Έπειτα από πέντε νύχτες ταραχών που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, η Γαλλία έζησε μια -συγκριτικά- πιο ήσυχη νύχτα. Η κατάσταση ωστόσο, παραμένει έκρυθμη, με ομάδες νεαρών να καίνε κάδους, δημόσια κτίρια και αυτοκίνητα και να επιδίδονται σε λεηλασίες και πλιάτσικο καταστημάτων.
Ως τη 01:30 (σ.σ. τοπική ώρα· 02:30 ώρα Ελλάδας), οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είχαν προχωρήσει σε 78 προσαγωγές σε όλη τη γαλλική επικράτεια, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς να αναφερθεί κάποιο μείζον επεισόδιο. Στο Παρίσι και τα προάστιά του προσήχθησαν 20 πρόσωπα ως τη 01:00 (02:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη νομαρχιακή αστυνομική διεύθυνση.
Το σοκ που προκάλεσε η επίθεση με όχημα κατά της κατοικίας δημάρχου της πόλης Λ’ Άι λε Ροζ, Βενσάν Ζανμπρέν, κοινότητας 30.000 κατοίκων, νότιο προάστιο του Παρισιού, έθεσε σε δεύτερο πλάνο την αποκλιμάκωση των βίαιων επεισοδίων που ήδη διαπιστώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε αρκετές γαλλικές πόλεις. Η επίθεση καταδικάσθηκε από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε λόγο για «απαράδεκτες ενέργειες» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει αναπάντηση καμιά βιαιότητα» και πως στην επιβολή των κυρώσεων θα επιδειχθεί «η μεγαλύτερη αυστηρότητα».
Επίσης, οι αρχές στη Λοζάνη προχώρησαν σε επτά συλλήψεις, ανάμεσά τους έξι έφηβοι και ένας ενήλικας, έπειτα από καταστροφές που προκάλεσαν σε καταστήματα.
Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, ενώ η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα συναντηθεί με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για όσα συνέβησαν στη χώρα, από την περασμένη Τρίτη, όταν 17χρονος νεαρός έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού, πυροδοτώντας τις ταραχές.
Επίσης, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι αύριο, Τρίτη 4 Ιουλίου, θα υποδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο περίπου 220 δημάρχους πόλεων και κοινοτήτων όπου σημειώθηκαν καταστροφές το τελευταίο πενθήμερο.
Ένα κάλεσμα προς αιρετούς αξιωματούχους και πολίτες να συγκεντρωθούν σήμερα, Δευτέρα (3/7/2023), στις 12:00 (13:00 ώρα Ελλάδας) μπροστά από τα δημαρχεία σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε εξάλλου από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημάρχων Γαλλίας (AMF) Νταβίντ Λινάρ, καθώς έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις εναντίων αιρετών αξιωματούχων.
Ο επικεφαλής της AMF, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, έκανε λόγο για «150 δημαρχεία ή δημοτικά κτίρια που έχουν δεχθεί επιθέσεις από την Τρίτη».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών κατά τη διάρκεια των ταραχών που άρχισαν την περασμένη Τρίτη πυρπολήθηκαν σχεδόν 1.000 κρατικά και δημοτικά κτίρια, 5.000 αυτοκίνητα και 10.000 κάδοι απορριμάτων.
Καταγράφτηκαν επίσης 250 επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν πάνω από 700 αστυνομικοί.
Ισχυρές δυνάμεις επί ποδός
Για άλλη μια νύχτα ήταν μεγάλη η κινητοποίηση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, κάπου 45.000 χωροφυλάκων και αστυνομικών με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, σε όλη τη Γαλλία.
Σε κάποια σημεία έντασης, ιδίως στη Λιόν, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ομάδες ακροδεξιών βγήκαν στους δρόμους προφανώς με πρόθεση να συγκρουστούν με ταραχοποιούς.
Μετά τη δημοσιοποίηση ερασιτεχνικού βίντεο που απέδειξε ότι η αρχική εκδοχή των γεγονότων που έδωσε η γαλλική αστυνομία δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα, ο θάνατος από σφαίρα που βλήθηκε σχεδόν εξ επαφής από μοτοσικλετιστή της του Ναέλ, 17 ετών, στη Ναντέρ, προκάλεσε σοκ ως την κορυφή του κράτους, έβαλε φωτιά στη χώρα και είχε αντίκτυπο πολύ πέραν των συνόρων της Γαλλίας.
Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους αυτή της Βρετανίας, επικαιροποίησαν τις ταξιδιωτικές οδηγίες τους, συνιστώντας στους υπηκόους τους να μην πηγαίνουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε εξάλλου χθες Κυριακή «ανήσυχος» για τα γεγονότα στη Γαλλία.
Το κύμα βίαιων επεισοδίων και η οργή χιλιάδων νεαρών κατοίκων λαϊκών συνοικιών εξαιτίας της αστυνομικής βίας ανακάλεσαν στις μνήμες αρκετών τις ταραχές του 2005, μετά τους θανάτους δυο εφήβων κατά τη διάρκεια καταδίωξης της αστυνομίας. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, είχαν καταστραφεί 10.000 οχήματα, είχαν πυρποληθεί πάνω από 200 δημόσια κτίρια και είχαν συλληφθεί κάπου 5.200 άνθρωποι.
Έκκληση της γιαγιάς του 17χρονου για ηρεμία
Εν τω μεταξύ, η γιαγιά του 17χρονου Ναέλ Μ., που σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη Ναντέρ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, λέγοντας χαρακτηριστικά, μιλώντας στο δίκτυο BFMTV: «Σε αυτούς που σπάνε, τους λέω: σταματήστε. Να μην σπάσουν τις βιτρίνες, να μην σπάσουν τα σχολεία, τα λεωφορεία. Σταματήστε, οι μαμάδες είναι αυτές που παίρνουν τα λεωφορεία, οι μαμάδες είναι αυτές που περπατούν έξω!». “Θέλουμε αυτοί οι νέοι να μείνουν ήσυχοι. Ο Ναέλ, είναι νεκρός. Η κόρη μου είχε ένα μοναχοπαίδι, είναι χαμένη πια, τελείωσε, η κόρη μου δεν έχει πια ζωή. Και εμένα, με έκαναν να χάσω και την κόρη μου και τον εγγονό μου».