Ελλάδα και Ισραήλ προωθούν τη στρατηγική τους συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με αιχμή τα γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Είμαστε εναντίον κάθε προσπάθειας αλλαγής συνόρων με τη χρήση βίας», είπε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, χαρακτηρίζοντας τον αναθεωρητισμό τη μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή μας.
Τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, με κοινό στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, επιβεβαίωσαν ο Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του Ιώβ Γκάλαντ.
«Επαναβεβαιώσαμε την ισχυρή μας θέληση, και τη δέσμευσή μας να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή μας (…) Η Ελλάδα πάντοτε υποστήριζε πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε δημιουργήσει ισχυρές συμμαχίες, με το Ισραήλ και με άλλες χώρες, με τις οποίες συμμεριζόμαστε το όραμα, δηλαδή να μπούμε σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
O υπουργός Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ Ιωβ Γκαλάντ, δήλωσε «Σήμερα εκφράζουμε ένα καθαρό μήνυμα τόσο σε φίλους όσο και σε εχθρούς και ότι το Ισραήλ και η Ελλάδα συνεργάζονται από κοινού για την επίτευξη της ασφαλείας και της σταθερότητας στην περιοχής μας. Η συνεργασία μας, μαζί με τον κοινό εταίρο μας την Κύπρο είναι στην πραγματικότητα μια υπόσχεση στα έθνη μας, μια υπόσχεση ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Αθήνα και Τελ Αβίβ συνεργάζονται και στο στρατιωτικό πεδίο, με τον Νίκο Δένδια να δεσμεύεται ότι η χώρα μας θα εμπλουτίσει την αμυντική βιομηχανική συνεργασία με το Ισράηλ, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού.
Μήνυμα Δένδια κατά του αναθεωρητισμού
«Η Ελλάδα πάντοτε αντιτίθεται – είναι θέμα αρχής – σε κάθε προσπάθεια να μεταβληθούν τα σύνορα με τη χρήση ισχύος και θεωρεί ότι ο επιθετικός αναθεωρητισμός είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
«Επανεκκίνηση» στα ελληνοτουρκικά
Για μια νέα διαδικασία επανεκκίνησης μιας πιο ειλικρινούς σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία και βρίσκεται σε εξέλιξη έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών,Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο Al Qaheera TV.
«‘Έχουμε μία σημαντική διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Η θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει το Διεθνές Δίκαιο να γίνεται σεβαστό και δη, το Δίκαιο της Θάλασσας. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να παραπέμψουμε τη διαφορά αυτή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» σημείωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στο καλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο οι σχέσεις Άγκυρας – Αθήνας αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.
«Πιστεύουμε ότι η υφιστάμενη θετική ατμόσφαιρα προσφέρει μία μεγάλη ευκαιρία για τη λύση των διαφιλονικούμενων ζητημάτων με τη γείτονά μας Ελλάδα» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνγκεν με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο με θέμα την εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου και ΗΠΑ, το Κυπριακό και το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται η τριμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ στη Λευκωσία.