ΕΕ: Γαλλία και Γερμανία στηρίζουν μία «Ευρώπη 4 ταχυτήτων»

Η Γαλλία και η Γερμανία υποστηρίζουν μία Ευρώπη τεσσάρων ταχυτήτων, με στόχο την προετοιμασία της ΕΕ για τη διεύρυνση.

Γαλλογερμανοί εμπειρογνώμονες αποκάλυψαν μια πρόταση για σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για την είσοδο νέων χωρών μελών μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η έκθεση, που ανατέθηκε από τις δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, στοχεύει να αναθεωρήσει τους κανόνες και να προετοιμαστεί η διακυβέρνησησε μια ένωση 30 ή περισσότερων εθνών. Οι συγγραφείς οραματίζονται ενα πρότυπο ΕΕ σε τέσσερις ομόκεντρους κύκλους: «1. Ο εσωτερικός κύκλος» 2. Η ΕΕ. 3. Τα συνεργαζόμενα μέλη. 4. Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα «μια χαλαρή ένωση Ευρωπαίων ηγετών που συνέρχονται δύο φορές το χρόνο για να συζητήσουν», γράφουν.

Οι υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν το έγγραφο σήμερα (20/9), προετοιμάζοντας το έδαφος για μια επερχόμενη σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο, όπου η διεύρυνση αναμένεται να βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας. «Είναι σαφές ότι η διεύρυνση της ΕΕ και η μεταρρύθμιση της ΕΕ συμβαδίζουν. Και πρέπει να ξεκινήσουμε με αυτό τώρα», είπε η υπουργός Ευρώπης της Γερμανίας Άννα Λούρμαν σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες το πρωί της Τετάρτης.

Η έκθεση μιας ομάδας 12 εμπειρογνωμόνων προτείνει ριζικές μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της δομής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των επιτρόπων και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της κατάργησης των εθνικών βέτο.

Η μελέτη εξετάζει επίσης διάφορες επιλογές για τον τρόπο λειτουργίας μιας μεγαλύτερης ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγαλύτερου προϋπολογισμού, τη στενότερη σύνδεση των πληρωμών της ΕΕ με τους όρους του κράτους δικαίου και τη μετάβαση προς την πλειοψηφία αντί για ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδειχτεί αμφιλεγόμενη για τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι ειδικοί προτείνουν επίσης την ανακατανομή μεγαλύτερου βάρους ψήφου στο Συμβούλιο σε μικρότερες χώρες της ΕΕ, προκειμένου να εξισορροπηθεί η απώλεια των εθνικών βέτο.

Οκτώ χώρες είναι επί του παρόντος υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και έξι χωρών των Βαλκανίων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο υποστήριξε σοβαρές διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ που θα ξεκινήσουν μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η Λούρμαν εξέφρασε την προτίμηση να αποφευχθούν αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια και δεν είναι δημοφιλής σε πολλούς ηγέτες της ΕΕ. Ο ακαδημαϊκός Olivier Costa, διευθυντής πολιτικών σπουδών στο Κολλέγιο της Ευρώπης και ένας από τους δύο συνεισηγητές της έκθεσης είπε στο POLITICO ότι «τα τελευταία 30 χρόνια ιστορίας δείχνουν ότι όσοι είναι σκεπτικοί για τις προοπτικές μεγάλων μεταρρυθμίσεων της ΕΕ αποδεικνύονται πάντα λάθος.»

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Φωτιά σε εστιατόριο στη Γλυφάδα
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ live: 21.465 πολίτες ψήφισαν έως τις 12:00
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Γκλέτσος – «Το κόμμα να βγει ενωμένο και μεγαλύτερο»
24 Νοεμβρίου, 2024
Συγκινεί η Έφη Παπαθεοδώρου: «Παραλίγο να πεθάνω»
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας
24 Νοεμβρίου, 2024
Ο Έλον Μασκ προτείνει τον Φειδία Παναγιώτου για πρόεδρο της ΕΕ
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Νίκος Παππάς
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Φαραντούρης – «Η παράταξη χρειάζεται οξυγόνο δημοκρατικής συμμετοχής»
24 Νοεμβρίου, 2024
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισε ο Πολάκης – «Η συμμετοχή καλύτερη απάντηση σε όσους υπονόμευσαν το κόμμα»
24 Νοεμβρίου, 2024
Κρήτη: Τα πρώτα λόγια του γαμπρού που συνελήφθη με κοκαΐνη
24 Νοεμβρίου, 2024