Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση πάνω από 50 τύπων καρκίνου γεγονός που θα σημάνει ταχύτερη έναρξη θεραπείας για τους ασθενείς γεννά ένα τεστ αίματος.
Το τεστ Galleri της εταιρείας Grail, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, δοκιμάστηκε υπό το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Βρετανίας και όπως αποδείχτηκε μπορεί να ανιχνεύσει επιτυχώς τον καρκίνο στο αίμα δύο στους τρεις ασθενών με συμπτώματα.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δίνει ορθά αρνητικά αποτελέσματα στο 98% ατόμων που δεν έχουν καρκίνο γλιτώνοντάς τους από την ανησυχία και την ταλαιπωρία πρόσθετων εξετάσεων.
Το τεστ είναι πολύ καλό στο να εντοπιστούν καρκίνοι που δεν φαίνονται χωρίς ειδικές εξετάσεις όπως στο κεφάλι, στο λαιμό, στον πνεύμονα και το πάνγκρεας.
Ο τρόπος λειτουργίας του είναι ο εξής: Αναζητά χημικές αλλαγές σε τμήματα DNA που διαρρέουν από όγκους στο κυκλοφορικό σύστημα. Στην δοκιμή μετείχαν 5.461 ασθενείς σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Αγγλία και την Ουαλία κι όπως διαπιστώθηκε το τεστ ανίχνευσε τον καρκίνο στους 244 από τους συνολικά 368 καρκινοπαθείς.
Τι αναφέρει καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Ο δρ Μπράιαν Νίκολσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των βασικών ερευνητών της μελέτης, χαρακτήρισε «συναρπαστικά» τα αποτελέσματα. «Η πρωιμότερη ανίχνευση του καρκίνου και θεραπεία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο επισκέπτονται πρώτα έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης για συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, αναιμία ή κοιλιακό άλγος, τα οποία μπορεί να είναι περίπλοκα καθώς υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Χρειάζονται νέα εργαλεία που να μπορούν να επιταχύνουν τη διάγνωση του καρκίνου και δυνητικά να αποτρέψουν τις επεμβατικές και δαπανηρές έρευνες», δήλωσε.
Η μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο κι όπως έδειξε το τεστ Galleri αποδίδει καλύτερα σε καρκινοπαθείς σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, καθώς ανίχνευσε το 95% των καρκίνων τετάρτου σταδίου και μόλις 24% του πρώτου. Επίσης σημείωσε επιτυχία κατά 85% στον καθορισμό του τύπου καρκίνου, από τον οποίο έπασχε ο ασθενής.