«Και στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει κακό βαθμό, όπως και στον τομέα της αντιμετώπισης της εκρηκτικής ακρίβειας -πάνω απ’ όλα στα τρόφιμα- όπως επίσης και στον τομέα της δημοκρατίας με το ξεδιάντροπο ‘ξεδόντιασμα’ της ΑΔΑΕ. Για όλα αυτά, ο κόσμος περιμένει από εμάς, από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δυναμική αντιπολίτευση, ενότητα, δημοκρατικές διαδικασίες, αποφυγή λαθών που τορπιλίζουν και υπονομεύουν το εσωκομματικό κλίμα. Όχι μόνο selfie και εσωκομματικό μπάχαλο».
Τα ανωτέρω διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης, στο «Κόκκινο» 105,5 FM.
Όπως τόνισε ο ίδιος, ανησυχεί πάρα πολύ αφού «τέσσερις μέρες μετά την εκλογή του Προέδρου μας, με ένα σεβαστό καθαρό αποτέλεσμα, δεν έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας». «Με προβληματίζει ότι ο νέος πρόεδρος, ο Στέφανος Κασσελάκης, τα έκανε… μούσκεμα στις διαδικασίες για την αντικατάσταση Θεοχαρόπουλου και Καλπάκη», είπε και συνέχισε: «Τον Στέργιο Καλπάκη τον όρισε ομόφωνα εκπρόσωπο Τύπου η Πολιτική Γραμματεία και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουν από δημοσιογράφους την αντικατάστασή τους! Και δεν είναι σωστό ότι ακόμη δεν έχει κάνει μια δήλωση συγγνώμης ή επανόρθωσης ο νέος πρόεδρος».
Ο Δημ. Παπαδημούλης συνέχισε: «Με ανησυχεί επίσης η εικόνα που έδειξε η χθεσινή δημοσκόπηση, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., λίγες μέρες μετά από την εκλογή του προέδρου παραμένει σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που καταγράψαμε στις εθνικές εκλογές, και που δείχνει ότι ακόμη και το γεγονός της εκλογής του νέου προέδρου προσλαμβάνεται από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με έναν τρόπο διχασμένο. Το 47% το θεωρούν μια θετική εξέλιξη, 42% αρνητική. Γι’ αυτό πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ».
Στη συνέχεια είπε τα εξής: «Ο κόσμος από εμάς απαιτεί ενότητα. Είναι προφανές ότι ως δημοκράτες πρέπει να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της εσωκομματικής μας κάλπης, αλλά είναι εξίσου προφανές ότι όλοι και όλες, με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος, πρέπει να σεβαστούμε και αυτό που συλλογικά έχουμε χτίσει. Φυσικά χρειάζονται αλλαγές στα πάντα: πολιτικό σχέδιο, πρόγραμμα, οργάνωση του κόμματος, επικοινωνιακή του λειτουργία, διάταξη των στελεχών, δουλειά προς τα έξω. Όμως όλα αυτά πρέπει να τα οργανώσουμε συλλογικά. Πρόεδρο εκλέξαμε, δεν εκλέξαμε αυτοκράτορα. Να δουλέψουμε συλλογικά, λοιπόν.
Ξέρετε, την πονάω αυτή την ιστορία, διότι πριν 35 χρόνια μαζί με το Γιάννη Δραγασάκη βάλαμε τα θεμέλια, με το κοινό πόρισμα από το 1988, για να χτιστεί ο Συνασπισμός και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο Δημ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά που του προκάλεσαν ανησυχία: «Βγαίνει ο κ. Καμμένος χθες, βγάζει μια selfie με το δεξί χέρι του Στ. Κασσελάκη, τον κ. Αποστολάκη, και από κάτω γράφει ‘συνταγές εξολόθρευσης τρωκτικών από ναυτικούς στα πλοία’. Ποια είναι τα τρωκτικά που υπονοεί; Και γιατί δεν υπάρχει μια απάντηση, μια αποδοκιμασία από την πλευρά του Βαγγέλη Αποστολάκη και από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη; Βοηθάνε αυτά την ενότητα; Επίσης ακούω τον κ. Αντώναρο, ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, να ωθεί προς την έξοδο όσους δεν τους αρέσει η κατάσταση. Λίγη παραπάνω μετριοπάθεια και σεμνότητα θα ωφελούσε».
«Επαναλαμβάνω ότι πρέπει να πέσουν εκατέρωθεν οι τόνοι. Πρέπει να οριστεί από τον Πρόεδρο άμεσα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και στη συνέχεια της Κεντρικής Επιτροπής για να δρομολογήσει τις διαδικασίες για το συνέδριο. Να βγει η οργανωτική επιτροπή που θα ετοιμάσει τα κείμενα -γιατί χρειάζεται διεξαγωγή του συνεδρίου όπως έχει συμφωνηθεί, με καλή προετοιμασία- να λειτουργήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να χαράξει σχέδιο», τόνισε ο ευρωβουλευτής.
«Δεν αρκεί η αντικατάσταση του Αλέξη Τσίπρα από τον Στέφανο Κασσελάκη για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Αν δεν δούμε συλλογικά, σοβαρά, με ενωτική διάθεση αλλά και με τόλμη για αλλαγές τί έφταιξε και συντριβήκαμε, τί πρέπει να αλλάξουμε για να αποκτήσουμε ένα πραγματικά μαζικό, ισχυρό κόμμα, ριζωμένο παντού και όχι μέλη μιας χρήσης, τότε δεν θα καταφέρουμε αυτό που περιμένει ο κόσμος από εμάς.
Το έχω πει και παλιά, το επαναλαμβάνω και τώρα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο μιας διάσπασης, μιας οδυνηρής ρήξης. Συνήθως αυτές δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν. Ο δρόμος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, με βάση την εμπειρία που έχω στην Αριστερά, είναι η συλλογικότητα και η συντροφικότητα, οι δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτά που είπε ο Τσίπρας στο Στέφανο Κασσελάκη, δηλαδή, αλλά δεν τα βλέπω να γίνονται», σημείωσε ο Δημ. Παπαδημούλης.
Τέλος, τόνισε τα εξής: «Οι μεν εσωκομματικοί ‘νικητές’ πρέπει να ρίξουν τους τόνους και τις δηλώσεις που δείχνουν αλαζονεία και τάση ‘εξώθησης’ στην έξοδο όσων στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου. Η δε πλευρά όσων στηρίξαμε την Έφη Αχτσιόγλου -ένας ισχυρός πόλος μέσα στο κόμμα, το 44% όσων ψήφισαν και κατά την εκτίμησή μου ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό όσων είναι ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -θα πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη αντοχή και αυτοπεποίθηση στις ιδέες μας και επιμονή για συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα ιστορικό εγχείρημα πολιτικό, με ρίζες, με επιτυχίες, με νίκες, ως ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς. Και όσοι έχουμε συμβάλει πολύ εδώ και χρόνια σε αυτό, έχουμε μια ευθύνη: να κάνει αλλαγές το κόμμα μας, αλλά να παραμείνει στο δρόμο της σύγχρονης Αριστεράς.
Ζητώ και από τον Στέφανο Κασσελάκη και από τα στελέχη που τον περιβάλλουν, να δώσουν μια απάντηση σε ένα ερώτημα που μέχρι τώρα έχει μείνει αναπάντητο. Λέμε όλοι και συμφωνούμε ομόφωνα ότι ο στόχος μας είναι μια ισχυρή ανάκαμψη στις ευρωεκλογές. Θα παραμείνει, όπως έχουμε συμφωνήσει ομόφωνα στο Συνέδριο και μετά από πρόταση του Αλ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και στην Ευρωομάδα της Αριστεράς ή υπάρχουν άλλα πλάνα να πάμε πιο… δεξιά; Αυτό δεν μπορούμε να το αφήνουμε αναπάντητο».