Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» απαντώντας στην ερώτηση «γιατί το ΚΚΕ αρνείται την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης» αναφέρει, μεταξύ άλλων, «ζήσαμε και τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μεγάλες αλλαγές και τις υποσχέσεις της ΝΔ για ανάπτυξη και καλές δουλειές. Και το αποτέλεσμα για το λαό ήταν τραγικό. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι κυβερνήσεις είναι σαν τα τρένα. Το πού θα πάνε δεν το καθορίζει ο “μηχανοδηγός”, το καθορίζουν οι ράγες. Όταν τις ράγες τις έχει φτιάξει το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι δεσμεύσεις απέναντι σε αυτούς, εκεί θα πάνε και τα τρένα, δηλαδή οι κυβερνήσεις. Συνεπώς, το ζήτημα δεν είναι να αλλάξουμε τα κόμματα που θα είναι “μηχανοδηγοί” και “σταθμάρχες” της ίδιας πολιτικής, αλλά να ξηλώσουμε τις ράγες και να φτιάξουμε άλλες, αν θέλουμε να πάμε σε άλλη κατεύθυνση».
Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής ή ανοχής του ΚΚΕ σε τέτοιες κυβερνήσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα ότι αυτό «δεν σημαίνει καθόλου ότι υποτιμάμε έστω και το ελάχιστο εμπόδιο που μπορεί να μπει σήμερα στην αντιλαϊκή πολιτική, το παραμικρό μέτρο ανακούφισης που μπορεί να κατακτήσει ο εργαζόμενος».
«Αντίθετα, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή ή η ανοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση θα υπέσκαπτε τη δυνατότητά μας να συμβάλλουμε σε αυτό» ανέφερε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:
«Η εμπειρία και της τετραετίας που πέρασε, δείχνει πως ό,τι κατέκτησε ο λαός, το κατέκτησε με τους αγώνες του, στους οποίους το ΚΚΕ ήταν ανελλιπώς μπροστά. Όσο πιο δυνατό το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατοί αυτοί οι αγώνες, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για το λαό».
Απαντώντας στην ερώτηση αν «ενδιαφέρεται το ΚΚΕ να μετάσχει σε μια κυβέρνηση ή έχει, όπως λέγεται, βολευτεί στον ρόλο του κόμματος διαμαρτυρίας του 5%-6%;» τόνισε ότι «το ΚΚΕ ιδρύθηκε, όχι απλά για να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση, αλλά για να παίξει τον καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή του παλιού, του σάπιου κοινωνικο συστήματος. Σήμερα, το Κόμμα μας διαθέτει σύγχρονο, επιστημονικά επεξεργασμένο Πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης, το οποίο καταθέτει ανοιχτά στον λαό και είναι έτοιμο να το υπηρετήσει από κυβερνητικές θέσεις, όταν ο λαός το επιλέξει».
«Ωστόσο, δεν αισθανόμαστε καθόλου «βολεμένοι». Όλα τα μέλη του ΚΚΕ αναλαμβάνουν κάθε μέρα μεγάλες ευθύνες μπαίνοντας μπροστά σε κάθε διεκδίκηση και αγώνα του λαού μας. Καταθέτουμε διαρκώς προτάσεις νόμου, τροπολογίες και ερωτήσεις, με επεξεργασμένες θέσεις για κάθε λαϊκό πρόβλημα» πρόσθεσε.
Ως προς το δίλημμα των εκλογών είπε ότι «τίθεται ως εξής: Θα είναι δυνατή η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση ή θα είναι δυνατός ο λαός και το κίνημά του, με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ».
Σχετικά με το αν πιστεύει στις αυτοδύναμες ή στις συμμαχικές κυβερνήσεις, υπενθύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια δοκιμάστηκαν όλων των ειδών οι κυβερνήσεις και «ο ένας συνέχιζε από εκεί που σταματούσε ο άλλος γιατί συμφωνούν στα στρατηγικά ζητήματα, στη βασική κατεύθυνση».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους σιδηροδρόμους, τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιούνται τα ταξίδια με ασφάλεια, είναι να πάψει η ασφάλεια να μπαίνει στη ζυγαριά του κόστους-οφέλους είτε για τον κάθε επενδυτή, είτε για το κράτος. Αυτό σημαίνει να πάψει το κέρδος να αποτελεί το κριτήριο για το τι, πώς, πότε και πόσο θα αναπτυχθεί και να αντικατασταθεί από το κριτήριο της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».
Είπε επίσης, ότι το επόμενο Σάββατο με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων το ΚΚΕ θα παρουσιάσει πιο ολοκληρωμένα την πρότασή του για τους σιδηροδρόμους.
Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στο ΚΚΕ «πως δεν ανανεώνει τον λόγο του» και στην ερώτηση αν «ο λόγος του κόμματος απευθύνεται στους νέους» είπε ότι «αυτή τη περίοδο επιβεβαιώνεται ακριβώς το αντίθετο. Γιατί τις τελευταίες βδομάδες, εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους όλης της χώρας με σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Αυτό το σύνθημα «ακουμπά» στην ανάλυση που κάνει το ΚΚΕ και βρίσκει απάντηση στην πολιτική του πρόταση, ακριβώς γιατί ανταποκρίνεται στη σημερινή αναγκαιότητα».
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και αν το ΚΚΕ θεωρεί κρίσιμη τη διάκριση μεταξύ επιτιθέμενου και αμυνόμενου» σημείωσε ότι «όταν μιλάμε για πολέμους που διεξάγονται με σκοπό το μοίρασμα του πλούτου σε βάρος των λαών, ο διαχωρισμός ανάμεσα σε “επιτιθέμενους” και “αμυνόμενους” ουσιαστικά συγκαλύπτει αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Πολύ περισσότερο που η “καύσιμη ύλη” στην περιοχή συσσωρεύεται πολλά χρόνια πριν από την επίσημη έναρξη του πολέμου».
Είπε ότι σήμερα γίνεται κατανοητή από περισσότερους ο λόγος που το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή «μιλούσε για ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας -και όχι απλά Ρωσίας-Ουκρανίας».
Τόνισε τον «τεράστιο κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης» καθώς και ότι «σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η χώρα μας είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο εξαιτίας της εμπλοκής της, με ευθύνη όλων των κομμάτων του ΝΑΤΟϊκού τόξου».
«Γι’ αυτό και το αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Αποτελεί κριτήριο ψήφου και μπορεί να δυναμώσει μόνο με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ που τάσσεται με το “στρατόπεδο” των λαών» υπογράμμισε.
Ως προς το αν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αντιταχθεί στις δυνάμεις που διεκδικούν αναθεώρηση των συνόρων και αν υπάρχει αναλογία, ως προς αυτό, Ρωσίας και Τουρκίας, υπενθύμισε ότι «στο Ιράκ, τη Συρία, την Κύπρο, η Τουρκία αναθεωρεί σύνορα με τις “πλάτες” του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και όλων αυτών που δήθεν αντιτάσσονται στους “αναθεωρητισμούς”», ενώ «παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί στις κυρώσεις και την αποστολή πολεμικού υλικού στην αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας, η τουρκική άρχουσα τάξη προβάλλει νέες διεκδικήσεις έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, επίσης με τις “πλάτες” όσων προανέφερα».
Ο Δ. Κουτσούμπας προειδοποίησε ότι στο περιβάλλον αυτό «κυοφορούνται «επώδυνοι συμβιβασμοί» με ευρωατλαντική σφραγίδα» προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός».
Ως προς την πρόταση του ΚΚΕ για την καταπολέμηση της ακρίβειας και τον κατώτατο μισθό, αναφέρθηκε τόσο στις τροπολογίες όσο και στη Πρόταση Νόμου για τους μισθούς που έχει καταθέσει το κόμμα και οι οποίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ενώ «κανένα από τα υπόλοιπα κόμματα δεν έβγαλε «άχνα», ακριβώς γιατί πρόκειται για μέτρα που θίγουν τις δεσμεύσεις που όλοι τους έχουν απέναντι στο κεφάλαιο».