Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή, φαίνεται πως στην κατάθεσή του φώτισε αρκετά σημεία του Qatar Gate και βοήθησε στην έρευνα που διεξάγουν οι βελγικές Αρχές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής Corriere Della Sera η πολύωρη κατάθεσή του ενδέχεται να οδηγήσει τις βελγικές Αρχές στο να επεκτείνουν περισσότερο τις έρευνές τους για το σκάνδαλο.
Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, ο Τζιόρτζι μίλησε για πολλές ώρες την Παρασκευή αμέσως μετά τη σύλληψή του και η κατάθεσή του φέρεται να επιβεβαίωσε τα στοιχεία που συγκεντρώνοντας εδώ και μήνες για τουλάχιστον πέντε σημαντικά σημεία του σκανδάλου που έχει βάλει βόμβα στα θεμέλια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Τζιόρτζι θα μπορούσε να έχει πολλά να πει, και μάλλον είπε πολλά το Σάββατο, εκτιμά το δημοσίευμα της Corriere Della Sera, δεδομένου ότι ο ανακριτής έπρεπε να αναβάλει τις υπόλοιπες ανακρίσεις για να του δώσει τον απαιτούμενο χρόνο στην κατάθεσή του.
Συνεργάζεται με τις αρχές
Εκτιμάται, ακόμη, ότι η σύλληψή του από τις βελγικές Αρχές ήρθε μετά από παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου, ενώ δεν αποκλείεται να ήταν εκείνος που προειδοποίησε τον πατέρα της Εύας Καϊλή, προκειμένου εκείνος να προσπαθήσει να διαφύγει με τη βαλίτσα γεμάτη μετρητά.
Επιπλέον, στο σπίτι του Ιταλού συντρόφου της Καϊλή σε επαρχία του Μιλάνο βρέθηκαν περίπου 20.000 ευρώ την Τρίτη, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
«Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα»
Σύμφωνα με τον Βέλγο εισαγγελέα, Μισέλ Κλεζ, η ομάδα της διαφθοράς κινούνταν γύρω από τη ΜΚΟ «Fight Impunity», που είχε στόχο να ευνοήσει δύο χώρες: το Κατάρ και το Μαρόκο.
«Τις ΜΚΟ τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα», φέρεται να είπε ο Τζιόρτζι σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica.
Η ομάδα, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, ανέλαβε δράση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2021. Τα εγκλήματα που τους αποδίδονται είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η κύρια σχέση ήταν με το Κατάρ.
Στόχος της ομάδας ήταν, σύμφωνα με τις βελγικές Αρχές, να αναπτύξει σχέσεις ανάμεσα σε ευρωβουλευτές και τις Αρχές του Κατάρ με ειδική στόχευση το Μουντιάλ και την ανάγκη της κυβέρνησης της Ντόχα να μιλήσει θετικά για «μεταρρυθμίσεις» σε θέματα όπως τα εργασιακά δικαιώματα και οι εργασιακές σχέσεις.
«Γι’ αυτόν τον λόγο η ΜΚΟ του Παντσέρι οργάνωσε τους τελευταίους μήνες μια σειρά ταξιδιών στο Κατάρ. Η κόρη του βρέθηκε εκεί για κάποιες μέρες. Τα έγγραφα αναφέρουν ονόματα βοηθών, που θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί από τον Παντσέρι, όπως επί παραδείγματι η Αλεσάντρα Μορέτι από το Δημοκρατικό Κόμμα, αφού η βοηθός της, Φραντσέσκα Γκαρμπανάτι, είχε εργαστεί στο παρελθόν με τον Παντσέρι», σημειώνει η Repubblica.
Σημειώνεται ότι και η Εύα Καϊλή, συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Αλί Μπιν Σαμίκ αλ Μάρρι, την 1η Νοεμβρίου, με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων ανάμεσα σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Αρχών του Κατάρ.
ΠΗΓΗ: MEGA