Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Δεσμεύεστε να παραιτηθείτε;»

Τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα παραιτηθεί άμεσα εάν αποδειχθεί ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε υπουργούς και την ηγεσία του Στρατεύματος αξίωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις.

“Παρακολουθούσε η ΕΥΠ όπως έκανε με τον Ανδρουλάκη, και τον κο Χατζηδάκη; Υπάρχει περίπτωση να παρακολουθούσε τον κύριο Φλώρο; Δώστε μία καθαρή απάντηση και δεσμευτείτε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας και του ελληνικού λαού ότι σε περίπτωση που αποδειχτεί ότι ψεύδεστε, θα αναλάβετε τις ευθύνες σας και θα παραιτηθείτε. Δεσμευτείτε ότι αν αποδειχτεί το αντίθετο ότι δεν θα καθίσετε ούτε μία ώστε στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας” παρότρυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι “με τη Δημοκρατία και την Εθνική Ασφάλεια δε θα παίζουμε”.

Στην πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας την ενοχή του και τη δειλία του καθώς και το γεγονός πως δύο πρώην Πρωθυπουργοί σας “λένε ευθέως ότι η επίκληση του απορρήτου ζημιώνουν τη Δημοκρατία”. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως οι σταγόνες που νοιώθετε δεν είναι βροχή, είναι από την παράταξή σας κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη πως προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει τα ίχνη του αλλά και την ενοχή του.

Επαναλαμβάνοντας το ερώτημα “ποιος” για μία σειρά πράξεις, ενέργειες αλλά και παραλείψεις ο Αλέξης Τσίπρας επεδίωξε να αποδείξει την απόλυτη ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. “ Ποιος ήταν αυτός που αποφάσισε την υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του; Εγώ το έκανα; Ο κ. Σαμαράς; Ο κ. Καραμανλής; Ο κ. Σημίτης; Ποιος έσπευσε να αλλάζει το νόμο για να βάλει τον κολλητό του που δεν πληρούσε τα κριτήρια του νόμου;

Ποιος έφερε διάταξη που απαγόρευσε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης, 10 μέρες μετά το αίτημα Κουκάκη; Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην Εξεταστική κρίσιμα πρόσωπα για το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας για να αδρανοποιήσει την Εξεταστική Επιτροπή; Τίνος κόμματος είναι τα στελέχη που απειλούσαν με 10ετή ποινή φυλάκισης όσους δεν τηρήσουν το απόρρητο και πουν την αλήθεια; Ποιος αρνείται να δώσει τα 6 ονόματα αστυνομικών που αποσπάστηκαν στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό για λογαριασμό της ΕΥΠ;Ποιος αρνήθηκε να ζητήσει τη συνδρομή της ΑΔΑΕ για να γίνει έρευνα στους παρόχους , για να αποκαλυφθεί αν είναι μυθεύματα ή αν υπάρχει αλήθεια στις αποκαλύψεις;

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει εάν είναι εξαπατημένος ή επικίνδυνος σχολιάζοντας πως ενώ ο ίδιος υποστήριξε ότι απέπεμψε τον Γρηγόρη Δημητριάδη φορτώνοντάς του την ευθύνη, εκείνος στην Θεσμών και Διαφάνειας είπε ότι ουδέποτε αποπέμφθηκε αλλά ότι παραιτήθηκε και τον παρακαλούσε ο πρωθυπουργός να μείνει. “Θα μας πείτε ποια είναι η αλήθεια; Φέρτε εδώ τα πρακτικά, να τελειώσει το παιχνίδι με τους θεσμούς” σχολίασε σε υψηλούς τόνους και διερωτήθηκε: Είστε τελικά εξαπατημένος και παραπλανημένος από το ίδιο σας το αίμα ή ότι είστε επικίνδυνος; Αν είστε παραπλανημένος είναι ανεπαρκής, αν είστε ο φυσικός και ηθικός αυτουργός αυτής της πληγής στη Δημοκρατία είστε ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εμφανίζεται ως θύμα και τον ρώτησε επιτακτικά γιατί δεν έχει μηνήσει αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφους που κάνουν τις αποκαλύψεις αφού είναι συκοφάντες την ίδια στιγμή που τους απειλείότι αν φέρουν αποδείξεις θα πάνε φυλακή. “Και ζητάτε αποδείξεις από αυτούς που τρομοκρατείτε” είπε δηκτικά καλωντας τον πρωθυπουργό να αποχαρακτηρίσει άμεσα το απόρρητο.

Τον παρότρυνε επίσης να συνδράμει στο έργο της ΑΔΑΕ, να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί για να χειρίζονται το παράνομο λογισμικό και να ψηφίσει μία τροπολογία που να επαναφέρει την ενημέρωση από την ΑΔΑΕ στα θύματα παρακολούθησης σε παρόντα χρόνο, όχι σε τρία χρόνια.

“Χθες ζήτησα από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ να αναζητήσει τα στοιχεία που λέτε ότι δεν υπάρχουν. Σύμφωνα με το νόμο έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε. Την επικροτείτε αυτήν την κίνηση ή θα κρυφτείτε πίσω από το απόρρητο;” είπε ο Αλέξης Τσίπράς.

Στη συνέχεια κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει την καραμέλα περί μετατροπής του κακουργήματος σε πλημμέλημα και σημείωσε πως οι υπαίτιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων, με αυτόν τον υπάρχοντα ποινικό κώδικα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατέληξε λέγοντας ότι “όποιος έχει ασελγήσει στη Δημοκρατία θα λογοδοτήσει και στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη”.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μισθός θα θεωρείται πλέον το… πουρμπουάρ
7 Οκτωβρίου, 2024
Γιώργος Μαζωνάκης για τη δικαστική διαμάχη με την Βάσω Μαζωνάκη: «Όλα εδώ πληρώνονται»
7 Οκτωβρίου, 2024
Πετρέλαιο: Ο αντίκτυπος από την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή – Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις
7 Οκτωβρίου, 2024
ΠΑΣΟΚ: Τα σενάρια για τον δεύτερο γύρο των πράσινων Εκλογών
7 Οκτωβρίου, 2024
58χρονος που οδηγούσε μικρό φορτηγό, παρέσυρε δύο πεζούς και κατέληξε σε τζαμαρία καταστήματος στο Ηράκλειο της Κρήτης
7 Οκτωβρίου, 2024
Λέκκας: Καθυστερημένος μετασεισμός η δόνηση στη Θήβα – Δεν σχετίζεται με τα 4,5 Ρίχτερ στη Σητεία
7 Οκτωβρίου, 2024
Διόνυσος: Επίθεση 10 ατόμων με σπρέι πιπεριού και σιδερόβεργες σε 17χρονο
7 Οκτωβρίου, 2024
Cenergy Holdings: Ξεκινά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ
7 Οκτωβρίου, 2024
Διασωληνωμένος αλλά σε σοβαρή κατάσταση ο 14χρονος που έπεσε από πολυκατοικία- Η πτώση δεν οφείλεται στο παρκούρ
7 Οκτωβρίου, 2024
Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ: Απετράπη μπαράζ επιθέσεων από τη Χαμάς – Ρουκέτες της Χεζμπολάχ χτύπησαν τη Χάιφα
7 Οκτωβρίου, 2024