Η Vodafone καταδύεται στο βυθό αναδύοντας τη σημασία της Ποσειδωνίας με στόχο να την προστατεύσει

Η Ποσειδωνία, αλλιώς γνωστή και ως «ελιά της θάλασσας», είναι ένα μοναδικό ενδημικό είδος με καταπράσινα, ζωηρά φύλλα που μοιάζουν με κορδέλες, το οποίο απαντάται ευρέως στους αμμώδεις βυθούς της Μεσογείου.

Η Ποσειδωνία, επιτελεί ρόλο καθαριστή του θαλάσσιου οικοσυστήματος διαδραματίζοντας ένα ζωτικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και διασφαλίζοντας τη χαρακτηριστική γεωφυσική αισθητική της νησιωτικής, μεσογειακής μας χώρας. Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας απειλούνται από διάφορους παράγοντες όπως ενδεικτικά η ρύπανση των υδάτων, η υπεραλίευση και η αγκυροβόληση σκαφών, ενώ η ανάπτυξη του ίδιου του φυτού, σε περίπτωση καταστροφής του, απαιτεί περίπου έναν αιώνα για να φτάσει το ένα μέτρο. Καθώς η προστασία του είδους καθίσταται αναγκαία για την θωράκιση των θαλασσών μας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το Ίδρυμα Vodafone, με αφορμή τα 21 χρόνια λειτουργίας που διανύει φέτος, επιχειρεί να χαρτογραφήσει, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, μεγάλο τμήμα της πολύτιμης θαλάσσιας χλωρίδας με στόχο την διάσωσή του.

Η Ποσειδωνία, επιτελεί ρόλο καθαριστή του θαλάσσιου οικοσυστήματος διαδραματίζοντας ένα ζωτικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και διασφαλίζοντας τη χαρακτηριστική γεωφυσική αισθητική της νησιωτικής, μεσογειακής μας χώρας.

Ένας υποθαλάσσιος πνεύμονας

Η Ποσειδωνία θεωρείται ο πνεύμονας της Μεσογείου καθώς εισπνέει άνθρακα και εκπνέει ζωή όπου τα λιβάδια της αποτελούν καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ενώ ενισχύουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, παράγουν οξυγόνο με δυναμική που φτάνει τους 24 τόνους ετησίως, ενώ απορροφούν 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκρινόμενα με τα χερσαία δάση του Αμαζονίου.  Η θετική συμβολή, των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας έγκειται στην προστασία του περιβάλλοντος αφού αντισταθμίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και επιτελεί ρόλο φυσικού φράκτη που προστατεύει τις παραλίες και την ακτογραμμή από τη διάβρωση.  Οι ωώδεις, πεπλατυσμένες μπάλες ινώδους υλικού που «ξεβράζει» η Ποσειδωνία στις ακτές αιχμαλωτίζουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού.

Πέραν του θετικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιβαδιών, ο οικονομικός αντίκτυπος της χαρτογραφούμενης μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έργου  Ποσειδωνίας υπερβαίνει τα €10 δις. ετησίως.

Η Ποσειδωνία θεωρείται ο πνεύμονας της Μεσογείου καθώς εισπνέει άνθρακα και εκπνέει ζωή όπου τα λιβάδια της αποτελούν καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας ενώ ενισχύουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων.

 

Το πρόγραμμα Vodafone Posidonia

Σε μια περίοδο κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί επιτακτική ανάγκη, το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του νέου πυλώνα δράσεων για το Περιβάλλον και με όχημα το πρόγραμμα Vodafone Posidonia επιδιώκει να ανακόψει την καταστροφική πορεία που έχει επιφέρει η κλιματική αλλαγή. Προτεραιότητα του προγράμματος που υλοποιεί το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με το Oceanus Lab, είναι η στρατηγική χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων λιβαδιών της Ποσειδωνίας στο Αιγαίο. Όπως αναφέρει ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που το Ίδρυμα Vodafone επενδύει στο μέλλον του πλανήτη με ένα νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Oceanus-Lab του Πανεπιστημίου της Πάτρας. Μετά από αναλυτική έρευνα αναπτύξαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στις ελληνικές θάλασσες, με καμπάνιες ενημέρωσης, υποθαλάσσιες αποστολές χαρτογράφησης, και παρατηρητήρια. Στόχος μας είναι η διαφύλαξη αυτού του ευάλωτου υποθαλάσσιου περιβάλλοντος.”

Υπό την επιστημονική επίβλεψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Κοσμήτορα της Σχολής Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργου Παπαθεοδώρου, ξεκινάει ένα μακρύ και ενδιαφέρον ταξίδι καταγραφής των στρατηγικών περιοχών των ελληνικών θαλασσών και των λιβαδιών της Ποσειδωνίας, με σημείο εκκίνησης το θαλάσσιο περιβάλλον γύρω από τα νησιά της Σύρου και της Πάρου. Επόμενοι σταθμοί των ερευνητικών αποστολών αποτελούν τα νησιά της Μυκόνου και της Δήλου.

Μια σειρά δράσεων θα συμπεριλαμβάνουν, εκτός άλλων, εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού καθώς και τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας “Citizen Science”, στόχος της οποίας θα είναι η ζωντανή ενημέρωση του κοινού μέσω του δικτύου της Vodafone με οπτικό υλικό και δεδομένα από την έρευνα, επιτρέποντας στους χρήστες να μοιράζονται φωτογραφίες με τα λιβάδια Ποσειδωνίας που συναντούν συμβάλλοντας, με αυτό τον τρόπο, στην πρόοδο της έρευνας.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που το Ίδρυμα Vodafone επενδύει στο μέλλον του πλανήτη με ένα νέο περιβαλλοντικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Oceanus-Lab του Πανεπιστημίου της Πάτρας», ανέφερε ο Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας.

 

Η Vodafone, επικεντρωμένη όπως πάντα στον κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο των δραστηριοτήτων της, επιστρατεύει την εμβέλεια και την ισχύ του δικτύου της με στόχο τη μετάδοση και την καταγραφή τόσο της έκτασης όσο και των δεδομένων του θεσπέσιου υποθαλάσσιου οικοσυστήματός μας.

Από τις πιο εντυπωσιακές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Vodafone Posidonia, θα είναι η πόντιση του υποβρυχίου Παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας, το οποίο με υψηλής τεχνολογίας κάμερες, αισθητήρες IoT και τη δύναμη του Vodafone Green Network θα προσφέρει τη δυνατότητα επισκόπησης του βυθού σε πραγματικό χρόνο, στοχεύοντας τόσο στην παραγωγή επιπλέον δεδομένων, όσο και στην ευκαιρία να θαυμάσουμε όλοι τη μαγεία του βυθού, εξ’ αποστάσεως.

Περισσότερες πληροφορίες για το Vodafone Posidonia θα βρείτε εδώ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γραφείο Κασσελάκη: Οι καρατομήσεις συνέδρων συνεχίζονται
5 Νοεμβρίου, 2024
«Θα έχουμε μια μεγάλη νίκη σήμερα» – Το μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
5 Νοεμβρίου, 2024
Αποτελέσματα εκλογών ΗΠΑ: Τι ώρα αναμένονται ανά Πολιτεία και πότε κλείνουν οι κάλπες – Το χρονοδιάγραμμα
5 Νοεμβρίου, 2024
Άντρας προσπάθησε να βάλει φωτιά στο σπίτι του γείτονα στα Τρίκαλα – Συνελήφθη από τις Αρχές
5 Νοεμβρίου, 2024
Λάρισα: Κάθειρξη 8 ετών σε 52χρονο για αποπλάνηση ανήλικης σε μία υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο
5 Νοεμβρίου, 2024
Παληός (ΕΡΓΟΣΕ): Προτεραιότητα η υλοποίηση νέων έργων ύψους 1 δισ. ευρώ
5 Νοεμβρίου, 2024
Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
5 Νοεμβρίου, 2024
Αναρτήθηκαν τα Τέλη Κυκλοφορίας 2025 – Πώς γίνεται η πληρωμή
5 Νοεμβρίου, 2024
Ρέθυμνο: Τραγικός θάνατος 90χρονου – Έβαλε φωτιά να κάψει χόρτα και κάηκε
5 Νοεμβρίου, 2024
Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καρατόμησε τον Γκάλαντ από υπουργό Άμυνας – Τη θέση του παίρνει ο Κατζ
5 Νοεμβρίου, 2024