5 Νοεμβρίου 1935. Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι τοποθετείται για πρώτη φορά στα ράφια των καταστημάτων. Πρόκειται για τον σταρ των επιτραπέζιων παιχνιδιών, τίτλο που δικαίως κατέκτησε. Υπάρχει άραγε κανείς που δεν έχει παίξει έστω μία φορά Monopoly;
Από τη Μυρτώ Τζώρτζου
Ο πρώτος σχεδιασμός του παιχνιδιού ήταν από τη Αμερικανίδα οικονομολόγο Ελίζαμπεθ Μάγκι και ονομαζόταν «το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη». Έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1904 για αυτό. Στόχος του να αποδείξει με απλό τρόπο πώς τα μισθώματα πλουτίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κάνουν φτωχότερους τους ενοικιαστές. Η Μάγκι ήταν ιδεολόγος, φεμινίστρια. Έγραφε ιστορίες και ποίηση και μέσα από αυτά ξεπηδούσαν οι θεματικές της σχετικά με τη δικαιοσύνη και την ισότητα. Δημιούργησε αυτό το παιχνίδι με σκοπό να μάθει στον κόσμο τα κακά του μονοπωλίου, και δη του καπιταλισμού, και να μοιράσει τις πολιτικές της απόψεις.
Αν και διασκεδαστικό σ’ αυτή την αρχική του μορφή το παιχνίδι δεν βγήκε στην παραγωγή. Οι αδελφοί Πάρκερ από τη Μ. Βρετανία ήταν οι πρώτοι που κυκλοφόρησαν ευρέως τη Monopoly στην παγκόσμια αγορά το Νοέμβριο του 1935.
Η Monopoly αυτή ήταν τελείως διαφορετική από της Μάγκι. Επρόκειτο για ένα επιτραπέζιο παιχνίδι αγοραπωλησίας ιδιοκτησιών με συγκεκριμένους κανόνες, αυτούς δηλαδή που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Μια ωδή στον καπιταλισμό. Το αντίθετο ακριβώς από αυτό που είχε στο μυαλό της η Μάγκι.
Το 1941, η Βρετανική Μυστική Υπηρεσία έβαλε τον κατοχυρωμένο κατασκευαστή του παιχνιδιού εκτός Η.Π.Α. να δημιουργήσει μια ειδική έκδοση για τους κρατούμενους από τους Ναζί. Μέσα στα παιχνίδια υπήρχαν κρυμμένοι χάρτες, πυξίδες, αληθινά χρήματα και άλλα χρήσιμα αντικείμενα για απόδραση. Μοιράστηκαν στους κρατούμενους από τον Εθνικό Ερυθρό Σταυρό.
Η μασκότ της Monopoly
Η επίσημη μασκότ του παιχνιδιού είναι ο “Πλούσιος Θείος με τα Σακιά” (Rich Uncle Pennybags), ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στις κάρτες “Εντολής” και “Απόφασης” το 1936. Απ’ το 1985, εμφανίζεται στο δεύτερο όμικρον “O” της λέξης Monopoly σαν μέρος του λογότυπου. Η τρέχουσα μητρική εταιρεία των Πάρκερ, η Hasbro, “ανέστησε” επίσημα το χαρακτήρα ως Κύριο Monopoly (Mr. Monopoly) το 1998. Δέκα χρόνια αργότερα, άλλαξε για άλλη μια φορά εμφάνιση και βρέθηκε πίσω από το λογότυπο του παιχνιδιού. Αυτή η εμβληματική εικόνα του άντρα με το ημίψηλο που έγινε σύμβολο του παιχνιδιού δεν είναι απίθανο να εικονίζει το διάσημο επιχειρηματία J.P. Morgan.
Τα Πιόνια του παιχνιδιού
Περισσότερα από 20 πιόνια έχουν δημιουργηθεί από την πρώτη παρουσίαση της Monopoly το 1935, πιόνια όπως το άλογο, ο σκύλος, το αυτοκίνητο, το παπούτσι, η τσάντα και το σίδερο. Mερικά επιβίωσαν στο πέρασμα των χρόνων, άλλα αντικαταστάθηκαν ή αποσύρθηκαν.
Οι πιο ακριβές περιοχές στον κόσμο
Ως γνωστόν η τελευταία περιοχή πριν από την αφετηρία είναι και η ακριβότερη του ταμπλό. Βέβαια σε κάθε έκδοση οι περιοχές αλλάζουν, παίρνοντας την ονομασία τοποθεσιών της κάθε χώρας. Έτσι, στην Αμερική, το ακριβότερο τετράγωνο είναι το «Boardwalk», το όνομα μιας οδού στην Ατλάντικ Σίτι. Στην Ισπανία από την άλλη, ονομάζεται «Paseo del Prado», με την πραγματική οδό να βρίσκεται στη Βαρκελώνη. Στη Γαλλία, η πιο ακριβή περιοχή είναι η «Rue de la Paix». Όσο για την Ελλάδα, τέλος, στην κλασική έκδοση του παιχνιδιού, το πιο ακριβό ακίνητο που θα μπορούσε να αγοράσει κάποιος δεν ήταν άλλο από τη «Λεωφόρο Αμαλίας»!
Και για το τέλος
-Το επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly περιγράφεται ως «Γρήγορο Επιτραπέζιο Παιχνίδι Αγοραπωλησίας Ιδιοκτησιών».
-Η πρώτη έκδοση πωλήθηκε έναντι 2 δολαρίων.
-Από το 1935, περισσότεροι από ένα ενάμιση δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν παίξει το παιχνίδι.
-Παγκοσμίως έχουν πωληθεί περισσότερα από 275 εκατομμύρια παιχνίδια, σε 111 χώρες, σε 43 γλώσσες.
-Υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες εκδόσεις του κλασικού παιχνιδιού οι οποίες περιλαμβάνουν τις αγαπημένες σας αθλητικές ομάδες, εμπορικά προϊόντα, τηλεοπτικά προγράμματα, κινούμενα σχέδια και πολλά άλλα.
-Το σύνολο των χρημάτων στο κλασικό παιχνίδι Monopoly είναι 20,580 δολάρια.
-Η πιο ακριβή Monopoly που έχει ποτέ πουληθεί είχε δημιουργηθεί από ένα διάσημο κοσμηματοπώλη στο Σαν Φρανσίσκο και στοίχιζε 2 εκατ. δολάρια. Το σετ αποτελείτο από ένα επίχρυσο ταμπλό 23 καρατίων και ένα ζάρι διακοσμημένο με διαμάντια.
–Για την επέτειο των 80 ετών, της Monopoly, η Hasbro έβαλε αληθινά χρήματα σε 80 παιχνίδια που κυκλοφόρησαν στο Παρίσι.
-Οι περιοχές όπου τα περισσότερα πιόνια φτάνουν παίζοντας την κλασική έκδοση του παιχνιδιού είναι τα Illinois Avenue, «GO» και B&O Railroad, σύμφωνα τουλάχιστον με το αμερικανικό ABC.