Τι θα γινόταν αν η κακοκαιρία Daniel «χτυπούσε» την Αττική – Οι περιοχές που θα πλημμύριζαν

Ηκακοκαιρία Daniel που σάρωσε τη Θεσσαλία, έφερε τεράστιες ποσότητες βροχής, με αποτέλεσμα αρκετοί να αναρωτιούνται τι θα γινόταν, σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα φαινόμενα «χτυπούσαν» την Αττική.

Ειδικοί μίλησαν στον ΣΚΑΪ, με τον Διευθυντή Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο να δηλώνει πως «σίγουρα θα πλημμυρίσουν σας διαβεβαιώ οικοδομικά τετράγωνα κατά μήκος του ρέματος σε όλους τους δήμους».

Έτσι, υπάρχουν τρία διαφορετικά σενάρια με τον Κηφισό και τους παραποτάμους του να πλημμυρίζουν και να προκαλούν καταστροφές. Στο πρώτο σενάριο πλήττονται περιοχές ως το ύψος της Λεωφόρου Αθηνών, στο δεύτερο σενάριο οι καταστροφές φτάνουν ως περιοχές της Νίκαιας της Καλλιθέας και του Ταύρου. Το τρίτο και χειρότερο σενάριο θέλει τον Κηφισό να πλημμυρίζει τα πάντα ως το παραλιακό μέτωπο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα έαν ένα φαινόμενο όπως αυτό που εκδηλώθηκε στη Θεσσαλία πλήξει την Αττική η κοίτη του Κηφισού θα υπερχειλίσει και θα πνίξει τις γύρω περιοχές.

Με βάση τα σενάρια κινδύνου, πάνω από 35 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε 18 Δήμους θα καλυφθούν με νερό από τον Κηφισό επηρεάζοντας τη ζωή και τη δραστηριότητα σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων αν στην Αττική εκδηλωθεί φαινόμενο χιλιετίας τύπου Daniel.

«Μπορεί ο Κηφισός να έχει σχεδιαστεί για πλημμύρα 50 ή ακόμα και 100 ετών σε κάποια σημεία, όμως τα όμβρια, τα δίκτυα όμβριων σε όλες τις πόλεις είναι σχεδιασμένα για πλημμύρες 10 ή 15 ετών, άρα όταν έχεις τέτοια φαινόμενα πριν πλημμυρίσει το ποτάμι θα πλημμυρίσει ο δρόμος», υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Πέτρος Βαρελίδης.

«Υπάρχουν συγκεκριμένα τμήματα κατά μήκος του Κηφισού τα οποία πλήττονται και υπάρχει και μια ζώνη στα πεδινά που επίσης κινδυνεύει από πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του Ιλισού», αναφέρει η Δρ. υδρολογίας στο ΕΜΠ, Ελισάβετ Φελώνη,

«Ο κύριος αποδέκτης είναι ο Κηφισός. Και με τα έργα που γίνονται τα αντιπλημμυρικά επί της ουσίας τι κάνουμε, παίρνουμε τα νερά από την επιφάνεια και τα διοχετεύουμε μέσα από σωλήνες και φρεάτια πολύ πιο γρήγορα στον τελικό αποδέκτη που είναι ο Κηφισός. Αυτό έχει το πρόβλημα ότι φτάνουν ταυτόχρονα από παντού πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού», σημειώνει ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων, Περιφέρεια Αττικής, Αλέξανδρος Καλογερόπουλος.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Πειραιώς και Κέντρο Διοτίμα συνεργάζονται για 2η χρονιά στην πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας
26 Νοεμβρίου, 2024
Θλίψη για ζευγάρι στη Λάρισα που έφυγε μαζί από τη ζωή με διαφορά λίγων ωρών
26 Νοεμβρίου, 2024
Λέσβος: Στο νοσοκομείο 14χρονος μετά από άγριο ξυλοδαρμό από δύο 16χρονους
26 Νοεμβρίου, 2024
Τροχαίο δυστύχημα στην Ανάβυσσο: Αυτοκίνητο ανατράπηκε και «καρφώθηκε» σε μάντρα κτήματος
26 Νοεμβρίου, 2024
Κ. Μητσοτάκης: Με απαρέγκλιτη προσήλωση η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου – Ρούτε: Η Ελλάδα ισχυρή σύμμαχος
26 Νοεμβρίου, 2024
Το απόλυτο Pizza Deal της Black Friday μόνο από τη l’artigiano
26 Νοεμβρίου, 2024
Νίκος Μουτσινάς για Άρη Πορτοσάλτε: «Έχει κάνει ένα δικό του κόσμο, τον κόσμο της κυβέρνησης»
26 Νοεμβρίου, 2024
Διακοπές Χριστουγέννων: Πότε κλείνουν τα σχολεία και πότε θα ηχήσει το πρώτο κουδούνι για το 2025
26 Νοεμβρίου, 2024
Φως στο Τούνελ: «Έχεις έρωτα με την δημοσιότητα, εθισμό;» – Κόλαφος η Αγγελική Νικολούλη για την Ειρήνη Μουρτζούκου
26 Νοεμβρίου, 2024
Επίδομα θέρμανσης: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αιτήσεις, πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση, οι δικαιούχοι και τα ποσά
26 Νοεμβρίου, 2024