Market Pass: Το NFC είναι μία τεχνολογία επικοινωνίας μεταξύ συσκευών σε πολύ μικρή απόσταση – Τι πρέπει να ξέρετε
Market Pass και NFC. Ενεργοποιούμε την υπηρεσία μόνο κι εφόσον πρέπει να πραγματοποιήσουμε διασύνδεση στιγμιαία
Η συγκεκριμένη τεχνολογία που κάνει δυνατή τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για πληρωμές χρησιμοποιείται και για τη λειτουργία των ψηφιακών πορτοφολιών.
«Για να μπορέσετε να λάβετε το μάξιμουμ των χρημάτων του Market Pass, θα πρέπει να ελέγξετε εάν το κινητό σας έχει τη δυνατότητα NFC (Νear Field Communication) ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η φοροτεχνικός, Φιλοθέη Μακριδάκη.
Τι είναι, όμως, αυτή η τεχνολογία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ; Το NFC (Near Field Communication) είναι η τεχνολογία που εφαρμόζεται κυρίως πάνω στα smartphone και δίνει τη δυνατότητα στο κινητό να έχει ασύρματη επικοινωνία με άλλες συσκευές ή εξαρτήματα σε πολύ μικρή απόσταση.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία που κάνει δυνατή τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για πληρωμές χρησιμοποιείται και για τη λειτουργία των ψηφιακών πορτοφολιών που κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην ελληνική αγορά, με όλες τις τράπεζες να δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να κατεβάσει την εφαρμογή της τράπεζάς του και να δηλώσει τα στοιχεία της κάρτας.
Market Pass: Πώς λειτουργεί η τεχνολογία του NFC
«Το NFC, που λειτουργεί όπως και το bluetooth, είναι μία τεχνολογία επικοινωνίας μεταξύ συσκευών σε πολύ μικρή απόσταση (μερικών εκατοστών). Η τεχνολογία αυτή ενδείκνυται για περιπτώσεις που θέλουμε γρήγορη και εύκολη ανταλλαγή δεδομένων, με τρόπο που να μειώνει τον κίνδυνο ακούσιας ανταλλαγής.
Μία από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές του NFC είναι οι ψηφιακές συναλλαγές με χρήση ψηφιακών πορτοφολιών (digital wallets) μέσω έξυπνων κινητών (smartphones) ή φορητών συσκευών (wearables) όπως τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches)», σύμφωνα με τον Μιχάλη Τσαρμπόπουλο, Chief Digital Officer της Alpha Bank.
Άμεση διασύνδεση συσκευών
Οι πληρωμές των οικονομικών ενισχύσεων της κυβέρνησης (Market Pass, Fuel Pass κ.ά) μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας καθώς και οι συναλλαγές μέσω ψηφιακού πορτοφολιού αναμένεται να σημειώσουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο εγγύς μέλλον λόγω της ευκολίας και της ασφάλειας που παρέχουν.
Πιο συγκεκριμένα, οι συναλλαγές που γίνονται με αυτό τον τρόπο δεν απαιτούν από τον χρήστη να πληκτρολογήσει κωδικό ασφαλείας στο σημείο της συναλλαγής, καθώς η επιβεβαίωση της γνησιότητας της συναλλαγής γίνεται άμεσα με τη χρήση των βιομετρικών στοιχείων (αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου).
Επίσης, το smartphone έχει πλέον γίνει ένα μέσο που φυλάσσει με ασφαλή τρόπο αρκετά από τα προσωπικά μας δεδομένα (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, στοιχεία καρτών, εισιτήρια, κ.λπ.) με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται κάρτες ή έγγραφα ταυτοπροσωπίας.
Market Pass: Πώς προστατευόμαστε από NFC Hacking
Ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξουμε τα χρήματά μας που βρίσκονται στο ψηφιακό πορτοφόλι από επίδοξους hacker είναι να απενεργοποιούμε την επιλογή NFC από το κινητό μετά από κάθε συναλλαγή μας.
Ενεργοποιούμε την υπηρεσία μόνο κι εφόσον πρέπει να πραγματοποιήσουμε διασύνδεση στιγμιαία. Πριν την διασύνδεση ενεργοποιείται το NFC, γίνεται η διασύνδεση και μετά αμέσως απενεργοποιείται.
Market Pass: Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.
Τα εισοδηματικά κριτήρια: α) Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ. β) Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. γ) Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. δ) Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.
Εξαιρούνται:
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.
- Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.
Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής. - Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.
Market Pass: Πίνακες
Η υποβολή των αιτήσεων μέσω του vouchers.gov.gr από τους δικαιούχους και ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κανείς την οικονομική ενίσχυση.
Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν στο ακέραιο το 100% αυτού του ποσού. Αντίθετα οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την επιδότηση με μείωση της τάξης του 20%.
Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, με την κάρτα αυτή ένα μονομελές νοικοκυριό θα λαμβάνει 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση, ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα 32 ευρώ, μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης 32 ευρώ, μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα 42 ευρώ, ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση και ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κανείς την οικονομική ενίσχυση ξεκινούν από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, για ζευγάρι έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για τις μονονεϊκές οικογένεια δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 24.000 ευρώ με 5.000 για κάθε επιλέον παιδί. Ως προς τα περουσιακά στοιχεία των δικαιούχων αυτά είναι έως 250.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή ζευγάρια σε διάσταση.
Από την ενίσχυση εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα που το 2021 δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα ή σαν φιλοξενούμενα καθώς και όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το 2021. Από το Market Pass εξαιρούνται επίσης οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και όλοι όσοι δεν υπέβαλλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματρος του 2021 έως και την 31η/12/2022.
Τα πρώτα χρήματα θα πιστωθούν στους καταναλωτές έως τις 3 Μαρτίου για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου και έως τις 20 Μαρτίου για όσες κατατεθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους μήνες, η πληρωμή θα πραγματοποιείται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.
Με το Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.