«Μ.Μ.Ε. την άδειά σας»: Χιούμορ, συγκίνηση και πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Νίκου Παππά (pics-vids)

Μπροστά στο πολυπληθές κοινό που κατέκλυσε τον Πολυχώρο Πολιτισμού Γαλαξίας στη Νέα Σμύρνη, παρουσιάστηκε χθες, Τρίτη 2 Μαΐου 2023, το βιβλίο του Νίκου Παππά «Μ.Μ.Ε. την άδειά σας», από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, το οποίο προλογίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Το βιβλίο Μ.Μ.Ε. την άδειά σας του Νίκου Παππά αναδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες του πεδίου της ενημέρωσης στην Ελλάδα, αλλά και τη σχέση αλληλεξάρτησης που έχει με την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γράφει για τα όσα διαχειρίστηκε ως υπουργός Επικρατείας και κατόπιν Ψηφιακής Πολιτικής, ανατρέχοντας σε μια έντονη θητεία, η οποία εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να παράγει πολιτικά αποτελέσματα.

Στον Πολυχώρο Πολιτισμού Γαλαξίας, κεντρικοί ομιλητές ήταν οι Κώστας Βαξεβάνης, Εκδότης – Δημοσιογράφος, Φωτεινή Κούβελα, Οικονομολόγος, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Γιάννης Μαντζουράνης, Δικηγόρος, Γιάννης Μουζάλας, Γιατρός, πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, Κώστας Πουλακίδας.

Αφού ευχαρίστησε μια σειρά από συνεργάτες του που συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου, αλλά και τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, τόνισε αρχικά: «Σε αυτή τη μάχη δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος. Ολα αυτά τα χρόνια δεν θεωρώ ότι κάποιος άλλος ως μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε κάτι άλλο, διότι το δικό μου το υπουργικό τηλέφωνο δεν χτύπησε ποτέ, δεν μου είπε ποτέ ο Τσίπρας να “κρατηθούμε” λίγο… Αρα, οποισδήποτε άλλος στη θέση μου θα έκανε ακριβώς το ίδιο. Περάσαμε μέρες, μήνες, εβδομάδες της υπομονής και της αλληλεγγύης. Για μένα σήμερα, είναι η μέρα της ευγνωμοσύνης απέναντι σας όλους σας, που βρεθήκατε εδώ και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και για το αύριο».

Και συμπλήρωσε: «Όταν πας να φτιάξεις έναν νόμο και ταράζεις τα νερά οι δυσκολίες ξεκινούν από την ψήφιση του νόμου και μετά. Η υπόθεση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε τυπικά το 2018». Σχετικά με το περιεχόμενο του βιβλίου, ο Νίκος Παππάς δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος διότι «δεν καταγράφουμε εξαγγελίες, αλλά πολιτικές που εφαρμόσαμε».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο πρώην Υπουργός, ανέφερε τα εξής: «Αναρωτήθηκα πολλές φορές αν άξιζε τον κόπο. Απαντώ πως ναι, άξιζε τον κόπο 100%, διότι αν είχαμε μια αντίστοιχη συγκέντρωση σήμερα και η διακυβέρνησή μας δεν είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει το Σύνταγμα στον τομέα των ΜΜΕ, θα μου ασκούσατε δικαίως κριτική. Στις τηλεοπτικές άδειες είχαμε την ανεξέλεγκτη χρήση ενός σπάνιου δημόσιου πόρου, τις τηλεοπτικές συχνότητες, από τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία πέτυχαν το πολιτικό σύστημα σε μια μεγάλη αδυναμία, πατώντας στο σβέρκο και τα ιδιωτικά συμφέροντα και τη Δημοκρατία μας».

Ο Γιάννης Μουζάλας, Γιατρός, πρώην Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, επεσήμανε: «Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς στις προγραμματικές δηλώσεις του 2015 δεσμευτήκαν, όχι μόνο για το άνοιγμα της ΕΡΤ, αλλά και για κανόνες στο τηλεοπτικό πεδίο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολλά πράγματα. Ωστόσο, αδικήσαμε το σύντροφο Παππά, κλονιστήκατε λιγάκι απέναντί του. Στη φάση της μεγάλης επίθεσης, για ένα χρονικό διάστημα τον αφήσαμε μόνο. Και άντεξε. Ήρθαν, όμως, οι δικαστικές διώξεις και σε “εκκαθάρισαν”, από έξι κακουργήματα πήγαν σε ένα πλημμέλημα. Βγαίνουν και λένε ότι έχετε έναν κατάδικο στα ψηφοδέλτια. Απαντάμε: Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε έναν “κατάδικο” στα ψηφοδέλτια». Καταλήγοντας, ο κ. Μουζάλας με αρκετή δόση χιούμορ σημείωσε: «Ξέρετε, όλοι οι αριστεροί δεν γράφουν βιβλία που διαβάζονται, είναι δύσκολο πράγμα. Το βιβλίο αυτό διαβάζεται. Εγώ σας προτείνω να το διαβάσετε σαν δικαστικό θρίλερ, έχει σασπένς, έχει ιστορία, έχει διαλόγους… Θα σας πω και κάτι άλλο, όσοι από σας είστε ένθεοι, έχει και θρησκεία, γιατί αυτό το βιβλίο προβλέπει ανάσταση».

Η Φωτεινή Κούβελα, Οικονομολόγος, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, σημείωσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε κλειστή την ΕΡΤ με απολυμένους τους εργαζόμενους και οι τηλεοπτικοί σταθμοί όχι μόνο λειτουργούσαν χωρίς άδειες, αλλά οι εταιρείες ήταν υπερχρεωμένες με εργασιακές σχέσεις διαρκώς επιδεινούμενες για το προσωπικό τους».

Κατά τη δική του παρέμβαση, ο Δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, υποστήριξε: «Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών δεν πλήρωναν ούτε τέλη για τη χρήση συχνοτήτων, αλλά ούτε φόρο για τις διαφημίσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και έκανε ένα απονενοημένο βήμα, θέλησε να βάλει κανόνες και να εφαρμόσει το Σύνταγμα».

Από την πλευρά του, ο Κώστας Βαξεβάνης, Εκδότης-Δημοσιογράφος, τόνισε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Νόμος Παππά-Κρέτσου απείλησαν να δημιουργηθεί στην Ελλάδα ένα καθεστώς ελευθερίας στον Τύπο, να μην είναι χειραγωγούμενος ο Τύπος, να λειτουργούν κανάλια με εργαζόμενους και κανόνες. Σήμερα, η νέα μόδα είναι η αντιστροφή της πραγματικότητας και τα SLAPPs, δηλαδή μηνύσεις και αγωγές σε δημοσιογράφους για να κλείσουν στόματα».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ: Ο διοικητής του μετώπου με το Ισραήλ σκοτώθηκε μαζί με τον Νασράλα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Hellenic Train: Κανονικά τα δρομολόγια τρένων στη γραμμή Θεσσαλονίκη – Σέρρες από την Τρίτη 1η Οκτωβρίου
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ερμού: Ανήλικοι επιτέθηκαν σε 23χρονο και άρπαξαν χρυσή αλυσίδα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: «Πες μας την αλήθεια για το παιδί σου» – Πώς ομολόγησε τη δολοφονία του συζύγου της
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκτός ελέγχου η βία των ανηλίκων – Αιματηρά επεισόδια και τραυματίες
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Βάρκιζα: Οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκίνητου και έπεσε σε παιδική χαρά
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Βελτιωμένη η εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ξάνθη – Στη μάχη 5 εναέρια μέσα
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Είπαν σε 80χρονη ότι πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα η κόρη της και της απέσπασαν 15.500 ευρώ – Συνελήφθη ένας 28χρονος
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Κατρίνης: Δεν κάνουμε εκλογές για να μην αλλάξει τίποτα – Ο νέος πρόεδρος πρέπει να κάνει ό,τι δεν κατάφερε να κάνει ο σημερινός
28 Σεπτεμβρίου, 2024
Ματίνα Παγώνη για Μαρινέλλα: «Σταθερή η κατάστασή της – Δεν υπάρχουν επιπλοκές»
28 Σεπτεμβρίου, 2024