Η βελγική δικαιοσύνη αναμένεται να αποφασίσει σήμερα εάν θα παραταθεί ή όχι η προφυλάκιση της Εύας Καϊλή, σε βάρος της οποίας διενεργείται έρευνα για διαφθορά στην οποία ενέχεται το Κατάρ, υπόθεση που οδήγησε στην απαλλαγή της από τα καθήκοντα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η ακροαματική διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες ξεκινά στις 09:00 (τοπική ώρα· στις 10:00 ώρα Ελλάδας) και η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας.
Το πολύκροτο σκάνδαλο συντάραξε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και προκάλεσε εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κυρία Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -ο σύντροφος της Εύας Καϊλή- και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο-κλειδί της υπόθεσης.
Οι δύο συνήγοροι της κ. Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος, μετά και την συνάντηση που είχαν μαζί της στις φυλακές όπου κρατείται, φαίνεται πως έχουν καταλήξει στην υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθηθεί. Σύμφωνα με την ΕΡΤ αυτή θα στηριχθεί πάνω σε 4+1 άξονες, με τους οποίους θα προσπαθήσουν να ανοίξουν την πόρτα της ελευθερίας για την Ελληνίδα πολιτικό. Σύμφωνα, με όσα έχουν διαρρεύσει, λοιπόν, η πλευρά της Καϊλή ισχυρίζεται ότι
δεν γνώριζε ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της,
δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες,
δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και
δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.
Παράλληλα με εμφατικότητα θα τονιστεί η ανάγκη να βρίσκεται δίπλα στο δίχρονο παιδάκι της. Αλλωστε όπως δήλωσε και ο κ. Δημητρακόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τη συνάντηση που είχαν στις φυλακές: «Είδα μια γυναίκα που είναι πεσμένη. Βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Δεν είναι μόνο η στερηση ελευθερίας, της λείπει η δίχρονη κόρη της».
Σύμφωνα με νομικούς, που γνωρίζουν το δίκαιο που ισχύει στη χώρα, ακόμη και αν υπάρξει παράταση στην κράτησή της, αυτό θα επανεξεταστεί και πάλι από το ίδιο δικαστικό συμβούλιο, σε έναν μήνα από τώρα. Πάντως η κ. Καϊλή έχει στα χέρια της και την παράμετρο «ομοσπονδιακός Εισαγγελέας» ο οποίος έχει την δυνατότητα να ασκήσει έφεση στην όποια απόφαση εντός 24 ωρών.