσει για το πρώτο του… ταξίδι στα νερά του Αρκτικού ωκεανού.

Τα πυρηνικά οπλοστάσια Ρωσίας και ΗΠΑ σε αριθμούς
Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη παγκοσμίως. Διαθέτει 5.977 πυρηνικές κεφαλές ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες 5.428. Από κοινού και οι δύο χώρες ελέγχουν το 90% πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως. Το οπλοστάσιό τους αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και η Σοβιετική Ένωση κληροδότησε το δικό της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σε ό,τι αφορά στα τακτικά πυρηνικά όπλα, η Μόσχα διαθέτει 10 φορές περισσότερα από όσα η Ουάσινγκτον της οποίας τα μισά από τα συνολικά 200 είναι τοποθετημένα σε βάσεις στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια, οι Ρωσία και ΗΠΑ μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο παραπάνω από μία φορά.

Τα πυρηνικά «παιχνίδια» του Πούτιν
Ειδικοί σε θέματα πυρηνικής ασφαλείας εύχονται ο Βλάντιμιρ Πούτιν όσο απελπισμένος και εάν αισθάνεται να μην σπάσει το ταμπού των 76 ετών μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, τις δύο πόλεις στην Ιαπωνία που καταστράφηκαν στις 6 και 9 Αυγούστου το 1945 όταν οι αμερικανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά την ατομική βόμβα ως όπλο παρασύροντας στον θάνατο 210.000 ανθρώπους.

Στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, ο ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, Αντρέϊ Μπακλίτσκι, εξηγεί ότι «Τα πυρηνικά όπλα δεν είναι ένα μαγικό ραβδί. Δεν είναι κάτι που απλώς χρησιμοποιεί κάποιος και όλα τα προβλήματα θα λυθούν» απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε όλους όσοι προσπαθούν να καταλάβουν ποιο θα ήταν το κέρδος της Μόσχας στον πόλεμο στην Ουκρανία εάν αυτή τη στιγμή τολμούσε να πυροδοτήσει τα πυρηνικά της.

Παράλληλα, έτεροι αναλυτές σημειώνουν ότι και μόνο η παρουσίαση του πυρηνικού του οπλοστασίου μπορεί να στείλει μήνυμα στη Δύση ασκώντας πίεση χωρίς να τα χρησιμοποιήσει. Και το ερώτημα που εύλογα γεννιέται είναι: τι θα κάνει όμως εάν αυτό το κόλπο δεν “πιάσει” και ο ίδιος στερέψει από μη – πυρηνικές απειλές;

Πηγή: skai.gr

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Διπλωματικές ζυμώσεις στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Με δικό τους ψήφισμα για την Ουκρανία οι ΗΠΑ – Η Γαλλία αναμένεται να προτείνει τροπoποιήσεις
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φάμελλος: Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί ως μακρύ χέρι της κυβέρνησης – Η ευθύνη για την σύγκρουση των τρένων από το 2019 και μετά
24 Φεβρουαρίου, 2025
Μενίδι: Συναγερμός για ύποπτο αντικείμενο – Επί τόπου τα ΤΕΕΜ
24 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών η τραγουδίστρια Ρομπέρτα Φλακ – Γνωστή για το “Killing Me Softly With His Song”
24 Φεβρουαρίου, 2025
«Όπως τον ανάθρεψα, όπως τον καμάρωνα, δε θα γυρίσει ποτέ ξανά»: Συγκλονίζει η μητέρα του Γεράσιμου
24 Φεβρουαρίου, 2025
Παρέμβαση Μητσοτάκη για την Ουκρανία: Η Ελλάδα υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας
24 Φεβρουαρίου, 2025
Φρίντριχ Μερτς: «Ο κόσμος δεν πρόκειται να μας περιμένει» – Ελπίζει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα
24 Φεβρουαρίου, 2025
Βουλιαγμένη: Η πρώην αντιδήμαρχος Πειραιά Πασχαλίνα Καλαγιά είναι η γυναίκα που βρέθηκε νεκρή από τη φωτιά σε διαμέρισμα
24 Φεβρουαρίου, 2025
ΕΚΠΑ για σεισμούς στις Κυκλάδες: «Σβήνει» σταδιακά η σεισμικότητα – Ηρεμούν τα Ρίχτερ, κανένας σεισμός πάνω από 4 R
24 Φεβρουαρίου, 2025
Αλέξης Κούγιας: Η συγκινητική ανακοίνωση των συνεργατών του – «Βρισκόμαστε στο πλευρό του με την ίδια μαχητικότητα που μας έχει μεταλαμπαδεύσει»
24 Φεβρουαρίου, 2025