Ο Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής – «Ο φάκελος της ΑΔΑΕ περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους του Μητσοτάκη»

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τον φάκελο που παρέλαβε από την ΑΔΑΕ σχετικά με τις παρακολουθήσεις.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε πως «σύμφωνα με την έρευνα της ΑΔΑΕ Φλώρος, Χατζηδάκης, Λαλούσης, Διακόπουλος, Λάγιος και Αλεξόπουλος ήταν υπό παρακολούθηση»

«Ο φάκελος που παρέλαβα από την ΑΔΑΕ περιέχει τα παράνομα έργα του σκοτεινού παρακράτους που έστησε ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας…

Αναλυτικά η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

Πρόταση μομφής: Τι είναι και τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος.

Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος έξι μηνών, από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Κακοκαιρία εξπρές: Έρχεται 48ωρο με καταιγίδες και χιόνια – Πού θα «χτυπήσουν»
27 Νοεμβρίου, 2024
«Είναι εμμονικός δεν μπορώ να ζήσω έτσι» – Κραυγή αγωνίας νοσηλεύτριας στην Θεσσαλονίκη
27 Νοεμβρίου, 2024
Αμπελόκηποι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο 26χρονος που συνελήφθη για την έκρηξη στο διαμέρισμα
27 Νοεμβρίου, 2024
Βύρωνας: Πυροβόλησαν οδηγό ταξί έξω από καφετέρια – «Όλα έγιναν τόσο γρήγορα» λέει αυτόπτης μάρτυρας
27 Νοεμβρίου, 2024
Μέση Ανατολή: Το Ιράν χαιρετίζει τον «τερματισμό της επίθεσης» του Ισραήλ στον Λίβανο
27 Νοεμβρίου, 2024
Επίδομα Παιδιού: Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα Α21 για υποβολή αιτήσεων
27 Νοεμβρίου, 2024
Καιρός: Σταδιακή επιδείνωση – Χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά το Σάββατο
27 Νοεμβρίου, 2024
Τούρκος ΥΠΑΜ: «Μαξιμαλιστικές και παράνομες» οι απαιτήσεις Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο
27 Νοεμβρίου, 2024
Ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ στον Λίβανο: Θα χρειαστεί «δουλειά» για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός
27 Νοεμβρίου, 2024
Στη Λευκωσία ο Κ. Μητσοτάκης για τη Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας- Κύπρου και την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ιορδανίας
27 Νοεμβρίου, 2024