Τι λέει ο Αλεξης Τσιπρας για το βιβλιο του Νικου Παππα

Tο βιβλίο που έγραψε ο Νίκος Παππάς,«Μ.Μ.Ε. την άδεια σας», βρίσκεται ήδη στο κατάστημα των εκδόσεων Θεμέλιο και ο Αλέξης Τσίπρας υπογράφει τον πρόλογο.

Όπως αναφέρει ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ το βιβλίο ασχολείται με την ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, με το άνοιγμα, το κλείσιμο και την πορεία της ΕΡΤ, με την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα, αλλά και με το τι συνέβη στη προανακριτική και το ειδικό δικαστήριο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, γράφει στον πρόλογο πως «κορωνίδα της ασυδοσίας ήταν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που παραλάβαμε. Με τα κανάλια να εκπέμπουν χωρίς άδειες. Με τη χρήση του φάσματος, ενός σπάνιου δημόσιου πόρου, να γίνεται χωρίς την καταβολή τιμήματος. Με την είσπραξη των φορολογικών υποχρεώσεων των τηλεοπτικών σταθμών (φόρος διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων), αν δεν αναβάλλονταν με τις “τροπολογίες της βασιλόπιτας” στο τέλος κάθε έτους, να κρύβεται στα συρτάρια “πρόθυμων” υπουργών. Με το λουκέτο στην ΕΡΤ, τον έντυπο Τύπο να καρκινοβατεί, την οπτικοακουστική παραγωγή να είναι καθηλωμένη σε κλοιό μιζέριας»

Τονίζει δε ότι «η διαπλοκή είχε ισχυρές και πακτωμένες προσβάσεις στο κράτος και την αντιπολίτευση, έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση. Να συγκρουστούμε με τις παθογένειες, ενώ είχαμε ανοιχτό μέτωπο με τους δανειστές; ‘Η να ακολουθήσουμε την πεπατημένη τριάντα χρόνων, να αφήσουμε δηλαδή την ασυδοσία να κυριαρχεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για να εξασφαλίσουμε “ειρήνη” με τους καναλάρχες και κάποια υποστήριξη που δεν είχαμε; Να υποκύψουμε, με άλλα λόγια, στην ασυδοσία και να διαιωνίσουμε τη διαπλοκή, ή να επιχειρήσουμε αλλαγή του διαβρωμένου τοπίου;

Αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε έφοδο αποκατάστασης της νομιμότητας. έστω κι αν αυτό είχε πολιτικό, και όχι μόνο, κόστος για μας. Γιατί η ασυδοσία της διαπλοκής καθιστούσε προβληματική τη δημοκρατία. Έδινε στην κοινωνία, που είχε υποβληθεί σε θυσίες, το σήμα ότι η νομιμότητα δεν αφορούσε κάποιους προνομιούχους. Ότι κανείς δεν τολμούσε, ή δεν μπορούσε, να αγγίξει την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, τα προκλητικά προνόμια, τη φαλκίδευση της ελεύθερης ενημέρωσης».

«Σε κάθε περίπτωση, τελικός κριτής όλων μας είναι ο λαός. Και με τη στήριξή του, είμαι αισιόδοξος ότι το αίτημα για δικαιοσύνη παντού θα βρει τελικά την εφαρμογή του και στην ενημέρωση. Γιατί ο πλουραλισμός στην ενημέρωση αποτελεί κρίσιμο ποιοτικό δείχτη για την ίδια τη δημοκρατία μας», καταλήγει ο κ. Τσίπρας.

Αναλυτικά ο πρόλογος του Αλέξη Τσίπρα

ΤΟ 2015 ΔΕΝ ΠΑΡΑΛΑΒΑΜΕ μόνο μια χρεοκοπημένη οικονομία, έναν λαό σε απόγνωση, άδεια ταμεία και σκληρή εποπτεία. Παραλάβαμε και μια «κανονικότητα» ασυδοσίας, φθοράς και αδικίας. Μια κοινωνία που τη διαπερνούσε βαθιά το χάσμα ανάμεσα στους ελάχιστους που νέμονταν το κράτος και τα κάθε είδους προνόμια, και τους πολλούς που συσσώρευαν φτώχεια και αγανάκτηση.

Ήμασταν υποχρεωμένοι, με βάση τις αρχές, τις δεσμεύσεις, αλλά και το αίτημα της κοινωνίας μας, να δώσουμε τη μάχη σε δύο μέτωπα. Απέναντι στους δανειστές, που δεν είχαν κανενός είδους ενδοιασμό -εκ των υστέρων κάποιοι από αυτούς έκαναν την… αυτοκριτική τους- να απαιτούν τα πιο σκληρά για την κοινωνική πλειοψηφία και καταστροφικά για την οικονομία μέτρα. Αλλά και απέναντι στις επίσης σκληρές μικρές ομάδες μεγάλων συμφερόντων, που είχαν παγιώσει σχέσεις ιδιοκτησίας με το κράτος, ακόμα και παραβιάζοντας συστηματικά το Σύνταγμα και τους νόμους.

Η διπλή αυτή μάχη δεν ήταν καθόλου απλή, ούτε βέβαια εύκολη. Πολύ περισσότερο που για κάθε βήμα δικαιοσύνης και ανακούφισης στο εσωτερικό, αντιμετωπίζαμε εκβιασμούς και απειλές όχι μόνο από εγχώριες δυνάμεις, αλλά και από το λόμπι των δανειστών. Χρειάστηκε, για παράδειγμα, σκληρή αντιπαράθεση για να ματαιώσουμε μια νέα περικοπή των συντάξεων, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό μετά από πολλά χρόνια, να προχωρήσουμε σε μέτρα κάθαρσης στον χώρο της υγείας.

Κορωνίδα της ασυδοσίας ήταν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που παραλάβαμε. Με τα κανάλια να εκπέμπουν χωρίς άδειες. Με τη χρήση του φάσματος, ενός σπάνιου δημόσιου πόρου, να γίνεται χωρίς την καταβολή τιμήματος. Με την είσπραξη των φορολογικών υποχρεώσεων των τηλεοπτικών σταθμών (φόρος διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων), αν δεν αναβάλλονταν με τις «τροπολογίες της βασιλόπιτας» στο τέλος κάθε έτους, να κρύβεται στα συρτάρια «πρόθυμων» υπουργών. Με το λουκέτο στην ΕΡΤ, τον έντυπο Τύπο να καρκινοβατεί, την οπτικοακουστική παραγωγή να είναι καθηλωμένη σε κλοιό μιζέριας.

Η διάβρωση του τοπίου περιλάμβανε επίσης υπερχρεωμένα Μέσα Ενημέρωσης και μη βιώσιμα σχήματα, τα οποία κρατούνταν στη ζωή με θαλασσοδάνεια και επιβίωναν με αντάλλαγμα την πολιτική στήριξη σε χρεοκοπημένες κυβερνήσεις και κόμματα. Κανάλια των οποίων οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε μόνιμη ομηρία, με ανύπαρκτες, στην ουσία, συμβάσεις εργασίας και την απειλή της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους, αν δεν ήταν «συνεπείς» με όσα τους ζητούσαν οι εργοδότες τους.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και με δεδομένο ότι η διαπλοκή είχε ισχυρές και πακτωμένες προσβάσεις στο κράτος και την αντιπολίτευση, έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση. Να συγκρουστούμε με τις παθογένειες, ενώ είχαμε ανοιχτό μέτωπο με τους δανειστές; ‘Η να ακολουθήσουμε την πεπατημένη τριάντα χρόνων, να αφήσουμε δηλαδή την ασυδοσία να κυριαρχεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, για να εξασφαλίσουμε «ειρήνη» με τους καναλάρχες και κάποια υποστήριξη που δεν είχαμε; Να υποκύψουμε, με άλλα λόγια, στην ασυδοσία και να διαιωνίσουμε τη διαπλοκή, ή να επιχειρήσουμε αλλαγή του διαβρωμένου τοπίου;

Αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε έφοδο αποκατάστασης της νομιμότητας έστω κι αν αυτό είχε πολιτικό, και όχι μόνο, κόστος για μας. Γιατί η ασυδοσία της διαπλοκής καθιστούσε προβληματική τη δημοκρατία. Έδινε στην κοινωνία, που είχε υποβληθεί σε θυσίες, το σήμα ότι η νομιμότητα δεν αφορούσε κάποιους προνομιούχους. Ότι κανείς δεν τολμούσε, ή δεν μπορούσε, να αγγίξει την αδιαφάνεια, τη διαφθορά, τα προκλητικά προνόμια, τη φαλκίδευση της ελεύθερης ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον νόμο 4339/2015, άνοιξε τον δρόμο της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και της εξυγίανσης του πεδίου. Και μπορεί αυτός ο νόμος να λοιδορήθηκε, μπορεί να συκοφαντήθηκε, αλλά ποτέ δεν έπεσε. Είναι ο νόμος που, μετά από επίμονη διαβούλευση. υπερψηφίστηκε στα κυριότερα σημεία του από την πλειοψηφία των κομμάτων του τότε Κοινοβουλίου. Είναι ο νόμος που ισχύει ακόμα και σήμερα και ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο. Είναι ο νόμος με τον οποίο οι τηλεοπτικοί σταθμοί έλαβαν και κατέχουν νόμιμες τηλεοπτικές άδειες. Είναι ο νόμος που προστάτευσε και υπερδιπλασίασε τις θέσεις εργασίας στα κανάλια. Και είναι βέβαια ο νόμος τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε συστηματικά να… κάμπτει ή να παρακάμπτει, προκειμένου να θεραπεύσει τα τραύματα πού έχει καταφέρει στη διαπλοκή.

Ο διαγωνισμός του 2016, που επίσης βρέθηκε στο στόχαστρο όσων κρατούσαν ισχυρή γραμμή άμυνας υπέρ της ανομίας, σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρές συνθήκες διαφάνειας και με απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και των αρχών της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Ουδείς, πλέον, αμφισβητεί τους κρυστάλλινους όρους του ή την άψογη διεξαγωγή του.

Τσίπρας: Στο κρίσιμο για την πολυφωνία ζήτημα της βιωσιμότητας του Τύπου τέθηκαν καθαροί, διάφανοι και ισότιμοι όροι ενίσχυσης

Εκκίνησε αφού είχαμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πολιτικής σύμπνοιας, έχοντας απέναντί μας μια αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της που έθεταν προσκόμματα, ποντάροντας στη διατήρηση ενός καθεστώτος παρανομίας, ακόμα και φαυλότητας.

Και παρότι το ΣτΕ εξέφρασε τη διαφωνία του ως προς την αρμοδιότητα διενέργειάς του -ζήτημα που προέκυψε λόγω της άρνησης της Ν.Δ. να συναινέσει στη συγκρότηση τον τότε ΕΣΡ- εκείνος ο διαγωνισμός έφερε στο ελληνικό Δημόσιο 250 εκ. ευρώ.

Το ΕΣΡ, με ομόφωνη απόφασή του στη μετέπειτα διαδικασία δημοπράτησης, όρισε το συνολικό τίμημα των αδειών στο ύψος του ποσού που είχε συγκεντρωθεί στον διαγωνισμό του 2016. Το δε ΣτΕ έκρινε ότι οι προσφορές των συμμετεχόντων στη διαδικασία εκείνη αποτίμησαν για πρώτη φορά στη χώρα το κόστος των αδειών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε επίσης στο χρονοντούλαπο το έκτρωμα της ΝΕΡΙΤ και επανέφερε στη ζωή την ΕΡΤ, με ένα σχέδιο δημοκρατικής ανανέωσης για το μέλλον της, με το ERTflix και το ιδιόκτητο δίκτυο εκπομπής. Στο κρίσιμο για την πολυφωνία ζήτημα της βιωσιμότητας του Τύπου τέθηκαν καθαροί, διάφανοι και ισότιμοι όροι ενίσχυσης. Στο δε πεδίο της οπτικοακουστικής παραγωγής συντελέστηκε ένα μικρό θαύμα με τη χρηματοδότηση και προσέλκυση δεκάδων διεθνών παραγωγών, οι οποίες διαφήμισαν τη χώρα, έφεραν επιπλέον έσοδα στα ταμεία και τόνωσαν την απασχόληση στον τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχανε συνεπώς μια μεγάλη και γενναία προσπάθεια αναμόρφωσης του κλάδου των ΜΜΕ. Πρώτή και κύρια, η προσπάθεια να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο, να δοθούν άδειες στα κανάλια, να εισπραχθούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, να τηρηθούν το Σύνταγμα και οι νόμοι. Κινήσεις και ρυθμίσεις που καμιά κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει να χάνει επί δεκαετίες. Κι αυτό το πιστώνεται, ό,τι κι αν λέει σήμερα η προπαγάνδα εκείνων που έχουν βυθίσει την ενημέρωση στην 108η θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Και προχώρησαν ακόμα και σε πράξεις αντεκδίκησης για όσους τόλμησαν να αγγίξουν τους «ανέγγιχτους». Για να μην τολμήσει ποτέ στο μέλλον κανείς να το επαναλάβει.

Η σπουδή τους να ποινικοποιήσουν την πολιτική αντιπαράθεση και, εν μέσω σφοδρών κρίσεων για τη χώρα και τον λαό, να προχωρήσουν σε διώξεις στελεχών, όπως του Νίκου Παππά και του Λευτέρη Κρέτσου, είναι αποκαλυπτική. Όταν όμως θεωρείται τήρηση του καθήκοντος η επί τριάντα χρόνια προστασία της παρανομίας και παράβαση καθήκοντος η αποκατάσταση της νομιμότητας, τα λόγια περισσεύουν.

Σε κάθε περίπτωση, τελικός κριτής όλων μας είναι ο λαός. Και με τη στήριξή του, είμαι αισιόδοξος ότι το αίτημα για δικαιοσύνη παντού θα βρει τελικά την εφαρμογή του και στην ενημέρωση. Γιατί ο πλουραλισμός στην ενημέρωση αποτελεί κρίσιμο ποιοτικό δείχτη για την ίδια τη δημοκρατία μας.

«Μ.Μ.Ε. την άδεια σας»: Το χρονικό της σύγκρουσης με την ιδιοκτησία των τηλεοπτικών καναλιών

Όπως τονίζεται και στο οπισθόφυλλο, το βιβλίο αναδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες του πεδίου της ενημέρωσης στην Ελλάδα, αλλά και τη σχέση αλληλεξάρτησης που έχει με την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ο πρώην υπουργός και νυν τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, γράφει για τα όσα διαχειρίστηκε ως υπουργός Επικρατείας και κατόπιν Ψηφιακής Πολιτικής ανατρέχοντας σε μία έντονη θητεία, η οποία εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να παράγει πολιτικά αποτελέσματα.

Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η ίδρυση και λειτουργία του ΕΚΟΜΕ, το οποίο αποτέλεσε την αιχμή της ανάταξης του οπτικοακουστικού κλάδου στην Ελλάδα και ο εκσυγχρονισμός διάφορων υποπεδίων της ενημέρωσης περνούν από τις σελίδες του βιβλίου, μαζί με την πολυσυζητημένη ρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου που είχε στο επίκεντρό της, την αδειοδότηση των καναλιών.

Από την γέννηση της πρωτοβουλίας και την εργώδη προετοιμασία, τις θυελλώδεις συζητήσεις στη Βουλή και τις κινηματογραφικές σκηνές του διαγωνισμού έως την προανακριτική επιτροπή και από εκεί στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Νίκος Παππάς αναλύει το χρονικό της σύγκρουσης με την ιδιοκτησία των τηλεοπτικών καναλιών και αποκαλύπτει γλαφυρές και αθέατες όψεις της.

Το «Μ.Μ.Ε. την άδεια σας» είναι ένα πολιτικό βιβλίο που ξεφεύγει από τα στενά όρια του πολιτικού λόγου. Ανοίγει συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ενημέρωση στην Ελλάδα, τις ανάγκες εκσυγχρονισμού της και τους κινδύνους που κρύβει για την Δημοκρατία τόσο η απουσία οποιασδήποτε ρυθμιστικής παρέμβασης, όσο και η λογοκριτική φίμωση των μέσων ενημέρωσης.

Σημειώνεται πως το βιβλίο ήδη διατίθεται από το κατάστημα των εκδόσεων Θεμέλιο το οποίο θα βρείτε στη Σόλωνος 84, Τ.Κ. 106.80, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εκδόσεις στα εξής τηλέφωνα: 210.36.08.180, 210.36.02.646

Οι κωδικοί QR

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το βιβλίο του Νίκου Παππά περιέχει και… βίντεο!

Μέσα στο βιβλίο θα μπορείτε να σκανάρετε τους κωδικούς QR και να δείτε τα βίντεο που συνοδεύουν την αφήγηση.

Δείτε πώς λειτουργεί:

@nikos_pappas16

Σήμερα είναι μία πολύ ευχάριστη μέρα για εμένα, εκτυπώθηκε τελικά το βιβλίο μου «Μ.Μ.Ε την άδεια σας». Ασχολούμαστε στο βιβλίο με την #ιστορια της ιδιωτικής #τηλεορασης στην Ελλαδα, με το άνοιγμα, κλείσιμο και την πορεία της ΕΡΤ. Με την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στην χώρα, αλλά και με το τι συνέβη στη προανακριτική και το ειδικο_δικαστηριο. Μέσα στο βιβλίο θα μπορείτε να σκανάρετε τους κωδικούς QR και να δείτε τα βίντεο που συνοδεύουν την αφήγηση. Με την άδεια σας λοιπόν. #ΣΥΡΙΖΑ_Προοδευτικη_Συμμαχια #ΣΥΡΙΖΑ #ΜΜΕ #καναλια #πολιτικη #βιβλιο #δικαστηριο #τηλεοπτικες_αδειες #εκλογες #fyp #fypgreece #foryou #foryougreece

♬ πρωτότυπος ήχος – Nikos Pappas

 

Ο  Νίκος Παππάς σε ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει:

Εκτυπώθηκε τελικά το βιβλίο μου «Μ.Μ.Ε. την άδεια σας» (Εκδόσεις “Θεμέλιο”), στο οποίο ασχολούμαστε με την ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, με το άνοιγμα, το κλείσιμο και την πορεία της ΕΡΤ, με την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών στη χώρα, αλλά και με το τι συνέβη στη προανακριτική και το ειδικό δικαστήριο.

Μέσα στο βιβλίο θα μπορείτε να σκανάρετε τους κωδικούς QR και να δείτε τα βίντεο που συνοδεύουν την αφήγηση.

Με την άδεια σας, λοιπόν.

 

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης
25 Νοεμβρίου, 2024
Αμαλιάδα: Ελεύθερος υπό όρους ο 34χρονος που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία
25 Νοεμβρίου, 2024
Ηλιούπολη: Ένοπλος απειλούσε ότι θα σκοτώσει τη σύζυγό του
25 Νοεμβρίου, 2024
Φωτιά στα δυτικά της Θεσσαλονίκης
25 Νοεμβρίου, 2024
Συναγερμός για ένοπλο στην Ηλιούπολη
25 Νοεμβρίου, 2024
Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια στο κοινοβούλιο – Έπεσαν μπουνιές και σφαλιάρες
25 Νοεμβρίου, 2024
Ρουμανία: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Τσιολάκου από ηγέτης του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών
25 Νοεμβρίου, 2024
Ουκρανία: «Πλήξαμε αποθήκη καυσίμων στη Ρωσία»
25 Νοεμβρίου, 2024
Ναυάγιο τουριστικού σκάφους στην Ερυθρά Θάλασσα
25 Νοεμβρίου, 2024
Κρήτη: Άνδρας έπεσε σε πηγάδι
25 Νοεμβρίου, 2024