Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε στις τρεις τα ξημερώματα διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό για όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή, όπου βρίσκονται ήδη δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα.
Λίγο πριν την ομιλία του σε ανάρτησή του στο X ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για σημείο καμπής παγκοσμίως που ξεπερνά κόμματα και πολιτικές, ενώ επισήμανε την ανάγκη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Από το οβάλ γραφείο του ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό δήλωσε μεταξύ άλλων:
Χαμάς και Πούτιν θέλουν να εξαφανίσουν μία γειτονική Δημοκρατία
«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά μοιράζονται αυτό το κοινό: Και οι δύο θέλουν να εκμηδενίσουν πλήρως μια γειτονική δημοκρατία».
Επείγον αίτημα στο Κογκρέσο για χρηματική βοήθεια σε Ισραήλ και Ουκρανία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα στείλει «επείγον αίτημα προϋπολογισμού» στο Κογκρέσο την Παρασκευή προκειμένου «να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες εθνικής ασφάλειας της Αμερικής για να στηρίξει τους κρίσιμους εταίρους μας, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Ουκρανίας».
«Η αμερικανική ηγεσία κρατά τον κόσμο ενωμένο. Οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν ασφαλείς στην Αμερική. Οι αμερικανικές αξίες είναι αυτές που μας κάνουν ένα έθνος-εταίρο με το οποίο θέλετε να συνεργαστείτε.
Παράλληλα ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι αν επιτραπεί να συνεχιστεί η διεθνής επιθετικότητα, «η σύγκρουση και το χάος θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του κόσμου».
«Η ιστορία μας έχει διδάξει πως όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν το τίμημα» και «όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα», προκαλούν «κι άλλο χάος και θάνατο και καταστροφή» και «το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο αυξάνονται».
Πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters στην κυβέρνηση Μπάιντεν είπε πως το αίτημα προς το Κογκρέσο θα περιλαμβάνει 60 δισεκ. για την Ουκρανία και 14 δισεκ. δολάρια για το Ισραήλ.
Ακόμη, θα ζητηθούν 10 δισεκ. δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια, 14 δισεκ. για την ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και 7 δισεκ. για την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, ιδίως για την Ταϊβάν, κατά την ίδια πηγή.
Περίπου το μισό από το ποσό για την Ουκρανία θα διατεθεί για την αντικατάσταση και την πλήρωση αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού, πάντα κατά την πηγή του Reuters.
Σημείο καμπής στην ιστορία
«Αντιμετωπίζουμε ένα σημείο καμπής στην ιστορία», είπε ο Μπάιντεν κατά την ομιλία του. «Αυτό που κάνουμε σήμερα θα καθορίσει τα αποτελέσματα για τις επόμενες δεκαετίες. Επιδιώκουμε κάθε δρόμο για να φέρουμε ομήρους πίσω στο σπίτι». Είπε ότι δεν υπάρχει «μεγαλύτερη προτεραιότητα».
«Οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στο δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αξιοπρέπεια και στην αυτοδιάθεση.
Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο
Αναφερόμενος στο χάος στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά την καθαίρεση του προέδρου του Κέβιν Μακάρθι στις αρχές Οκτωβρίου ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «Η Αμερική είναι φάρος για τον κόσμο. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μικροπρεπείς, μικροκομματικές, οργισμένες πολιτικές να μας εμποδίσουν να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας ως μεγάλο έθνος». «Αρνούμαι να το επιτρέψω» είπε.