«Πράσινο φως» φαίνεται να παίρνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, όπως προκύπτει από την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, ξεπερνώντας έτσι πάνω από το πλαφόν των 200, που αποτελεί προϋπόθεση για την υπερψήφιση και την άμεση εφαρμογή του νόμου.
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, τη Δευτέρα.
Με το νομοσχέδιο αίρονται οι προϋποθέσεις του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.
Οι τοποθετήσεις της υπουργού και των ειδικών αγορητών των κομμάτων
Ν. Κεραμέως: Υπερβαίνει σκοπιμότητες και πολιτικούς ανταγωνισμούς το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού
H υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, κατά την εισήγησή της στην Επιτροπή σημείωσε πως αυτό το νομοσχέδιο «έχει ισχυρό συμβολισμό», καθώς επιχειρεί να αποκαταστήσει μία εκκρεμότητα 48 ετών και «να βάλει τέλος σε έναν παραλογισμό. Να μπορούν, επιτέλους, οι συμπατριώτες μας που μένουν ή βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών να ασκήσουν το δικαίωμά τους από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς».
H υπουργός έκανε λόγο για «Εναρμόνιση με διεθνείς πρακτικές» με την εφαρμογή του νομοσχεδίου.
Όπως τόνισε «το νομοσχέδιο δεν είναι κομματικό αλλά εθνικό. Υπερβαίνει κόμματα και ιδεολογίες» και απηύθυνε έκκληση λέγοντας. «Σας καλώ να υπερψηφίσετε, να στείλουμε ένα κοινό και ηχηρό μήνυμα στους απανταχού Έλληνες. Όλοι μαζί με τη θετική μας ψήφο να ανοίξουμε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην πολιτική μας ιστορία».
Τ. Θεοδωρικάκος: Εθνική και δημοκρατική ευθύνη να αρθούν όλα τα εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού
«Η άρση των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους είναι εθνικό, πατριωτικό και δημοκρατικό καθήκον όλων μας, και των τριακοσίων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Τάκης Θεοδωρικάκος, ζητώντας από όλα τα κόμματα να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποδείξει πως είναι έτοιμο να κάνει το επόμενο βήμα. Αυτό αφορά τόσο τα κόμματα τα οποία είχαν υποστηρίξει αντίστοιχη ρύθμιση το 2021 όσο και όλα τα υπόλοιπα κόμματα, όλους τους βουλευτές προσωπικά. Είναι ευθύνη καθενός και καθεμιάς από εμάς να υπερψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Από όλους. Και τους 300. Τότε θα πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία». Ζήτησε από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να «ξεπεράσουν τείχη και αντιπαλότητες» καθώς
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση αλαζονεία και παιχνίδι εντυπώσεων – Αντιπροτείνει τροπολογία
Για παιχνίδι εντυπώσεων εκ μέρους της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και την επικρίνει ότι με το νομοσχέδιο που αφορά την άρση περιορισμών για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, αντιμετωπίζει τους απόδημους Έλληνες ως εκλογικό κοινό, ενώ ενημέρωσε ότι πρόκειται να καταθέσει τροπολογία, η οποία αποτελεί κατά την κρίση του την πιο ολοκληρωμένη πρόταση.
Κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, υπενθύμισε την πρόταση του κόμματός του για την ψήφο όλων των ομογενών και για την εκλογή συγκεκριμένων βουλευτών Επικρατείας, υποστήριξε ότι ανάλογη ήταν τότε και η πρόταση Γεραπετρίτη και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αντί να σεβαστεί την ευρεία συναίνεση, που επετεύχθη και να οργανώσει έναν διάλογο ώστε να επιτευχθεί η καινούργια σύνθεση, να αξιολογηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αλλά και να ενσωματωθούν οι παρατηρήσεις του Συνήγορου του Πολίτη, αίρει τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς οι οποίες έγιναν δεκτές με την ευρεία πλειοψηφία του 2019 με διαδικασίες κατεπείγοντος.
Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, έτσι αναιρεί την ουσία και τη συνταγματική ρύθμιση που ψήφισε τότε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πέραν της πολιτικής αλαζονείας, της παραγωγής πολιτικών εντυπώσεων και της εκμετάλλευσης του πατριωτισμού, που την διακατέχει, η κίνηση αυτή είναι και συνταγματικά απερίσκεπτη.
Δουδωνής (ΠΑΣΟΚ) για ψήφο αποδήμων: Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί είναι ένα θέμα αρχών
«Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι συνεπές σε θέματα αρχών και την ιστορία του», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος, Παναγιώτης Δουδωνής.
«Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από τη συγκυρία ή από εκλογικό ωφελιμισμό ή μία δέσμευση που είχε κάποτε είχε λεχθεί στο παρελθόν, αλλά στηρίζονται στις πεποιθήσεις μας και η διευκόλυνση της άσκησης της ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού είναι στις αρχές μας. Και για εμάς, στη στάθμιση που γίνεται, οι αρχές και οι αξίες μας είναι υπεράνω των επικοινωνιακών ενεργειών της κυβέρνησης περί συναίνεσης, άρα δεν ψηφίζουμε γιατί είχαμε πει κάτι στο παρελθόν ή γιατί μας “στριμώξατε” αλλά ψηφίζουμε γιατί για μας είναι ένα θέμα αρχών», υπογράμμισε ο κ. Δουδωνής.
Ο κ. Δουδωνής, έδειξε επιφυλακτικός για το πόσο αίρονται πραγματικά τα εμπόδια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων, ζήτησε από την υβέρνηση να γίνει μία απογραφή των αποδήμων καθώς αυτό, όπως είπε, είναι ένα κεφαλαιώδες ζήτημα.
Γ. Γκιόκας (ΚΚΕ): Μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων – Ανοίγει επικίνδυνους δρόμους
Μνημείο υποκρισίας, τυχοδιωκτισμού, ψηφοθηρίας και ψεμάτων, χαρακτήρισε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την άλλη εβδομάδα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.
Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει πάρα πολύ επικίνδυνους δρόμους για την αλλοίωση του εκλογικού σώματος, αλλά και τελικά του εκλογικού αποτελέσματος, αφού καταργώντας κάθε κριτήριο που ίσχυε μέχρι σήμερα, με βάση το νόμο του 2019, δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα εκλογικό σώμα, δυνητικά τεράστιο και ανυπολόγιστο που θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους χωρίς κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με την Ελλάδα, θα περιλαμβάνει ψηφοφόρους που έρχονται ενδεχομένως μόνο για διακοπές στη χώρα, που θα συμμετέχουν στις εκλογές με κριτήριο τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες των χωρών όπου κατοικούν και το κυριότερο δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια από την όποια πολιτική τους επιλογή.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους και το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει, υπογράμμισε ο Γ. Γκιόκας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση παραχωρεί δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους χωρίς καμία απολύτως υποχρέωση, με βάση και την αστική λογική της ενεργητικής σχέσης δικαιώματος και υποχρέωσης.