Οι αρχές του Ισημερινού ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως πλέον χαρακτηρίζουν από νομική σκοπιά τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος «τρομοκρατικές» οργανώσεις, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως ο στρατός θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εμπλακεί στον αγώνα εναντίον των κακοποιών που διακινούν ναρκωτικά και η δράση τους έχει μετατραπεί σε γάγγραινα στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.
Το μέτρο, που έλαβε το Συμβούλιο Δημόσιας και Κρατικής Ασφαλείας, σημαίνει πως θα είναι πλέον εφικτό να κινητοποιούνται οι ένοπλες δυνάμεις για να παταχθεί η διακίνηση ναρκωτικών, αφού οι συμμορίες που επιδίδονται σε αυτήν θεωρούνται πια απειλή για το κράτος.
Ο στρατός είχε ήδη αναπτυχθεί στο παρελθόν για να εντοπίσει κακοποιούς, ή να συμμετάσχει σε ειδικές επιχειρήσεις, αλλά για αυτό απαιτείτο η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση.
«Πλέον, δεν θα χρειάζεται να κηρύσσουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς θα πρόκειται για μια από τις αποστολές των ένοπλων δυνάμεων», ανέφερε ο υπουργός Ασφαλείας του Ισημερινού, ο Βάγκνερ Μπράβο, που ταυτόχρονα διεμήνυσε πως «η τρομοκρατική απειλή θα αντιμετωπιστεί σθεναρά».
Εισηγήθηκε στον πρόεδρο να προωθήσει με διάταγμα «επείγοντα και αποτελεσματικά» μέτρα, συμπεριλαμβανομένης «της χρήσης θανατηφόρων όπλων», στο πλαίσιο του αγώνα «εναντίον αυτής της πολύ σοβαρής απειλή για τον πληθυσμό».
Για να δικαιολογήσει τη χρήση της λέξης «τρομοκρατία», ο κ. Μπράβο επιχειρηματολόγησε πως κακοποιοί «επιτίθενται σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας, εισβάλλουν σε νοσοκομεία, χρησιμοποιούν οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες, τοποθετούν βόμβες κοντά σε πρατήρια καυσίμων (…) αυτή είναι τρομοκρατία».
Ο Ισημερινός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κύμα βίας αποδιδόμενο στη σύγκρουση μεταξύ συμμοριών που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών.
Ανάμεσα στην Κολομβία και στο Περού, τις δυο χώρες που κατατάσσονται αντίστοιχα στην πρώτη και στη δεύτερη θέση παγκοσμίως ως προς την παραγωγή κοκαΐνης, ο Ισημερινός έχει μετατραπεί από απλό μέρος των οδών διακίνησης σε κόμβο της εμπορίας ναρκωτικών προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης· οι αρχές κατέσχεσαν πάνω από 200 τόνους ναρκωτικών το 2022, ενώ το 2021 ανακοίνωσαν κατασχέσεις 210 τόνων, ρεκόρ.
Παράλληλα, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών απογειώθηκε, φθάνοντας τις 25 ανά 100.000 κατοίκους το 2022, έναντι 14 το 2021.