Με ονόματα και γεγονότα απάντησε ο Κώστας Αρβανίτης στην απόπειρα των Ευρωβουλευτών της ΝΔ να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στη χώρα μας κατά τη διάρκεια συζήτησης για την κατάσταση των Δημοσιογράφων και την Ελευθερία της Ενημέρωσης στην ΕΕ.
Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στις παρακολουθήσεις και τις διώξεις δημοσιογράφων, τα ασφυκτικά ολιγοπώλια, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει για πολλοστή φορά σε παρέμβασή τους στην Ολομέλεια το γεγονός πως ενάμισι χρόνο μετά παραμένει ανεξιχνίαστη η δολοφονία Καραϊβάζ.
«Ποια είναι τα βήματα μετασχηματισμού μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας σε ανελεύθερη, σταδιακά απολυταρχική;» αναρωτήθηκε ξεκινώντας την παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια με θέμα την κατάσταση των δημοσιογράφων και τις επιπτώσεις όσον αφορά το Kράτος Δικαίου, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση περιγράφοντας όλα εκείνα τα γεγονότα που στοιχειοθετούν την αυταρχική διολίσθηση που βιώνει η χώρα μας χάρη στις καθεστωτικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Ιδιαίτερα στάθηκε ο Κώστας Αρβανίτης στις παρακολουθήσεις Δημοσιογράφων, αλλά και στην απουσία προόδου των ερευνών για τη δολοφονία Καραϊβάζ. «Είπατε ότι προχωράει η έρευνα, κ. Επίτροπε, ξέρετε κάτι; Γιατί εμείς στην Ελλάδα δεν ξέρουμε τίποτα», σημείωσε με έμφαση απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γιοχάνες Χάν.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο Κώστας Αρβανίτης στηλίτευσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στη χώρα μας μέσα σε ένα ασφυκτικό ολιγοπωλιακό καθεστώς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση είχε έντονο ελληνικό χρώμα με αναφορές του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν στα προβλήματα που εντοπίζονται στη χώρα μας και τις σχετικές συστάσεις της Κομισιόν στην ετήσια έκθεση για το Κράτος Δικαίου. Πλήθος Ευρωβουλευτών των προοδευτικών παρατάξεων αναφέρθηκαν επικριτικά στις άθλιες «επιδόσεις» της κυβέρνησης και στηλίτευσαν την απουσία ουσιαστικής προόδου στις έρευνες για τη δολοφονία Καραϊβάζ.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:
Ποια είναι τα βήματα μετασχηματισμού μιας φιλελεύθερης δημοκρατίας σε ανελεύθερη, σταδιακά απολυταρχική;
Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, το οποίο εμείς φέραμε στα όργανα του Κοινοβουλίου, ήταν η παρακολούθηση δημοσιογράφου. Το όνομα του είναι Κουκάκης, διερευνούσε την πορεία ύποπτου χρήματος. Ο κύριος Κουκάκης θεωρήθηκε εθνικός κίνδυνος, διότι έψαχνε δημοσιογραφικά και το θέμα της διαχείρισης των χρημάτων. Από την ΕΥΠ παρακολουθείτο, όπου ο υπεύθυνος είναι -με δικό του νόμο- ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης.
Το έτερο θύμα, ο δημοσιογράφος κύριος Μαλιχούδης διερευνούσε δημοσιογραφικά ζητήματα που άπτονται του προσφυγικού. Και αυτός χαρακτηρίστηκε εθνικός κίνδυνος από την υπηρεσία που προΐστατο ο πρωθυπουργός. Αν συνεχίσω με τα ονόματα, δεν θα μου φτάσει ο χρόνος.
Δημοσιογράφοι, οι οποίοι αποκάλυψαν τη λίστα Λαγκάρντ, όσο και την υπόθεση Novartis, οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη, λοιδορήθηκαν, χαρακτηρίστηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας «συμμορία». Ταλαιπωρήθηκαν, αθωώθηκαν.
Για την υπόθεση Καραϊβάζ, υπάρχει στασιμότητα, χωρίς καμία επίσημη πληροφόρηση. Είπατε ότι προχωράει η έρευνα, κ. Επίτροπε, ξέρετε κάτι; Γιατί εμείς στην Ελλάδα δεν ξέρουμε τίποτα.
Και τα SLAPP είναι πια βιομηχανία στην χώρα μου.
Όταν ο κύριος Μητσοτάκης ερωτάται για την 108η θέση της χώρας στην κατάταξη της Ελευθερίας Τύπου, απαξιώνει τους θεσμούς και λέει «που τα βρήκατε αυτά;»
Στην Ελλάδα λοιπόν ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει, δεν είναι δικτατορία.
Το θέμα είναι ότι ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να βρει λόγο στα ολιγοπώλια του τύπου και αυτό είναι πρόβλημα.