Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως οι Εθνικές Εκλογές θα γίνουν στις 21 Μαΐου.
Οι πρώτες κάλπες θα είναι το πρόκριμα για τις δεύτερες, καθώς θα κρίνουν την «πρωτιά» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τη διαφορά που θα προκύψει μεταξύ τους, θα κριθεί το ποιος και πόσο κοντά βρίσκεται στην αυτοδυναμία, ο πήχης της οποίας τοποθετείται στο 37%-38%.
Την διεξαγωγή εκλογών στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
«Το αργότερο στις αρχές Ιουλίου οι δεύτερες εκλογές, αν χρειαστεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η χωρα και οι πολίτες χρειάζονται καθαρούς ορίζοντες» ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός. «Οι εκλογές θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας, θα γίνουν την Κυριακή 21 Μαΐου και αν χρειαστεί δεύτερη αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου» σημείωσε, τονίζοντας ότι ο προγραμματισμός αυτός είναι «απολυτά συνεπής προγραμματισμός με τις προβλέψεις του Συντάγματος».
«Η πρώτη κάλπη θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη πώς θα κυβερνήσει» πρόσθεσε.
Η Πρόεδρος και οι εντολές
Από την (πρόωρη) διάλυση της παρούσας Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών («προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας», κατά το Σύνταγμα), μέχρι τη διενέργεια των εκλογών μεσολαβούν από 21 μέρες, κατ’ ελάχιστον, μέχρι 30 μέρες («μέσα σε 30 ημέρες», ορίζει το Σύνταγμα), καθώς χρειάζεται να διευθετηθούν όσα προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την ανακήρυξη υποψηφίων, τις δηλώσεις στον Αρειο Πάγο για την κατάρτιση των συνδυασμών κ.λπ. και βεβαίως μεσολαβεί η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.
Αν δεν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας στις πρώτες εκλογές τότε μπαίνει μπροστά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών που θα παράσχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στους αρχηγούς των τριών πρώτων πολιτικών κομμάτων.
Το Σύνταγμα ορίζει ότι κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες, όμως δεν είναι αναγκαίο να τηρηθούν υποχρεωτικά αυτές οι προθεσμίες – μπορεί αυθημερόν κάποιος αρχηγός να επιστρέψει ως μη τελεσφορούσα τη διερευνητική εντολή που θα λάβει. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντως έχει τη δυνατότητα, εφόσον προκύψει αδιέξοδο, να διαβουλευθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων και αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών, ενώ σε περίπτωση αποτυχίας θα αναθέσει στην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας Ευαγγελία Νίκα ή του Aρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου ή στον Πρόεδρο του Eλεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά τον σχηματισμό (υπηρεσιακής) κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει νέες εκλογές.
Τα χρονοδιαγράμματα
Μέχρι να γίνουν οι επόμενες (δεύτερες) εκλογές θα πρέπει να συγκροτηθεί η νέα Βουλή που προέκυψε από τις προηγούμενες (πρώτες) εκλογές, να ορκισθούν οι βουλευτές, να εκλεγεί Πρόεδρος, αντιπρόεδροι, κοσμήτορες και γραμματείς της Βουλής έστω για ένα τριήμερο και μετά να διαλυθεί εκ νέου. Αλλά και μέχρι να συγκροτηθεί η νέα Βουλή απαιτείται ένα διάστημα τουλάχιστον 10 ημερών προκειμένου να εκδοθούν τα αποτελέσματα από το Πρωτοδικείο και η ανακήρυξη των επιτυχόντων βουλευτών.
Αν προστεθούν, λοιπόν, στις κατ’ ελάχιστον 21 ημέρες της προεκλογικής περιόδου, οι ημέρες των διερευνητικών που με τις πιο συντηρητικές προβλέψεις αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον ένα 5νθήμερο (ακόμα και αν Μητσοτάκης και Τσίπρας τις καταθέσουν αυθημερόν, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα επιστρέψει αμαχητί την εντολή που θα λάβει) και συνυπολογιστούν και οι 10 ημέρες τουλάχιστον μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων και ένα τριήμερο για τη συγκρότηση και ορκωμοσία της νέας Βουλής και εκλογή του προεδρείου της, τότε αθροίζεται ένα διάστημα 39 ημερών.
Αν σε αυτές προστεθούν άλλες 21 μέρες της νέας προεκλογικής περιόδου μέχρι τις δεύτερες εκλογές, που κατά τα δημοσκοπικά φαινόμενα ενδέχεται να εκλέξουν κυβέρνηση, τότε φτάνουμε τις 60 μέρες, δύο μήνες ακριβώς. Στην περίπτωση όμως που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε θα χρειαστεί νέος (πιθανόν πλήρης αυτή τη φορά) κύκλος διερευνητικών εντολών, έκδοση επίσημων αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο, εκ νέου συγκρότηση και ορκωμοσία της νέας Βουλής κ.λπ., οπότε φθάνουμε αισίως τις 80 ημέρες.
Το ακραίο σενάριο
Αν και αυτή τη φορά δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής ή έστω την ανοχή της. τότε η χώρα θα οδεύσει προς τρίτες εκλογές, κάτι που θα σημαίνει ότι θα ξεπεράσουμε τις 100 ημέρες ακυβερνησίας.
Οι προθεσμίες
60 ημέρες από τη στιγμή της διάλυσης της παρούσας Βουλής μέχρι τις προεξοφλημένες δεύτερες κάλπες. 80 ημέρες αν δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές. 100 ημέρες αν η χώρα αναγκαστεί να οδεύσει προς τρίτη εκλογική αναμέτρηση.