Κλιματική αλλαγή: 50 εκ. άνθρωποι θα εκτοπίζονται κάθε χρόνο λόγω υπερχείλισης ποταμών

Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκτοπιστούν εξαιτίας των πλημμυρών από την υπερχείλιση ποταμών ενδέχεται να αυξηθεί στα 50 εκατομμύρια ετησίως ως το τέλος του αιώνα, αν οι κυβερνήσεις δεν εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησαν σήμερα οι ερευνητές.

Ο αριθμός αυτός θα είναι πενταπλάσιος από τον μέσο όρο των 10 εκατομμυρίων που εκτοπίζονταν ετησίως από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ως το 2005.

Αυτό αναμένεται να συμβεί καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός και λιώνουν οι πάγοι, προκαλώντας πιο συχνές και σοβαρές πλημμύρες, επεσήμανε ο συντάκτης της έκθεσης Τζάστον Τζινέτι, επικεφαλής αναλύσεων του International Displacement Monitoring Centre (IDMC).

Ο αριθμός των ανθρώπων που θα εκτοπιστεί εξαιτίας των πλημμύρων ποταμών ενδέχεται να παραμείνει στα 20 εκατομμύρια τον χρόνο, αν οι κυβερνήσεις εντείνουν τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας της Γης στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, πρόσθεσε.

Όμως βάσει των υπαρχόντων σχεδίων η άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται να είναι τουλάχιστον 3 βαθμοί Κελσίου, εκτιμούν οι επιστήμονες.

«Ο εκτοπισμός εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών αποτελεί τεράστια πρόκληση παγκοσμίως», κατήγγειλε ο Τζινέτι.

«Αναμένουμε ακόμη πιο ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον, οπότε είναι υψίστης σημασίας να κατανοήσουμε το μέγεθος του μελλοντικού κινδύνου, τι τον προκαλεί και τι μπορούμε να κάνουμε για να τον αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Το IDMC πρόκειται να επεκτείνει σύντομα τις αναλύσεις του για να προβλέψει τον μελλοντικό εκτοπισμό ανθρώπων εξαιτίας των καταιγίδων.

Τη Δευτέρα η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι πιο ισχυρές πυρκαγιές ανάγκαζαν κάθε χρόνο περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους την τελευταία δεκαετία, ενώ το πρόβλημα θα χειροτερέψει αν οι ηγέτες των κρατών δεν προχωρήσουν άμεσα σε σχέδια για την αντιμετώπιση των κλιματικών απειλών.

Ο Τζινέτι εξήγησε ότι ο καλύτερος αστικός σχεδιασμός θα βοηθήσει στην πρόληψη του προβλήματος, όπως και οι επενδύσεις σε συστήματα απομάκρυνσης των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.

Κάποιες χώρες στην Ασία, κυρίως η Ινδία, το Μπανγκλαντές και η Κίνα, έχουν αναπτύξει τρόπους για τη μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων ενόψει ακραίων καιρικών φαινομένων, κάτι που θα πρέπει να μιμηθούν οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ωστόσο από την υπερχείλιση ποταμών δεν κινδυνεύουν μόνο οι φτωχές χώρες. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να ανεγείρονται σπίτια και κτίρια σε περιοχές γύρω από ποτάμια που υπερχειλίζουν συχνά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φάμελλος: «Για την πατρίδα, την οικονομία και τους εργαζόμενους πρέπει να έχουμε ισχυρή Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία»
1 Απριλίου, 2025
Γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: Αποκαλύφθηκε μνημείο για την Κυριακή Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα
1 Απριλίου, 2025
Forbes: Πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο ο Έλον Μασκ
1 Απριλίου, 2025
Η κακοκαιρία «χτυπά» την Κεντρική Μακεδονία – Προειδοποιήσεις από τους μετεωρολόγους
1 Απριλίου, 2025
Κορωπί: Κακοποιούνταν συστηματικά από τον πατέρα του ο 51χρονος των επιθέσεων
1 Απριλίου, 2025
Ψευτο-ιερέας πήρε 1.500 ευρώ από ανάπηρη γυναίκα για «να την κάνει να περπατήσει ξανά»
1 Απριλίου, 2025
Θάνατος 50χρονου στη Σίνδο: Η μαρτυρία του τελευταίου ανθρώπου που τον είδε ζωντανό
1 Απριλίου, 2025
Σχολεία: Πότε κλείνουν Γυμνάσια και Λύκεια για το καλοκαίρι
1 Απριλίου, 2025
Γενικός γραμματέας Εμπορίου: Ανυπόστατη η φημολογία περί αύξησης της τιμής του ψωμιού
1 Απριλίου, 2025
Κακοκαιρία: Ιδιοκτήτης φορτηγού στην Πάρο, έδεσε το όχημά του με σχοινιά για να μην το «πάρει» το νερό
1 Απριλίου, 2025