Ζελένσκι: Δεν με ειδοποίησαν για τη διαρροή των απορρήτων εγγράφων

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Washington Post, πως έμαθε από τα δημοσιεύματα στον Τύπο –και όχι από την Ουάσιγκτον– πως υπήρξε διαρροή αμερικανικών διαβαθμισμένων εγγράφων που αφορούσαν κυρίως τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

«Δεν ενημερώθηκα από τον Λευκό Οίκο ή το Πεντάγωνο εκ των προτέρων», υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι στην αμερικανική εφημερίδα. «Δεν είχαμε αυτή την πληροφορία, δεν γνώριζα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ο πτέραρχος Πατ Ράιντερ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, περιορίστηκε χθες Τρίτη να δηλώσει πως «δεν είναι σε θέση να πει αν αυτό είναι αληθές ή όχι», επαναβεβαιώνοντας ταυτόχρονα πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το Κίεβο στη σύρραξη.

Τα αμερικανικά διαβαθμισμένα έγγραφα, τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του Απριλίου, αφού διέρρευσαν στο διαδίκτυο, αποκαλύπτουν άβολες λεπτομέρειες για το πώς βλέπει η Ουάσιγκτον την εξέλιξη του πολέμου, δείχνουν –μεταξύ άλλων– πως οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ιδιαίτερα στα τέλη Φεβρουαρίου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Νεαρός αμερικανός στρατιωτικός συνελήφθη για τη διαρροή των εγγράφων αυτών και του ασκήθηκε δίωξη τη 14η Απριλίου. «Για εμάς, όλα όσα ενημερώνουν τον εχθρό μας εκ των προτέρων αποτελούν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μειονέκτημα», είπε ο κ. Ζελένσκι. Το επεισόδιο «δεν ωφελεί τη φήμη του Λευκού Οίκου, δεν ωφελεί τη φήμη των ΗΠΑ», έκρινε ο κ. Ζελένσκι, συγκρίνοντας την κάλυψη του Τύπου για τις διαρροές με «τηλεοπτικό σίριαλ».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αποσύρει την ανάρτηση για τον Ιωνά Καρούση η παλαιστινιακή παροικία
5 Οκτωβρίου, 2024
Συνεδρίαση ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Ο Στ. Κασσελάκης κατέθεσε επίσημα την υποψηφιότητά του για την προεδρία, ακολούθησαν Φαραντούρης και Γκλέτσος
5 Οκτωβρίου, 2024
Η Κακοκαιρία «Cassandra» χτυπά την κεντρική και νότια Εύβοια: Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία «Cassandra»: Η πορεία των καταιγίδων που θα επηρεάσουν Αττική και Βοιωτία
5 Οκτωβρίου, 2024
Κακοκαιρία: Νεκρός βρέθηκε ο 52χρονος αγνοούμενος φύλακας
5 Οκτωβρίου, 2024
Συνελήφθη στη Ρόδο διεθνώς διωκόμενος για απάτη αλλοδαπός – Σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
5 Οκτωβρίου, 2024
Απόστολος Γκλέτσος: Με 32 υπογραφές υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Πυρά κατά Κασσελάκη
5 Οκτωβρίου, 2024
Σκοτείνιασε ο ουρανός στην Αττική – «Καμπανάκι» Τσατραφύλλια για καταιγίδες σε δυτικά και βόρεια
5 Οκτωβρίου, 2024
Όλυμπος: Επιχείρηση για τη μεταφορά τραυματία
5 Οκτωβρίου, 2024
«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργεί το «panic button» για νέους που τίθεται σε λειτουργεία σε λίγες μέρες
5 Οκτωβρίου, 2024