(FILES) (COMBO) This combination of photos shows Russian President Vladimir Putin (L) attending a meeting with a member of the Russian Academy of Sciences, specialist in applied and fundamental endocrinology Ivan Dedov, at the Kremlin in Moscow on June 23, 2023, ** Editor's note : this image is distributed by Russian state owned agency Sputnik **, and Yevgeny Prigozhin (R) prior to a meeting with business leaders held by Russian and Chinese presidents at the Kremlin in Moscow on July 4, 2017. Yevgeny Prigozhin, the head of the Wagner mercenary group, vowed on June 24, 2023 to "go to the end" to topple the Russian military leadership, whom he accused of launching strikes on his men, while the country's prosecutor general said he was under investigation for "armed rebellion". "We will destroy everything that stands in our way," he added in the most audacious challenge to President Vladimir Putin since the start of the offensive in Ukraine last year. (Photo by GAVRIIL GRIGOROV and Sergei ILNITSKY / SPUTNIK / AFP)

Μόνο αν τον κάνει «μάρτυρα» θα απαλλαγεί ο Πούτιν από τον Πριγκόζιν

O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να μην μπορεί να απαλλαγεί από τον επικεφαλή της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, χωρίς να τον κάνει μάρτυρα», αναφέρει το διεθνές Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην χθεσινή αξιολόγησή του.

«Ο Πούτιν προσπαθεί να παρουσιάσει τον χρηματοδότη το Wagner Group Γεβγκένι Πριγκόζιν ως διεφθαρμένο και ψεύτη για να καταστρέψει τη φήμη του στο προσωπικό του ομίλου και στη ρωσική κοινωνία. Το συνεχιζόμενο παιχνίδι δύναμης Πούτιν – Λουκασένκο – Πριγκόζιν Prigozhin δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Λίγες ημέρες μετά τη λήξη της ανταρσίας της μισθοφορικής ομάδας και τη φυγή του ηγέτη της στη Λευκορωσία το ISW σε ανάλυσή του τονίζει ότι ενώ η άμεση απειλή έχει τελειώσει, τα ζητήματα ασφάλειας του καθεστώτος στη Ρωσία από τη δράση των μισθοφόρων εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μυαλού των αξιωματούχων το Κρεμλίνο.

Και όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα Πούτιν και Λουκασένκο για την τύχη του Πριγκόζιν και κατ’ επέκταση του ομίλου της Wagner, που δείχνει σημάδια διάλυσης θα μπορούσαν να ωφελήσουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα. «Η ανακοινωθείσα μεταφορά του εξοπλισμού της Βάγκνερ σε πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λευκορωσία υποδηλώνει επίσης ότι οι δυνάμεις της Βάγκνερ είναι απίθανο να αναπτυχθούν άμεσα για να ενισχύσουν τις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία προτού αναδιοργανωθούν».

Το ISW ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο χρησιμοποιεί τη θέση του ως μεσολαβητής για να αποκτήσει επιρροή στη Ρωσία και στον αποδυναμωμένο Πούτιν.

Eνισχυμένος ο ρόλος του Λουκασένκο
«Ο Λουκασένκο μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την ομάδα Wagner στη Λευκορωσία για να μειώσει τη συσσωρευμένη δομική εξάρτηση του λευκορωσικού στρατού από τον ρωσικό στρατό για ανώτερες επιχειρησιακές λειτουργίες» υποστηρίζει στην ανάλυσή του το ISW.

Στο μεταξύ να σημειωθεί ότι ο μισθοφορικός όμιλος που επιχειρεί και σε διάφορες αφρικανικές χώρες βρίσκεται υπό πίεση με το μέλλον του να είναι αβέβαιο. Αρκετά μέλη του παραδίδουν τον οπλισμό και εντάσσονται στον ρωσικό τακτικό στρατό ενώ και σε διεθνές επίπεδο οι κυρώσεις εις βάρος της εντείνονται. Μόλις χθες οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις αφρικανικές εταιρείες που συνδέονται με το γκρουπ της «Wagner», καθώς συμμετείχαν σε παράνομες συναλλαγές χρυσού για τη χρηματοδότηση της παραστρατιωτικής ομάδας.

Πηγές: Kyiv Independent, Nexta, ΙSW

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Εκκένωση των νοσοκομείων στα νότια προάστια της Βηρυτού μετά τα ισραηλινά πλήγματα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Νίκος Κοτζιάς: Προς τα πού;
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα: Ξέσπασε διαδικτυακός πόλεμος στα social media – «Το ευχαριστήθηκα, καλά της κάναμε»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Συνελήφθη πρώην μοντέλο – Έκρυβε τα παιδιά της από τον πρώην σύζυγό της σε διαμέρισμα στην Αθήνα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
«Τι ακριβώς συνέβη και τα παιδιά γνώριζαν την πράξη & την αναπαρήγαγαν;» – Ερωτήματα για τον βιασμό 5χρονου από συνομηλίκους του
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Αδιανόητη τραγωδία: 54χρονος πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο και την επόμενη μέρα σκοτώθηκε σε τροχαίο
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Συμπλοκή ανηλίκων με θύμα 15χρονο στην Καλαμάτα – Οι δράστες και οι γονείς τους συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Θέλξη: Τέλος στο γάμο της με τον επιχειρηματία Παύλο Γιαβή – Η σοβαρή κρίση που οδήγησε στον χωρισμό
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Ολυμπιακός – Ατρόμητος: Ψάχνει να βγάλει αντίδραση κόντρα σε ανεβασμένο αντίπαλο
29 Σεπτεμβρίου, 2024