Πέντε χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018.

Πρόκειται για μία υπόθεση που συντάραξε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση, καθώς ο Ζακ/Zackie Oh υπήρξε εκτός των άλλων ακτιβιστής και ενεργό μέλος για τα δικαιώματα της LGTBQ κοινότητας.

Το χρονικό της δολοφονίας Ζακ 

Ο 33χρονος ακτιβιστής άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο έξω από το κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος, με το ιατροδικαστικό πόρισμα να επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες: Ότι δηλαδή πέθανε λόγω πολλαπλών χτυπημάτων σε διάφορα σημεία του σώματός του και το κεφάλι.

Ο Ζακ ξυλοκοπήθηκε άγρια αρχικά από τους ιδιοκτήτες του κοσμηματοπωλείου και του μεσιτικού γραφείου της οδού Γλάδστωνος και έπειτα από αστυνομικούς, παρουσία δεκάδων μαρτύρων.

Στο πρώτο λιντσάρισμα, δέχτηκε συνολικά 14 κλωτσιές σε μόλις 11 δευτερόλεπτα. Σε δεύτερο χρόνο κι ενώ ήταν ήδη αιμόφυρτος, βαριά τραυματισμένος και ημιθανής, δέχτηκε χτυπήματα και από τουλάχιστον 8 αστυνομικούς, θεωρούμενος ως ληστής.

Το πόρισμα της ΕΔΕ για τους αστυνομικούς έκανε λόγο για «άσκοπη βία» απέναντι σ’ έναν άνθρωπο «ακίνδυνο», καταλήγοντας ότι τα πειθαρχικά παραπτώματα που τελέστηκαν αποτελούν «δημόσιο σκάνδαλο».

Ωστόσο, μετά από καθυστέρηση τριών χρόνων, ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ, για να φτάσουμε στον Μάιο του 2022, όπου το Δικαστήριο αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι οι αστυνομικοί, αφού κρίθηκαν «αθώοι» και απαλλάχθηκαν.

Αντίθετα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αποφάσισε την ενοχή μόνο του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη. Ειδικότερα, ο κοσμηματοπώλης Σπυρίδωνας Δημόπουλο και ο μεσίτης Αθανάσιος Χορταριάς, καταδικάστηκαν για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία, καθώς το δικαστήριο δεν δέχτηκε τη μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Παρά τη δεκαετή κάθειρξή τους χωρίς αναστολή, ο μεσίτης αποφυλακίστηκε μόλις δύο μήνες μετά από την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του, ενώ ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου εκτίει την ποινή του σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω ηλικίας.

Αναβολή στη δίκη για τις 15 Δεκεμβρίου

Μετά από αίτημα του κατηγορούμενου μεσίτη Αθανασίου Χορταριά, που ήταν και παρών στο εδώλιο στις 20 Ιανουαρίου (όποτε και θα ξεκινούσε η δίκη), αποφασίστηκε αναβολή για τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Απών από το δικαστήριο ήταν ο έτερος κατηγορούμενος 80χρονος κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος. Από την πλευρά του θύματος, παρών στο δικαστήριο ήταν ο αδελφός του Ζακ.

Μεγάλη πορεία την Πέμπτη 21/9 στη μνήμη του Ζακ/Zackie Oh

Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie επισημαίνει: «Η οργή μας για τη δολοφονία του, είναι ένα ποτάμι που διαρκώς φουσκώνει βλέποντας την ατιμωρησία που απολαμβάνουν όσοι αναπαράγουν το ρατσιστικό μίσος, όσοι νομιμοποιούνται να κλωτσούν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο πάνω σε σπασμένα γυαλιά, όσοι προτείνουν δημόσια και ανερυθρίαστα ως μέσο αντίδρασης τις κλωτσιές όταν ένας άνθρωπος τρέχει να προλάβει το πλοίο.Η οργή μας ξεχειλίζει για κάθε δολοφονημένο αδερφό μας, για κάθε δολοφονημένη αδερφή μας.

Η Άννα, είναι μια από αυτές, είναι ένα από εκείνα τα πλάσματα που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στο σπίτι τους, με τον Άγιο Παντελεήμονα να γίνεται ένας τόπος μαρτυρίου για τις φτωχές τρανς μετανάστριες αδερφές μας, που παλεύουν να επιβιώσουν.

Ο Ζακ, ήταν ένα περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ανοιχτά οροθετικός, ένας άνθρωπος που απέρριπτε καθημερινά τον φόβο καταγγέλλοντας ασταμάτητα τον καθημερινό εκφασισμό της κοινωνίας, την αδιαφορία, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη θανατοπολιτική. Και μας λείπει αφάνταστα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το άδικο, κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην προλάβαμε να του το υποσχεθούμε, ορκιστήκαμε όμως στο σύμπαν που απολαμβάνει πλέον το γκλίτερ και τη λάμψη του.

Πέντε χρόνια μετά, δίνουμε ξανά ραντεβού στον δρόμο, υπερασπιζόμαστε τη μνήμη της Zackie που δολοφονήθηκε από νοικοκυραίους. Δεν είμαστε μόνα μας, έχουμε το ένα το άλλο και αυτή είναι η πιο μεγάλη μας δύναμη».

Η Συγκέντρωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 21/9 στις 19:00 και η προσυγκέντρωση θα γίνει στην οδό Γλαδστωνος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χειροπέδες σε 20χρονο που ξυλοκόπησε την 17χρονη σύντροφό του στην Κοζάνη – Μεταφέρθηκε με τραύματα στο νοσοκομείο
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Ρέθυμνο: Χωρίς τις αισθήσεις του χειριστής μηχανήματος μετά από εκτροπή εκσκαφέα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
«”Υπερβολικά τσιμπημένες” οι τιμές στα οπωροκηπευτικά», λένε οι έμποροι – Αναμένονται αυξήσεις
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κόρινθος: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην Ροζένα Ξυλοκάστρου
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κολωνός: Πυροβολισμοί με έναν τραυματία
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Κ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Κέρκυρα: Για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατηγορείται η 49χρονη Ρωσίδα – Η πλευρά της κατηγορουμένης για τα γεγονότα
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Χασάν Νασράλα: Ανασύρθηκε η σορός του από το ισοπεδωμένο κτίριο
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Δημήτρης Φιλιππίδης: Αποζητώ να μην έχω ευνοϊκή αντιμετώπιση λόγω του ονόματός μου
29 Σεπτεμβρίου, 2024
Φάρμα: Μονομαχία αποχώρησης και μάθημα αρμέγματος για τους παίκτες
29 Σεπτεμβρίου, 2024