Βενιζέλος: Αιχμές κατά Μητσοτάκη για υποκλοπές – Τι είπε για την Καϊλή

Την άμεση διερεύνηση των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη ζητάει ο Ευάγγελος Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη τον οποίο καλεί να ζητήσει από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ να ερευνήσει τις παρακολουθήσεις υπουργών και άλλων αξιωματούχων από την ΕΥΠ.

Μάλιστα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στηλιτεύει και όσους από τη ΝΔ και την κυβέρνηση χρησιμοποιούν ως «επιχείρημα» την υπόθεση διαφθοράς της Εύας Καϊλή για να δικαιολογήσουν και να νομιμοποιήσουν πολιτικά και συνταγματικά τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων.

Ειδικότερα ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξή του στη εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας εκφράζει τη λύπη του για την Εύα Καϊλή, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα είναι συντριπτικές ενώ υπογραμμίζει ότι «όποιοι θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ  για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία».

Συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Πρόκειται για τραγική υπόθεση. Αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές.

»Με ρωτάτε για το νομοθετικό πλαίσιο, το ελληνικό υποθέτω, παρότι στην προκειμένη υπόθεση εφαρμόζεται το βελγικό. Προφανώς είναι επαρκές και το ελληνικό συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο. Όταν υπάρχουν αυτόφωρα κακουργήματα δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας. Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κ. Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος.

»Όπως κρατήθηκε προσωρινά η κ. Καϊλή στο Βέλγιο, έτσι κρατήθηκαν προσωρινά οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα. Η φύση των εγκλημάτων είναι διαφορετική, πρόκειται όμως για αυτόφωρα κακουργήματα. Όποιοι συνεπώς θεωρούν ότι η ποινική υπόθεση Καϊλή που τη χειρίζονται οι βελγικές αρχές, δικαιολογεί την παρακολούθηση αρχηγού κόμματος και εν ενεργεία υπουργού από την ελληνική ΕΥΠ για απροσδιόριστους λόγους εθνικής ασφαλείας, χωρίς καμία ποινική διάσταση, δεν αντιλαμβάνονται ότι χωρίς σεβασμό του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν προστατεύεται η φιλελεύθερη δημοκρατία».

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και σημείωσε: «Μετά τη δημοσίευση στοιχείων για την παρακολούθηση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της δεν προέβη σε διάψευση αλλά ουσιαστικά στην παραδοχή ότι όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε το συγκεκριμένο μέλος της κυβέρνησης και άλλους αξιωματούχους.

»Όμως κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο «είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι [αυτό] τελούσε σε γνώση του [πρωθυπουργού] ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την πατρίδα».

»Στην ίδια όμως δήλωση, ρητά και επίσημα, η κυβέρνηση δέχεται  ότι η ΕΥΠ ενεργούσε «εκτός πλαισίου». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενεργούσε εκτός νομιμότητας; Ή εκτός του πλαισίου των πολιτικών οδηγιών του πρωθυπουργού αλλά πάντως «νόμιμα», δηλαδή με διάταξη της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού;

»Το Σύνταγμα όμως αναθέτει στη Δικαιοσύνη και όχι στον πρωθυπουργό να αποφασίζει τελικά. Μήπως εννοεί η κυβέρνηση ότι κακώς, δηλαδή παρανόμως, ζήτησε η ΕΥΠ να εκδοθεί η εισαγγελική διάταξη; Αν ναι, τότε ποιος έχει την ευθύνη για την ελλιπή εποπτεία της ΕΥΠ;

»Προφανώς ο εποπτεύων υπουργός που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος πρέπει να ζητήσει έστω και τώρα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την ΑΔΑΕ την άμεση και σε βάθος διερεύνηση τουλάχιστον της παρακολούθησης υπουργών του και «άλλων αξιωματούχων»», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ενδοοικογενειακή βία: Εφιάλτης για γυναίκα με αναπηρία από τη Φθιώτιδα
25 Νοεμβρίου, 2024
Πολωνία: Σκότωσε τους γονείς και τον αδελφό του και κρατούσε ομήρους δύο μικρά παιδιά – Αυτοκτόνησε όταν μπήκε η αστυνομία
25 Νοεμβρίου, 2024
Την Τετάρτη η κηδεία της Βέφας Αλεξιάδου
25 Νοεμβρίου, 2024
Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ
25 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Ρούτε – Ερντογάν: Τι συζητήθηκε
25 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Τα τρία επεισόδια του μωρού της Κατερίνας
25 Νοεμβρίου, 2024
Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ και Λιβάνου
25 Νοεμβρίου, 2024
Ηλιούπολη: Η ΟΠΚΕ μπήκε στο σπίτι – Άφαντος ο άνδρας που απειλούσε τη σύζυγό του
25 Νοεμβρίου, 2024
Τι δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης για το ναυάγιο στη Σάμο
25 Νοεμβρίου, 2024
Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική Συναυλία από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς
25 Νοεμβρίου, 2024