Ψήφος αποδήμων: Πέρασε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο – Ποιο κόμμα δεν υπερψήφισε

Με πλειοψηφία διακομματικής συναίνεσης 288 βουλευτών πέρασε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Το μόνο κόμμα που καταψήφισε ήταν το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Κ. Μητσοτάκης: Ιστορική η σημερινή συνεδρίαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού (video)

«Έπρεπε τελικά να περάσουν 44 χρόνια και 8 μήνες για να πάρει το άρθρο 51 του Συντάγματος νομική σάρκα και οστά» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη βουλή μιλώντας για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και στην τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας»

Και συνεχίζει τονίζοντας πως «είμαι περήφανος που αυτό συμβαίνει με πρωτοβουλία της ΝΔ και όπως φαίνεται με μεγάλη διακομματική συναίνεση. Εμαι σίγουρος ότι θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί νωρίτερα αν η προηγούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε επιλέξει να φέρει σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση. Θέλω να θυμίσω ότι δύο φορές κατατέθηκε πρόταση νόμου της ΝΔ η οποία ουδέποτε συζητήθηκε».

“Αυτό το ιδιότυπο ανάχωμα στην επαφή των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα υπήρξε ένα θεσμικό στίγμα, σε μια χώρα που καθιέρωσε την καθολική ψηφοφορία από το 1864 και τηρεί την αρχή της δεδηλωμένης από το 1875. Υπήρξε όμως και ένα έλλειμμα δημοκρατίας και σύγχρονης λειτουργίας για ένας κράτος στο κέντρο της Ευρώπης του 20ου αιώνα” είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε “Η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά ιστορική, γιατί απαντάει σε ένα πολύχρονο αίτημα του χθες, και ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη του σήμερα, ανοίγει σίγουρα, για όλο τον ελληνισμό, το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο”.

Επισήμανε ότι με το νόμο αυτό “δίνουμε σάρκα και οστά στην πρόσφατη ενισχυμένη συνταγματική κατοχύρωση της δυνατότητας των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Ήταν μια μεταρρύθμιση που αποδέχθηκαν πάνω από τα 2/3 της εθνικής αντιπροσωπίας. Μπορεί να προτάθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όμως απέκτησε εμβέλεια χάρη στον διακομματικό διάλογο που την περιέβαλε. Αποτελεί έτσι μια νίκη του κοινοβουλευτισμού και της ενότητας. Ένα υπόδειγμα συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης. Αποτελεί δημοκρατική νίκη , κοινοβουλευτική επιτυχία και πρωτίστως αποτελεί εθνική νίκη,” είπε ο πρωθυπουργός .

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/516409998955163/

Αλ. Τσίπρας «Εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δε πρόκειται να γίνω» (video)

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο των απόδημων.

«Εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, Μητσοτάκης δε πρόκειται να γίνω», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως θα κάνει αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη αλλά και κριτική. Ζήτησε να πιέσει η κυβέρνηση για επιβολή ευρω-κυρώσεων σήμερα, ειδάλλως θα εμφανιστούν ελληνικές φρεγάτες, όταν θα είναι αργά. Και υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης για έξι συγκεκριμένες προτάσεις για επαναφορά της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα εθνικά θέματα: «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δεν θα κάνω αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική. Ασφαλώς και θα επισημάνουμε τις αστοχίες, τις αρρυθμίες, τις αντιφάσεις. Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε.

Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς και λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα».

«Εσείς κ. Μητσοτάκη ο οποίος βασιστήκατε κατεξοχήν στην κινητοποίηση και συσπείρωση του ακροατηρίου που ήταν στα δεξιά σας προκειμένου να εκλεγείτε, μιλάτε για λαϊκισμό στα εθνικά θέματα; Εσείς κ. Μητσοτάκη, που όταν βρισκόταν εδώ ο Πρόεδρος Ερντογάν, κραυγάζατε ότι του δώσαμε βήμα για τον αναθεωρητισμό του.

Εσείς, που είχατε βάλει τα στελέχη σας και τα ΜΜΕ που ελέγχετε, να επιτίθενται σε εμένα και την Κυβέρνησή μου κάθε φορά που ανοίγαμε τον διάλογο με την Τουρκία. Και που ανεχόσασταν βουλευτές σας –δεν είναι πλέον, βολεύτηκαν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων- να δηλώνουν ότι για τους 8 αξιωματικούς εμπιστεύονται τον Ερντογαν και όχι τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «εγώ δεν δε θα ακολουθήσω το παράδειγμά σας. Όχι μόνο γιατί είναι παράδειγμά προς αποφυγή. Ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Όχι μόνο γιατί είναι επιζήμιο για τον τόπο. Αλλά γιατί αυτή η επιλογή έχει και κοντά ποδάρια. Είναι αυτοκαταστροφική. Και πολύ γρήγορα θα βρείτε μπροστά σας τις αντιφάσεις των προεκλογικών λόγων σας και των μετεκλογικών σας πράξεων. Εδώ λοιπόν είναι η διαφορά μας. Εμείς δεν θα συνεχίσουμε στα χνάρια σας.

Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση με πατριωτική ευθύνη. Με στήριξη εκεί που συμφωνούμε και με εποικοδομητική κριτική εκεί που διαφωνούμε – και δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, επειδή εσείς τώρα αρχίζετε να αντιμετωπίζετε -να θερίζετε- τις συνέπειες όλης της πατριδοκαπηλίας και των εθνικιστικών εξάρσεων που σπείρατε τόσα χρόνια.

Σας λέω λοιπόν τώρα – ξεκάθαρα – ότι στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν. Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε. Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες. Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές.».

Κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά του κ. Μητσοτάκη, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε: «Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, το State Department και τους εταίρους μας. Αλλά ας είμαστε απολύτως σαφείς: Οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να σας έχουν αιφνιδιάσει. Η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία.

Είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια. Το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλο, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ. Το τίμημα της επιτυχίας, που προωθήσαμε τον αγωγό East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής».

Αναφερόμενος στο θέμα της ψήφου των απόδημων, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωξε «τη συγκροτημένη, σφαιρική και αντικειμενική προσέγγιση του θέματος, χωρίς καμία ”πίσω σκέψη” για μικροκομματικά οφέλη». Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο, πως η επιτροπή που συγκροτήθηκε από την Επιτροπή που κατήρτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, «κατέληξε περίπου στο ίδιο πλαίσιο όπου έχουν καταλήξει όλοι οι αντίστοιχοι διεθνείς θεσμικοί φορείς στην περίπτωση χωρών με μεγάλο αριθμό αποδήμων, όπως η Ελλάδα: Στο λεγόμενο σύστημα «κλειστής» εκπροσώπησης, με προκαθορισμένο, κλειστό δηλαδή, αριθμό εδρών που αντιστοιχούν στους ψηφοφόρους του εξωτερικού. Είναι το μοντέλο που υιοθετούν κράτη με σημαντική Διασπορά, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στη συζήτηση για τη ρύθμιση της ψήφου των Αποδήμων με τα εθνικά χρώματα, όχι με κομματική φανέλα», είπε ο κ. Τσίπρας και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης: «Βλέπατε πάντα τους απόδημους Έλληνες ως ένα εν δυνάμει κομματικό εργαλείο. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται τις ναυλωμένες πτήσεις με τα πλαστικά σημαιάκια και τα δωρεάν εισιτήρια, με τα οποία τα δύο μεγάλα κόμματα του παλιού κομματικού συστήματος μετέφεραν τους οπαδούς τους από το εξωτερικό για να ψηφίσουν…».

Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμακώνοντας τα πυρά του, κ . Τσίπρας τόνισε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ πως «το κομματικό κουστούμι είναι το φυσικό σας ένδυμα απέναντι στον απόδημο Ελληνισμό. Αν δεν ήταν άλλωστε, δε θα διαλέγατε ως υφυπουργό αρμόδιο για τον απόδημο Ελληνισμό τον κ. Διαματάρη. Γιατί ξέρατε καλά τον κο Διαματάρη, πριν τον κάνετε υφυπουργό. Ξέρατε πολύ καλά όχι μόνο ότι δεν είχε πτυχίο. Αλλά και την ιστορία του Εθνικού Κήρυκα. Ξέρατε ότι ο ίδιος είχε υπογράψει στην εφημερίδα του κείμενο, το 2017, με αφορμή τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα, στο οποίο αποκαλούσε τους χουντικούς ”μάλλον καλοπροαίρετους”».

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Φ. Γεννηματά: Όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά-κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι (video)

Η Φώφη Γεννηματά έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία τονίζοντας ότι «όποιος θέλει, παρά το Δίκαιο, να ασκήσει βία για να καταπατήσει τα νόμιμα δικαιώματά μας, «να γνωρίζει από τώρα, ότι θα πληρώσει ακριβά το τίμημα».

Την ανάγκη να παράσχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας όλα τα μέσα, «ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα θα χάσει το χέρι» εξέφρασε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Αναφερόμενη στο παράνομο μνημόνιο ‘Αγκυρας-Τρίπολης, το οποία -όπως είπε- αναβαθμίζει την τουρκική προκλητικότητα, πρότεινε σειρά προτεραιοτήτων που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα:

-να απαιτήσουμε την ενεργή αντίδραση των διεθνών οργανισμών, και ειδικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκαθαρίσει ότι δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο και ότι θα επιβληθούν κυρώσεις κατά όποιου δραστηριοποιηθεί σε παράνομα οριοθετημένη ζώνη, που αφορά κράτος μέλος της ΕΕ.

-να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας με όσες χώρες έχουν συμφέροντα στην περιοχή

-να προβούμε σε άμεση ποιοτική αναβάθμιση των εθνικών δυνάμεων αποτροπής. «Έχουμε υψηλού επιπέδου, αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις. Οφείλουμε να τους παράσχουμε όλα τα μέσα ώστε να καταστεί φανερό ότι, όποιος απλώσει δάχτυλο στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα χάσει το χέρι» είπε η κ. Γεννηματά, χειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.

-να επιδιώξουμε συμφωνίες για θαλάσσιες ζώνες με τις όμορες χώρες και να επιμείνουμε ώστε η ‘Αγκυρα να αναγνωρίσει τη διαδικασία της Χάγης.

«Όλα αυτά αποκτούν δύναμη και παράγουν αποτέλεσμα στη βάση της ομοψυχίας» σημείωσε η κ. Γεννηματά.

«Ναι» του Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Αναφερόμενη στη διευκόλυνση της ψήφου των εκτός επικρατείας εκλογέων, η κ. Γεννηματά είπε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των περιστάσεων, φοβικό, και με προβληματικά σημεία. Επικράτησαν, είπε, κομματικές υστεροβουλίες, ωστόσο «είναι μια αρχή, και παρά τις ενστάσεις μας, δίνουμε θετική ψήφο».

Επέμεινε πάντως, στο να δοθεί δικαίωμα επιστολικής ψήφου στους ομογενείς. Έστω και αυτή τη στιγμή «να κάνουμε την υπέρβαση και να συμφωνήσουμε» στην επιστολική ψήφο. Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, «οι περιορισμοί που επιβάλλονται με το νομοσχέδιο στη συμμετοχή, προκαλούν μια απίστευτη ταλαιπωρία, γραφειοκρατία και αποκλείουν πολλούς. Στερούν δε τη δυνατότητα ψήφου στους οικονομικά αδύναμους που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα να ψηφίσουν. Οδηγούν σε ταξική ψήφο. Εμείς δε θα σταματήσουμε να επιμένουμε ότι όλες αυτές οι προβληματικές ρυθμίσεις πρέπει να αλλάξουν» είπε η κ. Γεννηματά.

Δ. Κουτσούμπας: Στους δρόμους του αγώνα έχουν θέση και οι Έλληνες μετανάστες

«Το ΚΚΕ αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει αυτό το θέμα της ψήφου των αποδήμων χωρίς τακτικισμούς, με στόχο την εξεύρεση μίας λύσης, που θα διευκολύνει τους Έλληνες που εργάζονται ή σπουδάζουν στο εξωτερικό, που έχουν δεσμούς με τη χώρα και πιθανόν την ελπίδα επιστροφής τους σ’ αυτήν, να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία στη Βουλή.

Επισήμανε ότι ανεξάρτητα από την θετική ψήφο του ΚΚΕ και την σύμπτωση με άλλα κόμματα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η στάση αρχών του ΚΚΕ «διέφερε ριζικά από τη στάση που κράτησαν από την αρχή οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες έδιναν την εντύπωση ότι κυρίως μετρούσαν τις ψήφους των αποδήμων ως “κουκιά”, για να καθορίσουν τη στάση τους. Και είτε επεδίωκαν, με αφορμή την ψήφο των αποδήμων, μια τεχνητή υπερδιόγκωση του εκλογικού σώματος, όπως έκαναν βασικά η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, είτε κρύβονταν πίσω από αμφιλεγόμενα κι επικίνδυνα σχήματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος ουσιαστικά αυτό το δικαίωμα για τους απόδημους Έλληνες».

Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει να κρυφτούν πίσω από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο οι μεγάλες ευθύνες αυτών των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ «και για το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι διώχθηκαν από τη χώρα εξαιτίας της πολιτικής τους και του αντιλαϊκού δρόμου που ακολούθησαν όλοι τους και για το ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα παρά τους “πανηγυρισμούς” για την “ανάπτυξη” και το “καλό οικονομικό κλίμα”».

Χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό των 500.000 που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης» την επιστροφή 500 όλων κι όλων «για να δουλέψουν με καλό μισθό τον οποίο επιδοτείτε κατά 70%», προσθέτοντας «αν αποφασίσουν να γυρίσουν πίσω, αυτό που τους περιμένει είναι η “ευελιξία” για 6 στις 10 θέσεις εργασίας και ένας μέσος μισθός 409,21 ευρώ για τη μερική απασχόληση, που αφορά πλέον 700.000 εργαζόμενους».

Επισήμανε ότι οι μεγάλες ευθύνες των συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων αφορούν και τη ζωή αυτών των ανθρώπων στις χώρες διαμονής τους, ιδιαίτερα για ζητήματα εκπαίδευσης, φορολογίας και άλλα, που δείχνουν τη διαχρονική εγκατάλειψή τους από το ελληνικό αστικό κράτος.

Επέρριψε ευθύνες σε αυτές τις πολιτικές δυνάμεις και για το ότι δεν έκαναν πράξη την δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού και από τις χώρες διαμονής τους «γιατί αντιμετώπιζαν αυτούς τους ανθρώπους αποκλειστικά και μόνο ως εκλογική πελατεία στον μεταξύ τους ανταγωνισμό».

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες στη σχέση τους με το ελληνικό κράτος δεν οφείλονται σε έλλειμμα εκπροσώπησης. Οφείλονται κυρίως σε έλλειμμα πολιτικής βούλησης.

Και η διευκόλυνση που δίνει ο σημερινός υπό ψήφιση νόμος, όσον αφορά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, πρέπει να αξιοποιηθεί και για να τιμωρηθούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που ευθύνονται και για την ξενιτιά τους και για την εγκατάλειψή τους όλα αυτά τα χρόνια» πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στους τρείς βασικούς άξονες της πρότασης του ΚΚΕ -ύπαρξη πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με την Ελλάδα, ύπαρξη ενός ανώτατου χρόνου απουσίας ή ενός ελάχιστου χρόνου παρουσίας στη χώρα και αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, εγγύηση της μυστικότητας και εγκυρότητας της ψήφου και κυρίως εγγύηση ουσιαστικής πολιτικής συμμετοχής σε μια εκλογική διαδικασία- σημειώνοντας ότι αυτές οι προτάσεις και καλύπτουν όσους έφυγαν και διαμορφώνουν ένα εκλογικό σώμα που προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού στο εσωτερικό, αλλά και στις ειδικές και δύσκολες συνθήκες της μετανάστευσης και δεν συνιστούν ούτε περιορισμό, ούτε απώλεια του εκλογικού δικαιώματος.

Είπε ότι το ΚΚΕ έθεσε κάποια αναγκαία κριτήρια «ώστε να αποτραπεί η αλλοίωση του εκλογικού σώματος με ψηφοφόρους, που ενδεχομένως δεν έχουν ούτε γνώση της ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας, ούτε έχουν πραγματικούς και ουσιαστικούς δεσμούς με τη χώρα και κυρίως δεν υφίστανται τις συνέπειες των όποιων πολιτικών τους επιλογών».

Ανέφερε ότι ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκλογικού σώματος ήταν υπαρκτός, γιατί στο ελληνικό Δίκαιο ιθαγένειας «κυριαρχεί ακόμη και σήμερα το αναχρονιστικό “δίκαιο του αίματος”, το οποίο κανένα κόμμα -πλην ΚΚΕ- δεν έχει θέσει και δεν θέτει ζήτημα αλλαγής του».

Πρόσθεσε ότι η ύπαρξη κριτηρίων είναι προς το συμφέρον και των ίδιων των απόδημων «γιατί μπορεί να φανταστεί και να σκεφτεί κανείς τι ζημιά μπορεί να προκληθεί αν αποδειχθεί ότι η έκβαση εκλογικών μαχών καθοριστεί από την ψήφο ανθρώπων, που δε θα έχουν καμία συνέπεια, καμία επίπτωση, για αυτές τις επιλογές τους».

«Αυτό θα άνοιγε, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να επικρατήσουν λογικές “οι μέσα στη χώρα και οι έξω από αυτή”, κατά τη γνώμη μας πάρα πολύ επικίνδυνες. Αυτός ο κίνδυνος αποτρέπεται με την πρόταση του ΚΚΕ, που πατάει πάνω στη διεθνή πρακτική και εμπειρία, στη νομοθεσία άλλων χωρών, στη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και κυρίως έχει τύχει αποδοχής από μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού, γιατί είναι μια πρόταση λογική, συνεκτική κι ολοκληρωμένη.

Αυτός είναι ο λόγος, που και η πρόταση του ΚΚΕ μπήκε στο επίκεντρο της συζήτησης και του προβληματισμού και όχι βέβαια γιατί το ΚΚΕ έγινε ή είναι ο ρυθμιστής ή ο απορρυθμιστής της όλης διαδικασίας, όπως διακινούνταν από διάφορους» είπε.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι για το νομοσχέδιο της ψήφου των αποδήμων έγινε «επίκληση της ισοτιμίας της ψήφου» σημειώνοντας ότι ούτε σήμερα υπάρχει ισοτιμία ψήφου, έστω και με την τυπική της έννοια, όταν υπάρχουν πλαφόν και μπόνους στον εκλογικό νόμο.

Ενόψει της προετοιμασίας εκλογικού νόμου «σε χειρότερη κατεύθυνση με επαναφορά του μπόνους» είπε ότι η επίκληση εκ μέρους της κυβέρνησης της «εξασφάλισης της σταθερότητας» ή της «αποτροπής περιπετειών» είναι «το προπαγανδιστικό επιχείρημα, μόνο όμως για την εξασφάλιση της σταθερότητας του διπολισμού-δικομματισμού, κόντρα στα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και τις υπαρκτές αγωνίες των απλών ανθρώπων του λαού μας».

Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή η ΝΔ «δίνει πάσα στον ΣΥΡΙΖΑ που είναι πλέον ένα μεταμοντέρνο ΠΑΣΟΚ, να επαναφέρει τα αλήστου μνήμης σχήματα περί “δημοκρατικών δυνάμεων από δω και κακιάς δεξιάς από κει”».

«Σταματήστε λοιπόν τους διάφορους εκβιασμούς. Αφού, κι αν δεν προκύψει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, μια χαρά μπορείτε να τα βρείτε και μεταξύ σας. Όπως κάνατε και το καλοκαίρι του 2015 στην κρίσιμη φάση της ψήφισης του 3ου επαίσχυντου μνημονίου. ‘Αλλωστε, στα κρίσιμα ζητήματα έχετε παρόμοια πολιτική» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια, που ένας πυρήνας “άρτι αφιχθέντων” στελεχών του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει ήδη συγκυβερνήσει -και όχι μόνο μία φορά- με την “επάρατη” Δεξιά, με τη ΝΔ».

Τόνισε ότι «όσο κι αν σηκωθούν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανάμεσα στο σημερινό δίπολο του αστικού πολιτικού συστήματος, υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο δεδομένο: ο ελληνικός λαός έχει απέναντί του ένα ενιαίο μπλοκ δυνάμεων που υπηρετεί με πάθος και σταθερότητα, πλέον, την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ».

«Για να μπουν, συνεπώς, εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, για να ανοίξει ο δρόμος για καλύτερους όρους δουλειάς και ζωής, για την υπεράσπιση λαϊκών δικαιωμάτων, υπάρχει επίσης ένα δεδομένο: η μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ στους δρόμους του αγώνα, με την προώθηση και εξασφάλιση μέσα στην ζωή μίας πλατιάς αντικαπιταλιστικής-αντιμονοπωλιακής συμμαχίας. Εκεί που τελικά κρίνονται όλα. Και σε αυτό το δρόμο έχουν θέση και οι συμπατριώτες μας, Έλληνες μετανάστες, εργαζόμενοι, φοιτητές, επιστήμονες, που βλέπουν από πρώτο χέρι ότι και στις άλλες χώρες, στις χώρες τις οποίες ζουν, το καπιταλιστικό όνειρο μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε εφιάλτη.

Και μάλιστα στην εποχή της “νέας 4ης βιομηχανικής επανάστασης”, της τεράστιας ανάπτυξης των επιστημών, της τεχνολογίας, της μεγάλης κοινωνικοποίησης της παραγωγής, και των ίδιων των δυνατοτήτων του ανθρώπου να ζήσει με ευημερία και ευτυχία παντού.

Μόνο που αυτό προϋποθέτει και το πέρασμα σε μια νέα οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, με την εξουσία και την ιδιοκτησία στα χέρια των ανθρώπων που παράγουν πραγματικά όλο αυτό τον πλούτο» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γ. Βαρουφάκης: «Προσβλητικό το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων»

«Προσβλητικό» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Μόνο προσβολή προσφέρει στους απόδημους» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Και συνέχισε λέγοντας πως «δεν θα ήταν δυνατόν ένα κόμμα αρχών να ψηφίσει επί της αρχής ένα τέτοιο προσβλητικό νόμο που αποκλείει χιλιάδες Έλληνες της διασποράς να συμμετέχουν και να ψηφίσουν για την πατρίδα τους. Εμείς σήμερα για λόγους αρχής θα είμαστε το μόνο κόμμα που θα καταψηφίσουμε. Γιατί σύμφωνα με το νόμο σας, Έλληνες αγωνιστές, διαπρεπείς, σύμβολα, που ζουν στο εξωτερικό, δεν θα ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, δεν θα ψηφίζουν για την πατρίδα τους».

Ο κ. Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής μίλησε για ένα νομοσχέδιο «που εμπεριέχει εμπάθεια, μικροκομματικές σκοπιμότητες και υποκρισία τονίζοντας ότι το κόμμα του ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο διάλογο χωρίς να μετρά κουκιά».

« Όταν η ΝΔ και ο πρωθυπουργός υποσχέθηκαν πρόσβαση στη κάλπη των Ελλήνων της διασποράς, εμείς ανταποκριθήκαμε από τη πρώτη στιγμή, δεν το είδαμε μικροκομματικά, δεν μετρήσαμε κουκιά και υπερθεματίσαμε. Είδαμε το νομοσχέδιο ως μια ευκαιρία ενίσχυσης του κοινοβουλευτισμού. Καταθέσαμε άμεσα τις προτάσεις μας, προτείνοντας εκλογικές περιφέρειες στις χώρες όπου βρίσκονται οι Έλληνες της ομογένειας ώστε να τους δώσουμε πραγματικά το δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Ο νόμος όμως αυτός, μόνο προσβολή προσφέρει στους απόδημους. Όχι μόνο δεν τους δίνουμε κάτι αξιόλογο ή δικαιώματα αλλά τους παίρνουμε πίσω και πολλά. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν θα μπορούν να ψηφίσουν».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι «τα κόμματα είχαν μια ευκαιρία που χάθηκε να διορθώσουν μια κατάφωρη αδικία ετών για τους Έλληνες της διασποράς που υπερβαίνει τεχνικά και νομικά ζητήματα».

«Μιλάμε για ανθρώπους που η πατρίδα ξεπούλησε ή έδιωξε κατά κύματα, ανθρώπους που διατηρούν σχέσεις λατρείας και θυμού με την Ελλάδα και τους οποίους εμείς θυμόμαστε μόνο όταν τους έχουμε ανάγκη. Όποιος όμως θέλει να ζητήσει αφαίρεση των δικαιωμάτων τους να το κάνει ξεκάθαρα. Αλλά μην τολμήσετε να κρυφτείτε πίσω από ακροβατισμούς», επεσήμανε.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι το νομοσχέδιο εισάγει επικίνδυνα δαιμόνια με τις βασικές αρχές που το διέπουν, όπως το άκρως ανησυχητικό κριτήριο για τη διετία που συνδέει τη κάλπη με την φορολογική δήλωση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.

«Η δημοκρατία μας μπαίνει σε περιπέτειες με αυτό το νομοσχέδιο» είπε και επέμεινε στη πρόταση του κόμματος του για τις εκλογικές περιφέρειες του εξωτερικού.

«Προσβάλετε τις βασικές αρχές της ισοτιμίας της ψήφου. Δεν δίνετε στους Έλληνες της διασποράς δικαιώματα με αυτό το νομοσχέδιο αλλά τους παίρνετε πολλά περισσότερα. Την ίδια ώρα εισάγουμε δαιμόνια τα οποία μόνο για να υποσκάψουν τις δημοκρατικές κατακτήσεις μπορούν να προσφέρουν», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε:

«Δεν δίνετε ισότιμη ψήφο. Πικραίνετε τους απόδημους. Το ΜεΡΑ25 δεσμεύεται να προασπίσει τα δικαιώματα τους για πραγματική ένταξη τους στη πατρίδα και στο πλαίσιο αυτού του δημοκρατικού αγώνα εμείς καταψηφίζουμε».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ηλεία: Νεκρός ανασύρθηκε ηλικιωμένος που καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του
5 Νοεμβρίου, 2024
Βηρυτός: Τουλάχιστον 15 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα νότια της πόλης
5 Νοεμβρίου, 2024
Μεσσηνία: Πυρκαγιά στη Χρυσοφόρα – Έκαψε 20 στρέμματα
5 Νοεμβρίου, 2024
Γραφείο Κασσελάκη: Οι καρατομήσεις συνέδρων συνεχίζονται
5 Νοεμβρίου, 2024
«Θα έχουμε μια μεγάλη νίκη σήμερα» – Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
5 Νοεμβρίου, 2024
Αποτελέσματα εκλογών ΗΠΑ: Τι ώρα αναμένονται ανά Πολιτεία και πότε κλείνουν οι κάλπες – Το χρονοδιάγραμμα
5 Νοεμβρίου, 2024
Άντρας προσπάθησε να βάλει φωτιά στο σπίτι του γείτονα στα Τρίκαλα – Συνελήφθη από τις Αρχές
5 Νοεμβρίου, 2024
Λάρισα: Κάθειρξη 8 ετών σε 52χρονο για αποπλάνηση ανήλικης σε μία υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο
5 Νοεμβρίου, 2024
Παληός (ΕΡΓΟΣΕ): Προτεραιότητα η υλοποίηση νέων έργων ύψους 1 δισ. ευρώ
5 Νοεμβρίου, 2024
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
5 Νοεμβρίου, 2024