«Αισιόδοξος» εμφανίστηκε σήμερα (14.12.2022) ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, για την πορεία του κορονοϊού, δηλώνοντας ότι η πανδημία της COVID-19 δεν θα θεωρείται πλέον παγκόσμια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κάποια στιγμή το 2023.
Την ώρα που ακόμη και η Κίνα εγκαταλείπει την πολιτική της «μηδενικής COVID» και επιτρέπει στους πολίτες της να ζουν μαζί με τον κορονοϊό, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δίνει μια ακόμη πιο «αισιόδοξη» προσδοκία για το 2023 σε σχέση με την πανδημία.
Ωστόσο, η διαχείριση της Κίνας προκαλεί νέες ανησυχίες ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει μια απότομη αύξηση των μολύνσεων με κορονοϊό και ότι θα της γυρίσει «μπούμερανγκ».
«Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει»
Μια επιτροπή του ΠΟΥ συναντάται κάθε λίγους μήνες προκειμένου να αποφασίσει αν ο κορονοϊός, που εμφανίστηκε πριν από τρία χρόνια στη Γουχάν της Κίνας και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 6,6 εκατ. ανθρώπων, εξακολουθεί να αποτελεί «επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας» (PHEIC).
Ο χαρακτηρισμός έχει σκοπό να προκαλέσει μια συντονισμένη διεθνή απόκριση και θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει χρηματοδότηση για συνεργασία με σκοπό το μοίρασμα εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για το τέλος της PHEIC, η επικεφαλής επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία βαν Κέρχοβ είπε: «Υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει».
«Αν υπάρχουν μεγάλα τμήματα πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί, ο κόσμος έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει», δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν για το ίδιο θέμα.