Σπαρτιάτες: Τι θα γίνει αν κατατεθεί ένσταση και αποδειχθεί εμπλοκή Κασιδιάρη – Το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου, που ανέδειξε πέμπτο κόμμα στη Βουλή τους ακροδεξιούς «Σπαρτιάτες» με τις ευλογίες του Ηλία Κασιδιάρη.

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής τους Βασίλης Στίγκας δεν δίστασε να ευχαριστήσει τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη χαρακτηρίζοντάς τον ως «καύσιμο που μας έδωσε ώθηση να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο συνταγματολόγος, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, στο Mega η σύνδεση του καταδικασμένου Κασιδιάρη με τους Σπαρτιάτες ενδεχομένως να αποδειχτεί προβληματική.

Ο κ. Μποτόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τους δεσμούς που δένουν τους «Σπαρτιάτες» με τον Ηλία Κασιδιάρη. Όπως ανέφερε ο ίδιος, το πρώτο στάδιο, δηλαδή η συμμετοχή στις εκλογές έχει περάσει, ενώ το επόμενο στάδιο είναι το εκλογοδικείο, το ανώτατο δικαστήριο που κρίνει πια για τα εκλεγμένα κόμματα.

«Η πρώτη φάση είναι για να μπουν κάποια κόμματα στην εκλογική διαδικασία, αυτό πέρασε. Τώρα έχουμε το εξής ερώτημα, τα κόμματα που έχουν εκλεγεί, έχουν εκλεγεί σωστά; Αυτό, λέει το Σύνταγμα, γίνεται από δύο απόψεις: ως προς τη διενέργεια των εκλογών και ως προς τις νόμιμες προϋποθέσεις της εκλογής», είπε.




Το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών

«Εάν υπάρξει κάποια τέτοια περίπτωση θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό. Εάν φτάναμε να πούμε ότι είχε πρόβλημα η συμμετοχή του συγκεκριμένου κόμματος, θα φτάναμε να χρειαστεί να γίνει επανάληψη όλων των εκλογών, γιατί θα ζητάγαμε από ένα κόμμα να βγει από τη μέση επειδή συμμετείχε παράνομα κατά κάποιο τρόπο στις εκλογές και θα έπρεπε να γίνει επανάληψη» σημείωσε.

«Η διάταξη που έγινε μόνο ένα σκοπό μπορούσε να έχει», ανέφερε σχετικά με τον αποκλεισμό της συμμετοχής του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές από τον Άρειο Πάγο.

«Ένα δημοκρατικό πολίτευμα δεν μπορεί να προσπαθεί να αποκλείσει ένα κόμμα επειδή δεν του αρέσουν οι ιδέες του. Τι προσπαθεί και τι πέτυχε να κάνει αυτή η διάταξη; Να μη συμμετέχει στη Βουλή ένα πρόσωπο, γιατί μόνο αυτό μπορούσε να κάνει, που συνδέεται με διάφορα αδικήματα που στρέφονται κατά της Δημοκρατίας. Το ότι ένα άλλο κόμμα που δεν αποτελούνταν από αυτό το πρόσωπο ή δεν το είχε μέλος του και πέρασε από την κρίση του Αρείου Πάγου, που δεν είχε κάποιες αποδείξεις ότι υπήρχε εγκληματική δραστηριότητα από μέλη αυτού του κόμματος είναι κάτι που δεν μπορούσε να αποφευχθεί», κατέληξε.

Η ένσταση στο εκλογοδικείο θα πρέπει να γίνει σύντομα, καθώς ο νόμος αφήνει το περιθώριο 15 ημερών από την επίσημη ανακήρυξη των νέων βουλευτών, ωστόσο η κρίση αναμένεται να γίνει σε βάθος χρόνου.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αναφορές ότι μπορεί να εντοπίστηκε νέος μαζικός τάφος έξω από τη Δαμασκό – Βρέθηκαν σακούλες με οστά
25 Δεκεμβρίου, 2024
Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την καθυστέρηση σε μια συμφωνία εκεχειρίας
25 Δεκεμβρίου, 2024
Λονδίνο: Συνελήφθη άνδρας που έριξε το ΙΧ του σε πεζοδρόμιο τραυματίζοντας τέσσερα άτομα
25 Δεκεμβρίου, 2024
Αστυνομικός του Α.Τ. Χαλανδρίου έδειρε «Άι Βασίλη» και Αντιδήμαρχο
25 Δεκεμβρίου, 2024
Θεσσαλονίκη: Επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας στα Διαβατά – Συνελήφθη 36χρονος
25 Δεκεμβρίου, 2024
Συνεχίζεται η κακοκαιρία με καταιγίδες και χιόνια – Οι δύο εξάρσεις των φαινομένων μέχρι την Πρωτοχρονιά
25 Δεκεμβρίου, 2024
Συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν: Eξετράπη λόγω ομίχλης, λέει η αεροπορική εταιρεία – Ξεπερνούν τους 30 οι νεκροί
25 Δεκεμβρίου, 2024
Λεωφόρος Συγγρού: 23χρονος Αιγύπτιος ο νεκρός από την παράσυρση
25 Δεκεμβρίου, 2024
Κρήτη: Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει η 33χρονη τουρίστρια που έπεσε από μεγάλο ύψος
25 Δεκεμβρίου, 2024
Πολύ χιόνι στα ορεινά της Φθιώτιδας – Σε ποιες περιοχές ξεπέρασε τους 20 πόντους
25 Δεκεμβρίου, 2024