Το δικαστήριο αφαίρεσε την επιμέλεια 12χρονης από τη μάνα που είχε σκοτώσει ένα από τα πέντε παιδιά της
Αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση με τη βρεφοκτόνο μητέρα σε χωριό της Αχαΐας τον Ιούλιο του 2013. Δέκα χρόνια μετά το αποτρόπαιο έγκλημα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών αφαίρεσε εξ ολοκλήρου την επιμέλεια και του τέταρτου παιδιού της και το ανέθεσε στον φυσικό του πατέρα.
Όπως αναφέρει το pelop.gr, το 2011 η 31χρονη τότε γυναίκα, είχε συνάψει ερωτική σχέση με τον 56χρονο σήμερα άνδρα και απέκτησαν ένα παιδί εκτός γάμου, το οποίο ο αιτών αναγνώρισε ως τέκνο του από την πρώτη στιγμή μετά τη γέννησή του, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το πήρε στο σπίτι του μαζί με τη νόμιμη σύζυγό του. Η οικία όπου διέμενε η μητέρα του, στερείτο των στοιχειωδών αναγκών κανονικής διαβίωσης, ενώ η 31χρονη αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία επιβαρύνονταν από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Τον Ιούλιο του 2013 έγινε το κακό, με τη μητέρα να σκοτώνει το 5ο της παιδί, το οποίο μάλιστα κρατούσε μέσα στο ψυγείο του σπιτιού της για ημέρες. Της αποδόθηκε κατηγορία ότι προκάλεσε το θάνατο του τέκνου της, πράξη για την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Πριν από λίγα χρόνια αποφυλακίστηκε, αλλά φέτος τον Ιανουάριο πέθανε από παθολογικά αίτια στην κατοικία της στην Πάτρα, καθώς η υγεία της είχε επιβαρυνθεί ιδιαίτερα.
Την περιέβαλλε με αγάπη
Στο μεταξύ, ο φυσικός πατέρας του 12χρονου σήμερα κοριτσιού, με αίτηση που είχε καταθέσει στο αρμόδιο δικαστήριο από τον Σεπτέμβριο του 2022, ζητούσε την εξ΄ολοκλήρου επιμέλειά του. Κρίθηκε από το δικαστήριο ότι επιδεικνύει διαρκή στοργή και φροντίδα στο τέκνο του, το οποίο περίεβαλλε από την πρώτη στιγμή με αγάπη, καταβάλλοντας προσπάθειες ώστε αυτό να ζει και να αναπτύσσεται σε περιβάλλον υγιές και αρμόζον στην ηλικία του.
«Το δε αληθινό συμφέρον του τέκνου αυτού επιβάλλει την ανάθεση του δικαιώματος της γονικής μέριμνας του τέκνου αποκλειστικά στον αιτούντα πατέρα του, ο οποίος παρέχει τα εχέγγυα ως προς τη σωστή ανατροφή, επίβλεψη, διαπαιδαγώγηση, εκπαίδευση και εν γένει ομαλή ψυχοσωματική του ανάπτυξη», αναφέρεται στη δικαστική απόφαση.
Να σημειωθεί πως η απόφαση του δικαστηρίου δημοσιεύθηκε λίγο μετά τον θάνατο της μητέρας του τέκνου, ρίχνοντας και τυπικά την αυλαία σε αυτή τη συνταρακτική υπόθεση, που όμως είχε και μια ακόμα διάσταση: Από την νεκρή σήμερα μητέρα είχε ήδη αφαιρεθεί η επιμέλεια και των άλλων τριών παιδιών της, για τα οποία δεν επεδείκνυε κανένα ενδιαφέρον, με το δικαστήριο να κρίνει ότι υπήρχε κίνδυνος βλάβης στη σωματική, ψυχική και πνευματική τους υγεία.
Η δικηγόρος, διορισθείσα συνήγορος υπεράσπισης της βρεφοκτόνου, είχε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», τραγικές πτυχές αυτής της υπόθεσης, αναδεικνύοντας την αδιαφορία των κοινωνικών υπηρεσιών, διότι άφησαν απροστάτευτα τα παιδιά, παρά το γεγονός, ότι το «Χαμόγελο του Παιδιού» είχε καταγγείλει -με κατεπείγουσα ανακοίνωση από τον Σεπτέμβριου του 2012- τις άθλιες συνθήκες που ζούσε η πενταμελής οικογένεια. «Ηθικός αυτουργός είναι πρώτη η Πολιτεία και μετά η μάνα», είχε πει χαρακτηριστικά.
Η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, είχε πει τα εξής: «Έπεσε η αυλαία του δράματος, μ’ ένα τραγικό τέλος μιας τραγικής ζωής, με πολλά θύματα την ίδια, το αγγελούδι που σκότωσε και τα άλλα παιδιά της, που μεγάλωσαν χωρίς μητρική στοργή, όπως και εκείνη.
Η παιδοκτόνος, όταν τέλεσε το έγκλημα, είχε επιλόχεια κατάθλιψη. Είχε νοσηλευθεί σε Ψυχιατρική Κλινική και ήταν θύμα κι αυτή, όπως και το μωρό που του έκοψε το νήμα της ζωής του, επειδή αν και είχαν ενημερωθεί οι Κοινωνικές Υπηρεσίες για την ακαταλληλότητα της διαβίωσης και τις άθλιες συνθήκες που ζούσε η πενταμελής οικογένεια, οι αρμόδιοι φορείς κώφευσαν, καθώς και η τοπική κοινωνία. Υπήρξε εσώκλειστη σε ιδρύματα κι όταν ήταν κι αυτή παιδί είχε πέσει θύμα βιασμού από συγγενικό της πρόσωπό».