Πηγή ΦΩΤΟ: EP

LIBE: «Σοβαρές απειλές στην Ελλάδα για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα»

Η έκθεση της επιτροπής LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωκοινοβουλίου (αντιπροσωπεία) για τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα το τριήμερο 6-8 Μαρτίου.

Στη χώρα μας βρέθηκε τι προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή LIBE με στόχο τον απολογισμό σε ζητήματα και καταγγελίες σχετικά με την κατάσταση των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα.

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών βρέθηκε στην Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου 2023, με σκοπό να εξετάσει θέματα και καταγγελίες που απασχολούν την επικαιρότητα.

Η επίσκεψη κάλυψε ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ελευθερία των ΜΜΕ και η ασφάλεια των δημοσιογράφων, η διαχείριση του μεταναστευτικού, τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέματα ισότητας, η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Aντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, με την επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, τον Χρήστο Ράμμοςτης ΑΔΑΕ, τον Κωνσταντίνο Μενουδάκο από την Αρχή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, τον Ανδρέα Ποττάκη από τον Συνήγορο του Πολίτη, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό και την πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Παράλληλα, είχαν επίσημες προσκλήσεις για συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον Πρόεδρο της Βουλή των Ελλήνων, ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν, όπως τονίζεται στη σχετική έκθεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

LIBE: «Σοβαρές απειλές στην Ελλάδα για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα»

Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά την ολοκλήρωσε της τριήμερης επίσκεψή της στην Αθήνα παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε στα συμπεράσματά της.

«Οι πολιτειακές ασφαλιστικές δικλείδες, που είναι απαραίτητες για μια ισχυρή δημοκρατία, βρίσκονται υπό έντονη πίεση. Ο δημοκρατικός έλεγχος από εξειδικευμένους φορείς και ελεύθερα ΜΜΕ έχει καταστεί κενό γράμμα, ενώ και η δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, δημιουργώντας κλίμα ατιμωρησίας. Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινά αγαθά. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών βρίσκονται υπό τεράστια πίεση» αναφέρει η δήλωση της αντιπροσωπείας.

Η αντιπροσωπεία αποδοκίμασε το γεγονός πως δεν έγιναν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, υπουργούς, αστυνομία, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και άλλους αξιωματούχους ενώ κάλεσε τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους.

«Πολλοί δημοσιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα, λεκτικές επιθέσεις (μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς), παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής με λογισμικό κατασκοπείας και στρατηγικής φύσεως προσφυγές στη δικαιοσύνη. Η ιδιοκτησία των ΜΜΕ από μικρό αριθμό ολιγαρχών επιδρά αρνητικά στην πολυφωνία, οδηγώντας σε δραματικά ελλιπή κάλυψη ορισμένων θεμάτων»

Οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην αποστολή είναι οι εξής:

  • Sophie IN ‘T VELD (RENEW, Ολλανδία) (επικεφαλής της αντιπροσωπείας)
  • Katarina BARLEY (Σοσιαλιστές, Γερμανία)
  • Gwendoline DELBOS-CORFIELD (Πράσινοι, Γαλλία)
  • Patricia CHAGNON (ID, Γαλλία)
  • Κωνσταντίνος ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ (Αριστερά, Ελλάδα)
Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεύτερος ο Χάρης Δούκας
6 Οκτωβρίου, 2024
Επίδομα μαθητών: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
6 Οκτωβρίου, 2024
«Ασημένιος» ο Ασλανίδης – «Χάλκινοι» οι Μπατσινίλας και Αντωνιάδης
6 Οκτωβρίου, 2024
Καιρός: «Έπεσαν πάνω από 100 τόνοι νερού»
6 Οκτωβρίου, 2024
Γάζα: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ισραηλινή επιδρομή σε τέμενος και σχολείο
6 Οκτωβρίου, 2024
Σοκ στην Βοιωτία: Μετανάστες κρατούνταν παράνομα και τελούσαν υπό εργασιακή εκμετάλλευση
6 Οκτωβρίου, 2024
Ικάριο Πέλαγος: Eντοπίστηκε βρετανικό υποβρύχιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
6 Οκτωβρίου, 2024
Τροχαίο δυστύχημα στη Λάρισα
6 Οκτωβρίου, 2024
Επίθεση σε σταθμό λεωφορείων στο Ισραήλ – Νεκρή 19χρονη αστυνομικός
6 Οκτωβρίου, 2024
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την εξόντωση του Χάντερ Αλί Ταουίλ
6 Οκτωβρίου, 2024