Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους: Ο στόχος της Αθήνας, το τουρκικό παζάρι των F-16 για την ένταξη της Σουηδίας

Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 με την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συνέδεσε ο Τζo Μπάιντεν, αναδεικνύοντας τις λεπτές ισορροπίες που έχουν να διαχειριστούν οι NATοϊκοί ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους.

Νωρίτερα, Ελληνοαμερικανοί βουλευτές είχαν στείλει επιστολή στον Άντονι Μπλίνκεν ζητώντας εγγυήσεις ότι τα τουρκικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας. Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ανοικτός ο δίαυλος του διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα.

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τ. Ερντογάν: Ποιος ο στόχος της Αθήνας
Η λογική της Αθήνας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει το έδαφος για να επαναλειτουργήσουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο.

Η επανεκκίνηση του διαλόγου, είτε με τις διερευνητικές, είτε με τη «θετική ατζέντα», είτε με πολιτικές επαφές, λειτουργεί αποτρεπτικά στο να κυλήσουμε ξανά σε καταστάσεις καλοκαιριού 2020. Κι αυτό είναι κάτι που θέλουν να αποφύγουν όλες οι πλευρές, τόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος.

Στα ζητήματα της διπλωματικής ουσίας, είναι ξεκάθαρο ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά. Η Αθήνα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά, τη διευθέτηση ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα απο την άλλη πλευρά έχει μια δική της λίστα διαφορών.

Ωστόσο, αναφορικά με την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, για να υπάρξει μια συζήτηση επί νόμιμης βάσης, τότε θα πρέπει η Τουρκία να κάνει πίσω απ’ τις βασικές θέσεις της και κυρίως να αποσύρει από το τραπέζι το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, τις θεωρίες περί «γκρίζων ζωνών», τα περί αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου.

Πιέζουν οι Αμερικανοί για άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας
Φαίνεται πως στην Ουάσιγκτον επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία και γενικότερα υπάρχει η αίσθηση πως έστω και την τελευταία στιγμή, στο Βίλνιους θα επιτευχθεί συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας. Αν αυτό συμβεί θα πρέπει, ενδεχομένως, να αναμένονται εξελίξεις και σε σχέση με τα F-16 .

Πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα διαβεβαιώνουν ότι σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα δεν θα βγει χαμένη καθώς οπως ανέφεραν και οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές στην επιστολη τους προς τον κ, Μπλίνκεν, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η ένταξη ενός νέου μέλους στην συμμαχία, δηλαδή της Σουηδίας, δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια ενός άλλου – της Ελλάδος.

Έτσι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες γίνονται όλες οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και διεργασίες για να εξασφαλιστεί ότι σε περίπτωση συμφωνίας στο Βίλνιους, θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες δικλείδες για την Αθήνα αλλά και το σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι τα F-16 θα μπορούσαν να προχωρήσουν μόνο με αυστηρους όρους και προϋποθέσεις.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Υεμένη: Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους των Χούθι στη Χοντάιντα (video)
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Le Parisien: Ο Ιρανός κατάσκοπος που «κάρφωσε» στο Ισραήλ τη θέση του Νασράλα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Άγιοι Ανάργυροι: Ραγίζει καρδιές η μητέρα της δολοφονημένης Κυριακής Γρίβα – «Η ζωή μου έχει σταματήσει στην 1η Απριλίου»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων – Σε επιφυλακή δήμοι και Πυροσβεστική Υπηρεσία
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ στον εβδομαδιαίο απολογισμό του Πρωθυπουργού: «Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη πρέπει να λάβει σύντομα τέλος»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Μήνυμα 112 για τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο στην περιοχή Ροζενά – «Παραμείνετε σε ετοιμότητα»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Θρήνος για το 19χρονο παλικάρι που έχασε τη ζωή του από την ανατροπή μηχανήματος – Εσπευσμένη διακομιδή του 20χρονου συνεπιβάτη στο ΠΑΓΝΗ
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος: Καταρρακώθηκα ως άνθρωπος για όλα όσα με κατηγορούν – Έχω στα χέρια επιστολές «συγγνώμης»
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Χειροπέδες σε 20χρονο που ξυλοκόπησε την 17χρονη σύντροφό του στην Κοζάνη – Μεταφέρθηκε με τραύματα στο νοσοκομείο
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Ρέθυμνο: Χωρίς τις αισθήσεις του χειριστής μηχανήματος μετά από εκτροπή εκσκαφέα
29 Σεπτεμβρίου, 2024