Αρνούνται την εμπλοκή τους στην πρόκληση του πολύνεκρού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου οι εννέα συλληφθέντες. Όπως ισχυρίζονται, δεν είναι οι ίδιοι διακινητές, αντιθέτως μάλιστα – λένε – είχαν πληρώσει αντίτιμο για το ταξίδι προς την Ιταλία.
Το Λιμενικό διαψεύδει δημοσίευμα του BBC που ανέφερε ότι το σκάφος ήταν ακινητοποιημένο επί 7 ώρες και υποστηρίζει ότι από την ώρα που εντοπίστηκε, το αλιευτικό διήνυσε περίπου 30 ναυτικά μίλια. Έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας διατάχτηκε και στο Πακιστάν, το οποίο ανακοίνωσε τον θάνατο 300 και πλέον Πακιστανών στο ναυάγιο.
Μόλις λίγα λεπτά έμειναν μέσα στο ανακριτικό γραφείο οι 9 κατηγορούμενοι διακινητές. Ζήτησαν νέα προθεσμία για την Τρίτη, προκειμένου να μελετήσουν οι δικηγόροι τους τα νέα στοιχεία της ογκωδέστατης δικογραφίας. Όλοι τους αρνούνται τις κατηγορίες.
Ο Δημήτρης Δρακόπουλος, συνήγορος κατηγορούμενου, δήλωσε: «Στη μετατόπιση των ανθρώπων πάνω στη βάρκα, εκεί αποδίδει το ναυάγιο. Αυτή η μετατόπιση, επήλθε τη στιγμή που είδαν το λιμενικό, το είδαν σα σανίδα σωτηρίας».
Ο Αλέξανδρος Δημαρέσης, συνήγορος κατηγορούμενου, ανέφερε: «Δηλώνει πως είναι αθώος, πως δεν έχει καμία εμπλοκή ή συνεισφορά στη μεταφορά των ατόμων και απλώς είχε πληρώσει, όπως οι υπόλοιποι».
Σε χθεσινό, εκτενές του ρεπορτάζ, το βρετανικό δίκτυο BBC αμφισβητεί τα λεγόμενα του λιμενικού σώματος, για σταθερό πλου του σκάφους μέχρι αυτό να παρουσιάσει βλάβη και να βυθιστεί, αναφέροντας ότι το σαπιοκάραβο ήταν ακινητοποιημένο στο σημείο του ναυαγίου, επί 7 ώρες.
Ο ανταποκριτής του BBC, Νικ Μπέκε αναφέρει: «Ας δούμε όλη τη δραστηριότητα των τελευταίων 7 ωρών, όλα κινούνται γύρω από αυτό το συγκεκριμένο σημείο, δείχνοντας ότι το σκάφος των μεταναστών δεν μετακινήθηκε καθόλου. Θυμηθείτε, όλη αυτή την ώρα, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το σκάφος είναι σε σταθερή τροχιά, δεν κινδυνεύει και κατευθύνεται στην Ιταλία».
Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας. Το αλιευτικό εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης 13 Ιουνίου να πλέει με κατεύθυνση την Ιταλία και συνέχισε την σταθερή πορεία για 24 ναυτικά μίλια, ξεκαθαρίζει το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, το ίδιο απόγευμα παραπλέον δεξαμενόπλοιο προσέγγισε το αλιευτικό και του παρείχε τρόφιμα και νερό. Ακολούθως το βράδυ της ίδιας ημέρας, δεύτερο δεξαμενόπλοιο που κινούταν στην περιοχή το πλησίασε, για να τροφοδοτήσει τους επιβαίνοντες στο σκάφος. Οι διακινητές πέταξαν τα τρόφιμα στη θάλασσα. Συνολικά το σκάφος σταμάτησε την πορεία του επί 4,5 ώρες για την παροχή τροφοεφοδίων. Στις 11 παρά 10 το σκάφος του λιμενικού προσέγγισε το ψαράδικο, υπήρξε ολιγόλεπτη συνομιλία μεταξύ των δύο πληρωμάτων και για ακόμη μία φορά, οι δουλέμποροι αρνήθηκαν τη συνδρομή της ελληνικής πλευράς. Το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του με χαμηλή ταχύτητα, διανύοντας ακόμα 6 ναυτικά μίλια. Στις 2 παρά 20 παρουσίασε μηχανική βλάβη και στις 2 βυθίστηκε. Από τη στιγμή του εντοπισμού του από τις ελληνικές αρχές, διένυσε 30 ναυτικά μίλια.
Η Αννίτζ Χίπερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, δήλωσε: «Σημειώνουμε ότι ο Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα γι` αυτό το περιστατικό και είναι πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί μία ενδελεχής και διεξοδική έρευνα. Αυτή η τραγωδία τονίζει την ανάγκη συνεργασίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, με τις υπηρεσίες της ΕΕ και με τρίτες χώρες, εταίρους μας, για την καταπολέμηση των διακινητών που βάζουν σε κίνδυνο τόσες πολλές ζωές».
Αναφορές για 800 επιβαίνοντες
Οι πακιστανικές αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των επιβαινόντων στο σκάφος στους 800, εκτιμούν ότι περισσότεροι από 300 ομοεθνείς τους βρήκαν τραγικό θάνατο στα νερά της Μεσογείου και προχώρησαν σε 14 συλλήψεις ατόμων. Η χώρα κήρυξε εθνικό πένθος.
Ο Khawaja Muhammad Asif δήλωσε πως: Το πιο σημαντικό είναι ότι το δουλεμπόριο πρέπει να σταματήσει. Μερικοί άνθρωποι συνελήφθησαν εχθές, κάποιοι πνίγηκαν. Έχουν συνδέσμους και κρησφύγετα σε Τουρκία και Λιβύη, όπου πηγαίνουν οι άνθρωποι και περιμένουν για τρεις, τέσσερις μήνες».