Την άμεση διερεύνηση των σοβαρών καταγγελιών για κακοδιαχείριση ενωσιακών πόρων στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών της Ελλάδας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left Κώστας Αρβανίτης.
Σε ερώτησή του προς την Κομισιόν επικαλείται επιστολή – βόμβα της καθηγήτριας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας κ. Μαρίας-Ζωής Φουντοπούλου με την οποία η πανεπιστημιακός παραιτείται από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του ΙΚΥ, προβαίνοντας σε σοβαρότατες καταγγελίες και συγκεκριμένα – μεταξύ άλλων – για παραβίαση ευρωπαϊκής νομοθεσίας, παρατυπίες στην υλοποίηση προγραμμάτων με ενωσιακά κονδύλια, «περίεργες» διαδικασίες αξιολόγησης κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί πως η παραιτηθείσα Γενική Διευθύντρια του ΙΚΥ (θέση στην οποία τοποθετήθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι, και συγκεκριμένα στις 18 Αυγούστου 2022) αναγκάστηκε να στείλει στην πολιτική της προϊσταμένη την παραίτησή της με …εξώδικο καθώς η Υπουργός Παιδείας απαξίωσε να της απαντήσει στις δύο πρώτες επιστολές της (30-1-23 & 3-3-23).
Στην ηχηρή παραίτησή της η κ. Φουντοπούλου σκιαγραφεί μια ανατριχιαστική πραγματικότητα μετατροπής ενός δημόσιου οργανισμού, μοχλού κοινωνικής κινητικότητας μέσω της ενεργής στήριξης ευάλωτων σπουδαστών κι επιστημόνων, σε παρακμιακό εργοστάσιο Μητσοτακικής ρεμούλας και αδιαφάνειας.
«Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που αναδύεται οσμή σκανδάλου σε έναν εποπτευόμενο από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη οργανισμό», σχολιάζει ο Κώστας Αρβανίτης, κι επισημαίνει: «Στην περίπτωση, ωστόσο, του ΙΚΥ, το θέμα έχει και Ενωσιακή διάσταση, καθώς οι σοβαρές καταγγελίες της παραιτηθείσας διευθύντριας αναδεικνύουν μείζον ζήτημα διαχείρισης Κονδυλίων της ΕΕ, κάτι που καθιστά αναγκαία την παρέμβαση της Κομισιόν, παρέμβαση επιβαλλόμενη εκ του θεσμικού της ρόλου.»
Και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει: «Φυσικά δεν περιμέναμε από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη-Νικολάου, την κυβέρνηση που μοίρασε δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις, την κυβέρνηση που δεν σεβάστηκε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών να σεβαστεί τα χρήματα των υπολοίπων πολιτών της ΕΕ. Μια κυβέρνηση βαθιά αντιδραστική και αντιΕυρωπαϊκή, που το μόνο Ευρωπαϊκό που αγαπά πραγματικά είναι τα Ενωσιακά κονδύλια, που αρέσκεται να μοιράζει απλόχερα σε φίλους και κολλητούς με αδιαφάνεια. Αυτό εξάλλου δεν καταγέλλει και η κ.Φουντοπούλου όταν κάνει λόγο για «υλοποιήσεις προγραμμάτων που αξιοποιούν ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των οποίων πληρώνονται παρατύπως πέντε συνολικά σύμβουλοι του ΔΣ χωρίς προκήρυξη». Γι αυτό και για όλα όσα ντροπιαστικά για τη χώρα μας αναφέρονται στην Επιστολή ζητήσαμε την παρέμβαση της Κομισιόν. Για να μπει τέλος σε αυτόν το νέο ευρωπαϊκό διασυρμό της χώρας από τις πρακτικές Μητσοτάκη. Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» καταλήγει ο Ευρωβουλευτής.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left)
Θέμα: Καταγγελία για κακοδιαχείριση ενωσιακών πόρων στο ελληνικό Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών
Στις 27.03.2023 κυκλοφόρησε στον ελληνικό τύπο1 εξώδικη δήλωση παραίτησης της Γενικής
Διευθύντριας του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών κ. Φουντοπούλου προς την Υπουργό Παιδείας κΚεραμέως. Μεταξύ των αποκαλύψεων για τις αιτίες που την εξανάγκασαν σε παραίτηση, ειδικό και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενωσιακή αρμοδιότητα παρουσιάζουν τα εξής διαλαμβανόμενα:
«α) η παραβίαση του ευρωπαϊκού οδηγού διαχείρισης του Erasmus, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί και μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας καταγραφής και παρακολούθησης της διαχείρισης και να επιφέρει … σοβαρές συνέπειες στη διαχείριση των σχεδίων,
β) οι υλοποιήσεις προγραμμάτων που αξιοποιούν ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω των οποίων πληρώνονται παρατύπως πέντε συνολικά σύμβουλοι του ΔΣ χωρίς προκήρυξη, …
δ) οι μη συμβατές, σύμφωνα με όσα ορίζει ο ευρωπαϊκός οδηγός, αξιολογήσεις των υποβληθέντων σχεδίων από αξιολογητές μη συναφών γνωστικών αντικειμένων, οι οποίοι ορίζονται από το ΔΣ χωρίς σχετική προκήρυξη και χωρίς αιτιολόγηση της επιλογής τους, …
στ) οι συνεδριάσεις του ΔΣ χωρίς διαδικασίες διασφάλισης της εγκυρότητας … ενός Δημόσιου Φορέα που διαχειρίζεται μεγάλα χρηματικά, ευρωπαϊκά ποσά.»
Αναμενόμενα, εντονότατη ανησυχία προκαλούν οι σοβαρότατες καταγγελίες της ίδιας της επικεφαλής κρατικού Ιδρύματος περί επανειλημμένων παραβιάσεων του δικαίου της Ένωσης και περί συστηματικής διασπάθισης ευρωπαϊκών πόρων με μεθοδεύσεις αδιαφάνειας.
Ερωτάται η Επιτροπή:
Πότε και πώς προτίθεται να ενεργήσει ενόψει των προαναφερθέντων ώστε να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και να προστατεύσει αποτελεσματικά τους ενωσιακούς πόρους από κακοδιαχείριση;