Ένα θρίλερ που κόβει την ανάσα είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στα Δερβενοχώρια, όπου βρέθηκαν μέσα σε μια σπηλιά οστά και κρανίο, ευρήματα που ίσως σημάνουν το τέλος της αναζήτησης της σορού του Μάριου Παπαγεωργίου, που δεν έχει βρεθεί δέκα χρόνια μετά την απαγωγή και τη δολοφονία του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Espresso βρέθηκαν μέσα σε μια σπηλιά στα Δερβενοχώρια οστά και κρανίο…
Τα ανθρώπινα οστά βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη 26 Οκτωβρίου σε σπηλαιοβάραθρο στο χωριό Στεφάνη Βοιωτίας, περιοχή που είχε μπει στο μικροσκόπιο της έρευνας, καθώς υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις ότι εκεί οι απαγωγείς «έσβησαν» τα ίχνη της δολοφονίας του 26χρονου, θάβοντας ή καίγοντας τη σορό του.
Το μακάβριο εύρημα εντόπισε σπηλαιολογική ομάδα σε εξόρμησή της στις βόρειες πλαγιές της Πάρνηθας. Τα οστά βρέθηκαν σε υψόμετρο 650 μέτρων και σε βάθος τουλάχιστον 50 μέτρων, ενώ παραδίπλα υπήρχε και μια χειροβομβίδα!
Τα μέλη της σπηλαιολογικής ομάδας ειδοποίησαν άμεσα την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του υπουργείου Πολιτισμού και το Αστυνομικό Τμήμα Τανάγρας, που κινητοποίησε την Πυροσβεστική. Στην επιχείρηση, που στήθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, συμμετείχαν 14 άτομα, εκ των οποίων τα έξι από την ειδική ορειβατική ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ.
Τα ανθρώπινα ευρήματα, που ήταν τμήματα κρανίου, κάτω γνάθου, καθώς και κόκαλα πιθανότατα από τα κάτω άκρα, συλλέχθηκαν από την υπηρεσία που έχει ως έργο την προστασία, την ανάδειξη και τη διαχείριση των σπηλαίων και των παλαιοντολογικών καταλοίπων που συνδέονται με την ανθρώπινη ύπαρξη, ενώ η Αστυνομία ως οφείλει θα αναζητήσει σε ποιον ανήκουν.
Στο σημείο βρέθηκαν και πυροτεχνουργοί του Στρατού, οι οποίοι διαπίστωσαν πως θα ήταν επικίνδυνη η μεταφορά ή η εξουδετέρωση της χειροβομβίδας στον χώρο που βρέθηκε και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε η σφράγιση του σπηλαιοβαράθρου.
Την ίδια ώρα αναπτερώθηκαν οι ελπίδες μήπως τα οστά είναι του Μάριου, για να δοθεί τέλος στον εφιάλτη που ζουν οι δικοί του εδώ και δέκα χρόνια, καθώς δεν έχει βρεθεί το πτώμα του.
Το 2018 η οικογένεια είχε διορίσει Καναδό ερευνητή σε μια προσπάθεια να βρεθεί το πτώμα του άτυχου νέου. Τότε είχαν γίνει έρευνες από τον ίδιο και τη δημοσιογράφο Αγγελική Νικολούλη στη Νέα Πέραμο και στον Κιθαιρώνα.
Ο Καναδός ερευνητής είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σημείο της δολοφονίας του Μάριου ήταν στη Νέα Πέραμο και στη συνέχεια οι δράστες μετέφεραν το πτώμα στην κορυφή του Κιθαιρώνα, στις εγκαταστάσεις της παλιάς στρατιωτικής βάσης στα Βίλια.
Από εκεί η σορός του άτυχου Μάριου μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, όπου ήταν ο τελικός τόπος ταφής. Η ανεύρεση των ανθρώπινων οστών στα Δερβενοχώρια ενδεχομένως να ανάψει ένα… φως για την εύρεση του σημείου ταφής του.
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση απαγωγής από το Παλαιό Φάληρο και δολοφονίας του 26χρονου τον Αύγουστο του 2012 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και ήταν μία από τις λίγες υποθέσεις καταδίκης κατηγορουμένων, χωρίς την ανεύρεση πτώματος.
«Εγκέφαλος» της απαγωγής και δολοφονίας ήταν ένας 72χρονος οικογενειακός φίλος, ο οποίος είχε πείσει αρχικά τη μητέρα του απαχθέντος ώστε να μη μιλήσει στην Αστυνομία, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς για την καταβολή λύτρων.
Αν και από τις αστυνομικές έρευνες υπήρχαν ενδείξεις ότι ο 26χρονος απήχθη κάπου στο Μεγάλο Πεύκο, μεταφέρθηκε στον Κιθαιρώνα και θάφτηκε στα «καμένα» της Αρκαδίας, το πτώμα δεν βρέθηκε ποτέ.
Ο οικογενειακός «φίλος» καταδικάστηκε, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 20 ετών για ανθρωποκτονία, αρπαγή από κοινού, απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και σύσταση συμμορίας.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή στον κατηγορούμενο που έκανε τα απειλητικά τηλεφωνήματα στη μητέρα του Μάριου Παπαγεωργίου, ενώ στους άλλους δύο κατηγορουμένους της υπόθεσης επιβλήθηκε στον ένα ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και στον άλλο ποινή φυλάκισης τριών ετών εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα. Αξίζει να σημειωθεί πως δέκα χρόνια μετά την απαγωγή και δολοφονία του 26χρονου η δικαστική έρευνα παραμένει σε εξέλιξη.
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε διατάξει τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας για ακόμη εννέα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων της συζύγου και των παιδιών του βασικού κατηγορουμένου, για τα οποία προέκυψαν στοιχεία εμπλοκής τους στην υπόθεση κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.
Για τον λόγο αυτό κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο η μητέρα του Μάριου, Βαρβάρα Θεοδωράκη, ενώ προσκομίστηκαν τα επιπλέον στοιχεία που προέκυψαν από τον Καναδό ερευνητή στη Νέα Πέραμο και τον Κιθαιρώνα.