Η έκρηξη των μαχών στις 15 Απριλίου μεταξύ του στρατού και της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) προκάλεσε ανθρωπιστική κρίση, σκότωσε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και άφησε πίσω του απανθρακωμένα τανκς, κατεστραμμένα κτήρια και καταστήματα που λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν.
Καθώς οι άνθρωποι προσπάθησαν να ξεφύγουν από το χάος το Σαββατοκύριακο, ξένες κυβερνήσεις άρχισαν να προσγειώνουν αεροσκάφη και να οργανώνουν νηοπομπές στο Χαρτούμ για να αποσύρουν τους υπηκόους τους. Ένας αυξανόμενος κατάλογος χωρών έχει απομακρύνει διπλωμάτες και πολίτες από την πρωτεύουσα του Σουδάν καθώς συνεχίζονται οι σκληρές μάχες. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι οι διπλωμάτες του εγκατέλειψαν τη χώρα.
Και οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις είπαν ότι θα βοηθήσουν στη διευκόλυνση της απομάκρυνσης διπλωματών και υπηκόων από πολλές χώρες. Στο Twitter, ο στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, γνωστός και ως «Χεμεντί» (RSF), ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του ήταν έτοιμες «να παράσχουν τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να βοηθήσουν τους πολίτες και τις ξένες κοινότητες να περάσουν σε ασφαλή μέρη».
Σε εξέλιξη η προσπάθεια απομάκρυνσης Ελλήνων
«Απεγκλωβίστηκαν επιπλέον 10 Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους από το Σουδάν, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο Τζιμπουτί, αυτή τη φορά με τη βοήθεια της Ιταλίας. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους», έγραψε το πρωί της Δευτέρας ο Νίκος Δένδιας στο Twitter.
Απο την αφρικανική χώρα χθες αποχώρησαν 8 Ελληνες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται δύο τραυματίες με γαλλικό αεροσκάφος, ενώ χθες στην Αίγυπτο έφθασαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27J της Ελληνικής Πολεμικής με σκοπό να μεταφέρουν τους Ελληνες που θα απεγκλωβίσουν στο Τζιμπουτί.
Οι πολίτες που σχετίζονται με τον ελληνικό πληθυσμό, όπως είναι οι διπλωμάτες με τις οικογένειές τους, ανέρχονται στους 100.