Σε τροχιά αναζήτησης συγκλίσεων βρίσκονται Αθήνα και Άγκυρα με βασικούς στόχους αφενός την έναρξη πολιτικού διαλόγου εντός των επόμενων μηνών, αφετέρου την προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας». Άμεσο διακύβευμα παραμένει η διατήρηση της νηνεμίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
«Η επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Τουρκία, η επιστροφή στη φάση του διαλόγου είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα (…) Χωρίς να είμαστε αφελείς και να εφησυχάζουμε, δείχνουμε μία θετική διάθεση σε αυτή τη νέα φάση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Πρώτη συνάντηση αναμένεται μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και του Τούρκου ομολόγου του Χακάν Φιντάν, εντός του καλοκαιριού, όπου και θα τεθεί η πολιτική ατζέντα. Επιστέγασμα των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να αποτελέσει το πιθανό τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν, το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ εντός του Νοεμβρίου εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι η μοναδική διαφορά με την Τουρκία, απ’ το 1975, είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Παρά το γεγονός ότι μια προσφυγή στη Χάγη για το ζήτημα δεν φαίνεται ορατή στο άμεσο μέλλον, η πολιτική αντιπαράθεση μαίνεται, με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού σε ένα δυνητικό αποτέλεσμα που δεν θα ικανοποιούσε εν συνόλω τις ελληνικές θέσεις.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη επεσήμανε: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για υποχωρήσεις δεν μας είπε όμως ποιες υποχωρήσεις (…) Πολιτική διαπραγμάτευση σημαίνει ότι μπαίνουν και άλλοι παράγοντες εκτός του Δικαίου. Εκεί υπάρχουν οι ανταλλαγές».
Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Σπυρόπουλος τόνισε: «Δεν μπορεί να μπαίνει ο πρωθυπουργός με τη λογική ότι θα κάνουμε υποχωρήσεις, γιατί θα κάνει πολύ περισσότερες υποχωρήσεις αν μπει σε μια τέτοια διαδικασία».
Επισημαίνεται, πάντως, ότι προσφυγή στη Χάγη σηματοδοτεί την αποδοχή του Δικαίου της Θάλασσας απ’ την Τουρκία, καθώς και μεταξύ άλλων υποχώρηση της Άγκυρας απ’ τις παράνομες προβλέψεις του τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος υποστήριξε ότι και μόνο η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης από την Τουρκία είναι μια υποχώρηση. «Το να πάμε σε ένα δικαστήριο συνιστά συμβιβασμό από μόνο του. Καμία υποχώρηση που δεν πρέπει να γίνει δεν θα γίνει.»
Υπέρ του διαλόγου, αλλά με τήρηση των κόκκινων γραμμών, εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Να μην τον φοβηθούμε (το διάλογο). Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας αλλά έχουμε και κάθε λόγο να συζητούμε με τους γείτονες μας» ξεκαθάρισε.