Πρόταση για να μετέχουν στις εκλογές με βάση τις επιταγές της δημοκρατίας και του Συντάγματος κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εμείς θέλουμε συμμετοχή των αποδήμων όπως ορίζουν οι κανόνες της δημοκρατίας» επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, καταθέτοντας στην Βουλή συγκεκριμένη πρόταση νόμου ώστε οι απόδημοι να εκπροσωπούνται μέσω βουλευτών επικρατείας και καλώντας την κυβέρνηση να τοποθετηθεί γι αυτό.
Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις πυρκαγίες τονίζοντας πως χρησιμοποιεί την κλιματική κρίση ως δικαιολογία.
Βολική δικαιολογία
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος «επισημαίνουμε τον κίνδυνο η κλιματική κρίση να αποτελεί και μία βολική δικαιολογία. Γιατί η αναγνώριση της κλιματικής κρίσης θα μας είχε υποχρεώσει σε καλύτερη προετοιμασία, που δεν την βλέπουμε. Ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ευπαθής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το λέγαμε. Τι κάνει όμως η πολιτεία; Αντί να αναβαθμίσει τις δυνατότητες με έμφαση στο σχεδιασμό και την πρόληψη, αλλά και στην ανθεκτικότητα κοινωνίας και οικονομίας, όπως επιτάσσει η επιστήμη, είχαμε πάγωμα των εργαλείων πρόληψης δασικών πυρκαγιών, πάγωμα των περιφερειακών σχεδίων προσαρμογής για την κλιματική αλλαγή, αποδόμηση των περιβαλλοντικών φορέων, οι ΜΚΟ ήταν στο μέτωπο της φωτιάς στη Δαδιά και η δηλούμενη και διαφημισμένη ετοιμότητα δεν απεικονίζεται στην πυρόσβεση ή στο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας».
Τόνισε πως «καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να παίζει επικοινωνιακά με το δόγμα «εκκένωση-αποζημίωση» και να κάνει μπαλάκι τις ευθύνες, όπως πρόσφατα προσπάθησε με τους Δήμους. Χρειαζόμαστε πλήρη ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών του 2019, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας και της πυροσβεστικής, καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων, εφαρμογή των πορισμάτων της επιστήμης όπως αυτό της επιτροπής Goldammer, που έχει μείνει από το 2019 στο συρτάρι».
Για την ψήφο των απόδημων
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων ο Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε απευθυνόμενος προς την Ν.Δ ότι «υπονομεύετε έτσι και καταστρατηγείτε τη συνταγματική πρόβλεψη και το πνεύμα του Συντάγματος, γιατί δεν δημιουργείτε τις αναγκαίες συναινέσεις και το φέρνετε με μία διαδικασία «fast track»».
Θύμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία είχε ξεκάθαρα τοποθετηθεί υπέρ της ψήφου όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού, με την πρόταση να εκλέγεται συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών επικρατείας και να υπάρχει λοιπόν το δικαίωμα και η δυνατότητα αυτή σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού».
Τονίζοντας παράλληλα ότι «η ομογένεια δεν πρέπει να ενσωματωθεί στην εγχώρια κομματική αντιπαράθεση με όρους κομματικού ακροατηρίου. Για αυτό και η πρόταση της τροπολογίας μας αλλά και της ομογένειας είναι το ενιαίο υπερκομματικό ψηφοδέλτιο».
Μάλιστα απαντώντας στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη περί της μη συναίνεσης στο νομοθέτημα ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως «η Αριστερά, ιστορικά, ήταν, είναι και θα παραμείνει πατριωτική δύναμη ευθύνης, που προασπίζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ως πατριωτική δύναμη αλλά και γιατί θεωρούμε τους απόδημους εθνικό κεφάλαιοσας καλούμε και τώρα να απαντήσετε στα ερωτήματα που σας θέσαμε: Να μας πείτε γιατί δεν δέχεστε την πρόταση του ΣΑΕ για την ψήφο των αποδήμων; Γιατί δεν δέχεστε την τροπολογία μας που εφαρμόζει την πρόταση του Συντάγματος για βουλευτές των αποδήμων;».
Επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία. Όπως είπε «το να ανοίξει η συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων οργανωμένα και με πραγματική διάθεση για συγκλίσεις είναι αναγκαίο. Όπως αναγκαίο είναι να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και οι εντός επικράτειας Έλληνες που εργάζονται μακριά από τις εκλογικές τους περιφέρειες. Προκαλεί όμως εντύπωση ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε αντίστοιχο ενδιαφέρον, για το πως θα διευκολυνθούν να ασκήσουν το δικαίωμα τους οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, που λόγω εργασίας, βιοπορισμού δεν μπόρεσαν να ασκήσουν το δικαίωμα τους, κάτι που συντέλεσε στο μεγάλο ποσοστό της αποχής. Η απάντησή σας στην πρότασή μας ήταν να το δούμε αργότερα/ Αυτή η επιλογή σας δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας»