Αλέξης Τσίπρας: «Προκηρύξτε εκλογές για να έρθει η επιστροφή της Δικαιοσύνης παντού»

Με ονομαστική φανερή ψηφοφορία ολοκληρώνεται το βράδυ, η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023.

Η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2023 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ.

Στο βήμα της Βουλής βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Δείτε LIVE τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό: 

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας πως «αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Και εκτίμησε πως «πολύ σύντομα μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα βρίσκεται στα έδρανα και θα τον αναθεωρήσει».

«Γιατί βασικό χαρακτηριστικό του προϋπολιγισμού είναι η κοινωνική αδικία και η αναλγησία» είπε ο κ. Τσίπρας και έκανε λόγο για αφαίμαξη των μη προνομιούχων.

«Ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση των λίγων και των ισχυρών, με λίγα λόγια η αναδιανομή του πλούτου.

Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας αδυνατεί να βγάλει το μήνα, αλλά μια χούφτα επιχειρήσεις έχει προκλητικά υπερκέρδη. Για αυτό και το αίτημα για Αλλαγή και για Δικαιοσύνη παντού κερδίζει έδαφος στην ελληνική κοινωνία.

Η παράταξη σας έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει προξενήσει τη χώρα όχι μία, αλλά δύο φόρες. Ήταν η δική σας παράταξη που οδήγησε σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις που διαφημίζατε ήταν περικοπή συντάξεων και κοινωνικών δαπανών. Νομίζετε ότι σε αυτή τη χώρα η ιστορία ξεκινάει από το 2015;

Κι ενώ τα είχατε κάνει όλα αυτά μας παραδώσατε μια χώρα οικονομικά χρεωκοπημένη, με ένα μνημόνιο αναντίστρεπτα εκτός τροχιάς και μια τεράστια ανεργία. Με τις καταθέσεις μειωμένες κατα 77 δις.»

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναφορά στην κατάσταση της χώρας πριν από το 2015: “Και τολμάτε σήμερα να έρχεστε και να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετω΄πισε καμία κρίση;” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Με εντιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε αυτό που ποτέ δεν φανταζόσασταν: ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να βγει απο το καθεστώς της επιτροπείας.

Η χώρα κατάφερε μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, την επιστροφή στις αγορές και τη ρύθμιση του χρέους της.

Μας παραδώσατε μια χώρα πνιγμένη στα χρέη και σας παραδώσαμε μια χώρα με 37 δις. στα ταμεία και με πρόσβαση στις αγορές. Αυτή είναι η δική μας διαχειριστική ικανότητα.” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

“Και ερχόμαστε στο σήμερα. Ακολουθήσατε τις παλιές δοκιμασμένες συνταγές που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα στη χρεωκοπεία” είπε και συνέχισε ότι “η ζημιά που έχει επιφέρει η κυβέρνηση είναι τεράστια”.

“Ο μισθός και το εισόδημα πετσοκόβενται κάθε μέρα στα σούπερ μάρκετ από τις τιμές και από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.”

Όσο για την πανδημία ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην “εγκατάλψειψη του ΕΣΥ από την κυβέρνηση” και συνέχισε λέγοντας ότι  “στο πεδίο της οικονομίας, η πανδημία άνοιξε μια πόρτα δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Η ΕΕ για πρώτη φορά χαλάρωσε τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών: “Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις κοινωνικές ομάδες, που σύμφωνα με τον ίδιο, βίωσαν την οικονομική πίεση στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ.

Όσο για την πληθωριστική κρίση είπε: “Στη ΔΕΘ του 2021 όταν όλοι βλέπαμε τι έρχεται, μας λέγατε ότι οι επιβαρύνσεις στο ρεύμα θα είναι μόλις 3 ευρώ. Και την ίδια στιγμή εν κρυπτώ ιδιωτικοποιούσατε την ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Πέρυσι τέτοιο καιρό προβλέπατε πληθωρισμό 0,8%. Αυτή είναι η αριστείας σας” είπε ο κ. Τσίπρας. “Η ακρίβεια έγινε αβάσταχτη για το μέσο νοικοκυριό.”

Υποστήριξε ότι 2/3 στους εργαζομένους κάνουν περικοπές στα βασικά είδη διατροφής: “Αυτή είναι η εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη”.

“Όμως, οφείλω να πω, πως κάποιοι λίγοι γίνονται πλουσιότεροι” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και προσέθεσε: “21 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο είχαν τεράστια κέρδη το πρώτο εξάμηνο το 2022.”

Ενώ για τις αναφορές περί “μπινελικιών” της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάζουν μπινελίκια, αλλά νομοθετούν.

“Με δική σας ευθύνη και με δική σας επιλογή, συντελείται στη χώρα η μεγαλύτερη και πιο άδικη αναδιανομή εισοδήματος που έχει συμβεί μετά την Μεταπολίτευση.” τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας εξηγώντας τους λόγους που, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν διαμορφώσει αυτό το πλαίσιο.

“Εμείς ένα πράγμα θα υποσχεθούμε στον ελληνικό λαό: ότι σε αυτό τον τόπο θα επιστρέψει η Δικαιοσύνη” τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  “Οι πολίτες κατανοούν μέρα με τη μέρα ότι η πολιτική σας ζημειώνει τη χώρα” συνέχισε ο κ. Τσίπρας. “Αποδειχτήκατε πρωταθλητές στη διαφθορά.” είπε εκτιμώντας νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

“Κύριε Μητσοτάκη μιλάτε για σταθερότητα όταν αποτελείται τον υπ’ αριθμό 1 παράγοντα ανωμαλίας στη χώρα (…) Η μόνο σταθερότητα σας είναι αυτή τη αδικίας, των ανισοτήτων και της ασέλγειας στους δημοκρατικούς θεσμούς”.

Για τις υποκλοπές: “Είναι βαθιές και ανεξίτηλες οι πληγές που αφήνετε στο σώμα της Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκη. Τώρα μαθαίνω ότι θα κατεβείτε και στο τελευταίο σκαλοπάτι, της λάσπης και των φθηνών αντιπερισπασμών. Είστε προβλέψιμος.”

“Σας προκαλώ, έλατε να ανοίξουμε μαζί τα αρχεία της ΑΔΑΕ. Εκεί βρίσκεται η αλήθεια. Γιατί φοβάστε;”

Και κατόπιν είπε: “Ελπίζω σήμερα να δώσετε κάποιες απαντήσεις σε όσα κρατάτε στο σκοτάδι. Την προηγούμενη φορά το βάλατε στα πόδια μην απαντώντας σε ένα κρίσιμο ερώτημα. Σήμερα από ότι φαίνεται θα το γλιτώσετε αυτό το μαρτύριο, λόγω του φορμαλισμού της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Πόσο, όμως, μπορείτε να αντέξετε σε αυτό το μαρτύριο της σταγόνας των αποκαλύψεων;”

Και επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη: “Είστε μια τραγική φιγούρα από το πιο ζωφερό παρελθόν. Είστε σκοτάδι, συγκάλυψη, σκοτάδι, ολοκληρωτισμός. Κι έχουμε σήμερα βαριά ευθύνη: θα αφήσουμε για πολύ να συνεχίζεται αυτή η εκτροπή; ”

“Κύριε Μητσοτάκη αν και σήμερα αν δεν είστε σε θέση να δώσετε απαντήσεις, τουλάχιστον γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους υπουργούς σας, προκυρήξτε εκλογές, λυτρώστε τη Δημοκρατία. Προκηρύξτε εκλογές για να έρθει η επιστροφή της Δικαιοσύνης παντού.”

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Νασράλα κήρυξε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ – Θρήνος στον Λίβανο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Νεκρός ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από δέντρο στην Άσσηρο
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Έκανε «περίπατο» με Κέντρικ Ναν και πέρασε στον τελικό του Super Cup
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Θάνατος Νασράλα: Σε αναζήτηση «απάντησης» η Χεζμπολάχ – Σε συναγερμό το Ισραήλ, αναμένει σκληρό ιρανικό χτύπημα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Τροχαίο με νεκρό 70χρονο στην Κρήτη
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024