Τα γενέθλιά του έχει σήμερα ο άνθρωπος που κατάφερε με πολύ πείσμα και σκληρή δουλειά από μια φτωχογειτονιά Εβραίων στο Μπρονξ, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, να αποκτήσει μια μυθική περιουσία 9 δις και να κάνει γνωστό το λογότυπό του σε όλον τον κόσμο. Ποιος άλλωστε δεν γνωρίζει τον πασίγνωστο αναβάτη του πόλο; Ο Ραλφ Λόρεν γίνεται σήμερα 83 χρόνων και έχει κάθε λόγο να είναι ευτυχισμένος.
14 Οκτωβρίου 1939. Ο Ραλφ Ρούμπεν Λίφτσιτς, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννιέται στις από γονείς Εβραίους μετανάστες, τον Φρανκ και τη Φρίντα Λίφσιτς, από τη Λευκορωσία. Η οικονομική κατάσταση των γονιών του είναι άσχημη και ο ίδιος για να ξεχνιέται ονειρεύεται μέσα από κινηματογραφικές ταινίες τις οποίες παρακολουθεί στον κινηματογράφο. Και νιώθει σαν να είναι κομμάτι τους.
Από τη Μυρτώ Τζώρτζου
Στο σχολείο του υφίσταται μπούλινγκ για την καταγωγή του, με αποτέλεσμα να αλλάξει το επώνυμό του και να το κάνει Λόρεν. Ένας άλλος λόγος για αυτό ήταν και η επιθυμία του να γίνει διαφορετικός και να τραβήξει μια άλλη ζωή.
Όταν τελειώνει το σχολείο δηλώνει πως το όνειρό του είναι να γίνει εκατομμυριούχος. Τότε κανείς δεν τον πιστεύει.
Η πρώτη του δουλειά είναι υπάλληλος στα Brooks Brothers, μια μάρκα που πουλάει κοστούμια σε εφοπλιστές. Εκεί είναι που ο νεαρός Ραλφ καταλαβαίνει ότι αυτός είναι ο κόσμος που του αρέσει περισσότερο. Και αποφασίζει να γίνει κομμάτι του. Όνειρό του; Να φτιάξει ρούχα για καθημερινούς ανθρώπους, τα οποία θα αγοράζει και ένας σταρ. Με στυλ, ποιότητα αλλά και σε λογικές τιμές.
1964. Ο Λόρεν παντρεύεται τη μέχρι σήμερα σύζυγό του Ρίκι Λόου-Μπίαρ με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά.
1967. Ξεκινάει τη δική του επιχειρηματική δραστηριότητα, σχεδιάζοντας γραβάτες και προωθώντας τις με την επωνυμία Polo.
1971. Αρχίζει να σχεδιάζει γυναικεία ρούχα. Ανοίγει το πρώτο δικό του ανεξάρτητο κατάστημα στο Beverly Hills.
1972. Κυκλοφορεί το χαρακτηριστικό βαμβακερό σορτσάκι Polo ενώ τα αρώματά του πρωτοεμφανίζονται στο Bloomingdale’s τον Μάρτιο του 1978.
1986. Οχτώ χρόνια μετά ανοίγει το υπέροχο και πολυτελές κατάστημά του στη Madison Avenue και 72η Street στη Νέα Υόρκη.
1992. Κυκλοφορεί την εμβληματική σειρά του Polo Sport.
Ο Ραλφ Λόρεν καταφέρνει στην κυριολεξία να μεταμορφώσει την αμερικανική βιομηχανία μόδας και να δώσει στο sport casual ντύσιμο το στυλ που του έλειπε. Η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι ότι κάνει τα καθημερινά ρούχα να είναι κομψά χωρίς να είναι επιτηδευμένα.
2015. Ο Λόρεν αποχωρεί από το τιμόνι του οίκου. Δεν εγκαταλείπει ωστόσο την εταιρεία. Παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος και υπεύθυνος δημιουργικού.
Σήμερα: Ο Λόρεν τον περισσότερο χρόνο τον περνάει με τη σύζυγό του στο 17 στρεμμάτων ράντσο-υπερθέαμα που διαθέτει στο Κολοράντο. Τον υπόλοιπο χρόνο μένει στο 17 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων πολυτελές σπίτι του στη Νέα Υόρκη. Τα αυτοκίνητα παραμένουν το πάθος του. Είναι από τους πιο μεγάλους και γνωστούς συλλέκτες αυτοκινήτων στον κόσμο. Έχει πάνω από 100 αυτοκίνητα, μεταξύ αυτών και κάποια σπάνια. Η δε αξία της συλλογής του ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια δολάρια.
Το βιβλίο που μίσησε όσο τίποτα άλλο
Το 2003 εκδίδεται για πρώτη φορά το βιβλίο του συγγραφέα Μάικλ Γκρος «Genuine Authentic: The Real Life of Ralph Lauren». Πρόκειται για τη βιογραφία του μεγάλου σχεδιαστή, τον οποίο ο Γκρος παρουσιάζει πολύ διαφορετικό από ό,τι ξέραμε μέχρι τότε. Ο Λόρεν και ο Γκρος έχουν αρχικά συμφωνήσει για μια βιογραφία του σχεδιαστή όμως τελικά δεν τα βρίσκουν. Ο Γκρος όμως τον αγνοεί και εκδίδει το βιβλίο χωρίς την άδειά του.
Στο βιβλίο του ο Γκρος υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως ο Ραλφ Λόρεν είχε μια «φρικτή και σκοτεινή πλευρά» που έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την πολύ καλά σιδερωμένη, δημόσια εικόνα του.
Ότι τη δεκαετία του ’80, ενώ είναι παντρεμένος, έχει παράλληλη σχέση με την Kim Nye, το 27χρονο μοντέλο που ήταν εκείνο τον καιρό το πρόσωπο της καμπάνιας του αρώματος Safari.
Σύμφωνα πάντα με τον Γκρος ο σχεδιαστής στα 50 του παθαίνει κρίση μέσης ηλικίας. Για παρηγοριά καταφεύγει στην αγκαλιά μιας συντάκτριας μόδας από την Αγγλία.
Τέλος ο συγγραφέας, ο οποίος μίλησε και με πολλούς πρώην υπαλλήλους του σχεδιαστή αναφέρει ότι ο Λόρεν είναι ένα «κακό και κυριαρχικό αφεντικό»