Η εποχή μας χαρακτηρίζεται ως απολιτική. Φαινόμενό της η αποχή των πολιτών και κυρίως των νέων από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Αρκεί να συνομιλήσει κανείς με έναν νέο ή μια νέα για να διαπιστώσει τη βαθιά δυσπιστία και ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση φαντάζει στα μάτια του αναπόσπαστο κομμάτι του κομματικού συστήματος.
Η νέα γενιά μέσα στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της χώρας μας αισθάνεται απογοητευμένη τόσο από το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται όσο και από την έλλειψη προοπτικής και ουσιαστικών λύσεων. Είμαστε η γενιά που έχει κουραστεί με το «θα» και νιώθει την ανάγκη να στραφεί στο «να».
Η πολιτική όμως, και ειδικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχει ανάγκη το οξυγόνο των νέων ανθρώπων, τη δημιουργική τους ματιά και τον αγώνα τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει ριζικά. Οι Δήμοι δεν περιορίζονται πλέον σε ζητήματα καθημερινότητας και σε θέματα εύρυθμης λειτουργίας της περιοχής παρέμβασής τους. Οι πόλεις σήμερα αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται και ταυτόχρονα αυξάνονται οι απαιτήσεις των πολιτών. Πλέον η δημόσια συζήτηση αφορά τις έξυπνες πόλεις, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τοπικής κοινωνίας, τη δημιουργία χώρων πρασίνου και αναψυχής εντός αστικού ιστού, τη βιωσιμότητα και κινητικότητα, την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους. Ενεργειακή κρίση και κλιματική αλλαγή διαταράσσουν ισορροπίες δεκαετιών, δημιουργώντας ανάγκες για επανασχεδιασμό των υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία νέων, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αναπτυξιακές δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία περνούν μέσα από Δήμους αλλά και Περιφέρειες, οι οποίες διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην κοινωνική ευημερία και στην τοπική ανάπτυξη.
Εμείς, οι νέοι και οι νέες σήμερα έχουμε όλα τα εφόδια να προσφέρουμε πραγματικά μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνουμε χρήσιμοι/ες για τους πολίτες, να συνδράμουμε καθοριστικά στην ουσιαστική αναβάθμιση των πόλεων στις οποίες ζούμε. Μπορούμε και επιβάλλεται να διαδραματίσουμε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των τοπικών κοινωνιών του 21ου αιώνα, να προσδώσουμε σε αυτές τα χαρακτηριστικά ισότητας, ανθεκτικότητας, καινοτομίας και εξωστρέφειας που τόσο χρειάζονται. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλεται να γίνει το πεδίο δραστηριότητας των νέων ανθρώπων και να προστεθούν νεανικές αντιλήψεις γεμάτες ελπίδα για κάτι καλύτερο.
Είναι χρέος της κοινωνίας να αφουγκραστεί τη φωνή των νέων, δίνοντας μας τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τα πολυδιάστατα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, επιτρέποντάς μας να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλες και όλους.
Εμείς στην μεγάλη ομάδα της «Ενωμένης Καισαριανής» τους νέους και τις νέες τους βλέπουμε πρωταγωνιστές για την Καισαριανή που αλλάζει.
Ενσωματώνοντας καινούργιες ιδέες και δίνοντας έμφαση στους νέους και στις νέες σε όλους του πυλώνες του προγράμματος μας, δείχνουμε το πόσο υπολογίζουμε στη νέα γενιά και τις δυνατότητες της.
Στις 8 Οκτωβρίου, οι νέες και οι νέοι με πυξίδα μας τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνίας, της οικολογίας και του πολιτισμού παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Για τον τόπο που ζούμε και μεγαλώσαμε. Για την Καισαριανή μας.
Γιατί αν όλοι και όλες ΕΝΩΜΕΝΟΙ και ΕΝΩΜΕΝΕΣ κάναμε την προσπάθεια που μας αναλογεί, οι πόλεις μας θα ήταν ήδη διαφορετικές. Ο κόσμος αυτός θα είχε ήδη αλλάξει…
Το άρθρο της Άννας Παραγυιού δημοσιεύθηκε στο zo2.gr